Cât de departe poate duce apologetica pe un necreștin?

O clădire cu multe scări și o ușă în centru - foto de Alexander Tsang - unsplash.com

Imaginați-vă că există un castel la 80 de kilometri de casa voastră, iar toți cei care intră pe singura ușă din castel primesc imediat viața veșnică. Imaginați-vă că diferitele drumuri către castel sunt pline de gropi uriașe și de diverse tipuri de moloz, ceea ce ar face accesul la castel să fie destul de dificil.


Din fericire, Paradisul este un loc precis, iar Mesia oferă singura cale de acces în interiorul regatului Său etern. Isus a spus: "Eu sunt ușa; oricine intră prin Mine va fi mântuit" (Ioan 10:9).


Disciplina apologeticii creștine implică argumente întemeiate care au ca scop umplerea gropilor și îndepărtarea molozului care îi împiedică pe oameni să se apropie de Dumnezeu. Obstacolele de pe drumul spre castelul lui Hristos includ probleme filozofice, confuzie teologică, argumente intelectuale și presupuneri false, precum și bagajul emoțional pe care oamenii îl poartă uneori din cauza unor experiențe religioase neplăcute.


În Matei 13, Isus a explicat că, atunci când este proclamată Evanghelia, "cel rău vine și smulge ceea ce a fost semănat în inima unei persoane" (v. 19). Hristos a comparat această activitate a diavolului și a demonilor săi cu păsările care mănâncă sămânța de pe pământ a unui fermier. Diavolul smulge adesea mesajul din inima unui necreștin, împiedicând persoana să înțeleagă și să creadă în speranța prezentată în Evanghelie.


Isus a subliniat cât de ușor este pentru copii să intre în Împărăția lui Dumnezeu. Vedeți, copiii au, de obicei, foarte puține molozuri între ei și Creatorul lor. Cu cât o persoană îmbătrânește mai mult și cu cât trăiește mai mult timp în calitatea de necreștin, cu atât se adună mai multe moloz, ceea ce face și mai greu să se apropie de Dumnezeu.


Așadar, ce se întâmplă atunci când un necreștin ajunge până la ușa castelului? Mai este nevoie de un pas umil de credință pentru a intra înăuntru. Convertirea spirituală implică acceptarea veștii bune că Isus a murit pe cruce pentru păcatele tale. De asemenea, ai nevoie de o inimă umilă care este gata și dispusă să se îndepărteze de păcat. Cu excepția pocăinței și a credinței, un necreștin rămâne în afara ușii.


La ușa castelului, care este un portal supranatural către adevărata împărăție a lui Hristos de viață veșnică în Paradis, se desfășoară o activitate spirituală extraordinară. Duhul Sfânt produce miracolul "nașterii din nou" (1 Petru 1:3; Ioan 3:5-7; Tit 3:5) pe măsură ce necreștinii intră pe ușa castelului.


Demonii împrăștie continuu moloz de-a lungul traseului tău spre castel. Cu cât ești mai departe de ușă, cu atât mai puține șanse ai să vii la Hristos și să fii mântuit. Diavolul și demonii săi complotează și se străduiesc mereu să te împiedice să te îndrepți spre ușa atât de importantă.


Așadar, unde te afli astăzi? În interiorul castelului, în calitate de credincios în Isus și urmaș al lui Hristos? Sau poate la mulți kilometri de castel, cu tone de moloz în calea ta. Sau poate că ești mult mai aproape de castel decât erai acum trei ani, dar încă lucrezi la câteva probleme nerezolvate. Vă încurajez să vă păstrați o minte deschisă în ceea ce privește afirmațiile lui Isus Hristos și vestea bună a Evangheliei.


Poate că vă întrebați: "Ce vești bune? Nu înțeleg!". Și nu vei înțelege niciodată Evanghelia până când nu vei înțelege mai întâi vestea rea despre păcatul tău și cât de mult te-au despărțit păcatele tale de Dumnezeu. Acest lucru necesită o smerenie autentică. Ești prea mândru de tine însuți pentru a lua în serios în considerare afirmațiile singurei persoane care a trăit vreodată pe Pământ fără să păcătuiască măcar o singură dată?


Există numeroase agende în lume care îți cer în mod constant atenția. Și, în plus, trebuie să te preocupi de cariera ta, de familia ta, de finanțele tale și de sănătatea ta. Totuși, cea mai mare nevoie a ta, de departe, este să te împaci cu Creatorul tău, iar această împăcare are loc doar la ușa castelului.


Odată ce sufletul unui necreștin părăsește trupul său în momentul morții, nu mai este posibil să intre pe ușa castelului. De aceea, "astăzi este ziua mântuirii" (2 Corinteni 6:2).


Mărturii care cer un verdict - Josh McDowell - foto preluată de pe amazon.com de unde poate fi comandatăCărțile de apologetică, cum ar fi Mărturii care cer un verdict, (cartea originală în limba engleză o puteți comanda de aici) au ajutat mulți necreștini să ajungă până la ușa castelului. După ce au ocolit gropile și au trecut pe lângă molozul din calea lor, un necreștin ajunge la un punct crucial în călătoria sa spirituală. Ați putea compara acest lucru cu o femeie care intră în sfârșit în travaliu după ce și-a purtat copilul nenăscut timp de 9 luni.


Dumnezeu creează un copilaș în pântecele unei femei, iar Dumnezeu face miracolul nașterii din nou în sufletul unui necreștin. Isus a spus: "Carnea naște carne, dar Duhul naște duh" (Ioan 3:6). Adică, Duhul Sfânt dă naștere spiritului omului prin aducerea lui la credința în Hristos. Pur și simplu "credeți în Domnul Isus și veți fi mântuiți" (Fapte 16:31).


Apologetica este o disciplină extrem de utilă, care a ajutat mulți necreștini să treacă peste dărâmăturile lor și să se apropie de Dumnezeu. Totuși, pentru a intra în interiorul împărăției veșnice a lui Hristos, este necesar ca o persoană "să se pocăiască și să creadă în vestea cea bună" (Marcu 1:15). În acest fel, un necreștin "trece de la moarte la viață" (Ioan 5:24).


Viața veșnică se găsește doar în castelul lui Hristos, iar Isus este singura ușă de intrare în Rai. Intrați pe această ușă prin plasarea credinței în Cel care a îndurat agonia răstignirii pe o cruce pentru a plăti pentru păcatele noastre.


Isus a spus: "Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine" (Ioan 14:6).


Poți fie să te încrezi în Hristos ca Mântuitor care a plătit pentru păcatele tale pe cruce, fie să rămâi paralizat de gropi și moloz. O abordare te va duce într-o împărăție veșnică de glorie maiestuoasă; cealaltă îți va duce sufletul nemuritor într-un loc de suferință unde oamenii primesc pedeapsa veșnică pentru păcatele pe care le-au comis.


Și dacă vreodată te vei trezi refuzând să îți păstrezi mintea deschisă în această problemă critică, cine crezi că te va fi păcălit să stai departe de ușa castelului?


Notă: Materialul de mai sus a fost scris de Dan Delzell pe 4 februarie 2023 în site-ul ChristianPost.com de unde a fost preluat; el este pastorul Bisericii Luterane Redeemer din Papillion, Nebraska. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că l-ați preluat din blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.