Cercetătorii israelieni descoperă că câmpurile magnetice ale Pământului dezvăluie o nouă modalitate de a data cu precizie un eveniment biblic

Descoperiri din Israel despre campul geomagnetic al pamantului - foto preluat de pe god.tv

Într-o descoperire științifică interesantă, cercetătorii israelieni au descoperit o modalitate de a "citi" dovezile geomagnetice încorporate în descoperirile arheologice din siturile de excavare din Țara Sfântă - în special cele care reprezintă rămășițe ale invaziilor egiptene, asiriene, aramaice și babiloniene în Israel și Iuda, așa cum sunt consemnate în Biblie.


Cheia este reprezentată de rămășițele arse rămase în urma campaniilor militare pe care cercetătorii le-au descoperit la săpături. Pornind de la aceste rămășițe carbonizate, oamenii de știință au reușit să reconstruiască datele câmpului geomagnetic - în special direcția și intensitatea acestuia la momentul respectiv - ceea ce le oferă apoi o dată exactă a evenimentului.


Efortul de cercetare este rezultatul unei colaborări la care au participat 20 de cercetători din mai multe țări și din mai multe discipline. Proiectul a fost condus de profesori de la Universitatea Ebraică și de la Universitatea din Tel Aviv (TAU). Descoperirile lor au fost publicate recent în Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS).


"Pe baza similarității sau a diferenței de intensitate și direcție a câmpului magnetic, putem fie să coroborăm, fie să infirmăm ipotezele care susțin că anumite situri au fost incendiate în timpul aceleiași campanii militare", a explicat Yoav Vaknin, doctorand la TAU. "Ba mai mult, am construit o curbă de variație a intensității câmpului în timp, care poate servi ca instrument de datare științifică, similar cu metoda de datare cu radiocarbon".


Vaknin și alți cercetători au utilizat descoperirile arheologice din 21 de straturi de distrugere din 17 săpături efectuate în ultimele decenii, plus relatările biblice despre cuceririle militare și alte informații istorice pentru a reconstrui câmpurile magnetice. De exemplu, câmpul magnetic pe care l-au reconstruit într-un studiu din 2020 din rămășițele Primului Templu și ale Ierusalimului în momentul invaziei lui Nebucadnețar (2 Regi 25:3) a fost datat exact la 9 Av, 586 î.Hr. - data ebraică memorată ca fiind momentul distrugerii.


Descoperirile echipei au proiectat, de asemenea, o lumină asupra rolului edomiților în dispariția finală a Regatului lui Iuda după invazia babiloniană.


Profesorul Erez Ben-Yosef de la Institutul de Arheologie (TAU), care supervizează munca lui Vaknin, a declarat: "În timp ce Ierusalimul și orașele de frontieră de la poalele Iudeii au încetat să mai existe, alte orașe din Negev, din sudul Munților Iudeii și din sudul podișului Iudeii au rămas aproape neafectate. La câteva decenii după ce au distrus Ierusalimul și Primul Templu, siturile din Negev - care au supraviețuit campaniei babiloniene - au fost distruse; probabil de edomiții care au profitat de căderea Ierusalimului".


"Această trădare și participarea la distrugerea orașelor supraviețuitoare poate explica de ce Biblia ebraică exprimă atât de multă ură față de edomiți - de exemplu, în profeția lui Obadia."


Vaknin și echipa sa au examinat, de asemenea, rămășițele distrugerii filistenilor din orașul Gat de către regele Hazael din Aram-Damasc (2 Regi 12:18).


"Diferite metode de datare au plasat acest eveniment în jurul anului 830 î.Hr., dar nu au putut verifica dacă Hazael a fost, de asemenea, responsabil pentru distrugerea orașelor Tel Rehov, Tel Zayit și Horvat Tevet. Acum, noul studiu, care identifică o sincronizare statistică completă între câmpurile magnetice înregistrate la toate aceste patru situri în momentul distrugerii, aduce argumente foarte puternice pentru distrugerea lor în timpul aceleiași campanii", a declarat Vaknin.


Profesorul Ron Shaar de la Institutul de Științe ale Pământului de la Universitatea Ebraică a condus echipa care a dezvoltat metoda de datare geomagnetică.


"Câmpul geomagnetic este generat de nucleul exterior al Pământului, la o adâncime de 2.900 de kilometri, de către curenții de fier lichid", a declarat Shaar.


Până de curând, oamenii de știință credeau că câmpurile magnetice rămân stabile pentru perioade lungi de timp, însă cercetările au descoperit că mișcarea volatilă a fierului lichid din miezul Pământului dezvăluie unele "schimbări extreme și imprevizibile" în antichitate.


"Câmpul magnetic al Pământului este esențial pentru existența noastră. Majoritatea oamenilor nu realizează că, fără el, nu ar putea exista viață pe Pământ, deoarece ne protejează de radiațiile cosmice și de vântul solar. În plus, atât oamenii, cât și animalele îl folosesc pentru a naviga. Locația noastră aici, în Israel, este deosebit de propice pentru cercetarea arheomagnetică datorită abundenței de descoperiri arheologice bine datate", a declarat Shaar.


NOTĂ: Materialul de mai sus este un sumar scris de Ron Cantor (foto alăturat) pe 28 octombrie 2022 în site-ul său RonCantor.com, de unde a fost preluat și adaptat. Ron este directorul executiv al Tikkun Global, o familie de ministere și lideri mesianici cu sediul în Israel (www.ritg.org). El este, de asemenea, președinte al Shelanu.tv. Shelanu este singurul post de televiziune digitală 24/7 care împărtășește mesajul lui Yeshua în limba ebraică. A scris aproximativ 10 cărți, inclusiv mărturia sa și ”Identity Theft” ("Furtul de identitate"), un roman despre rădăcinile evreiești ale Noului Testament. Cea mai nouă carte a sa este "When Kingdoms Collide", celelalte cărți ale sale le puteți găsi aici. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.