Asigurarea de viață pentru prietenul meu decedat de mult timp

Un timp care consultă informații de pe mai multe hârtii - foto de Scott Graham - unsplash.comM-am uitat recent pe lista de bloguri pe care le urmăresc (apare undeva în partea din dreapta jos a blogului acesta) și unul dintre ele este ”Blogul lui Mihai Pop” (altarul.blogspot.com). El a trecut la cele veșnice acum 2 ani, sau aproape 2 ani (daca nu greșesc eu), dar am decis să păstrez link la blogul lui ca să fie comemorativ, până ce Google o să îl închidă (dacă o să îl închidă).

Am mai avut un prieten care avea blogul meu pe lista lui de bloguri dar el m-a șters din lista lui, deși eu nu am murit, nu am scris nimic de rău de el, și eu am link la blogul lui pe lista aia... Probabil că trebuia să-mi fac o asigurare la blog?

Nu, nu despre asta voiam să vă scriu acum. Când am accesat astăzi blogul fostului meu prieten, mi-a apărut o reclamă cu asigurarea de viață. Mi s-a părut bizar să văd aceasta pentru că ”inteligența artificială” probabil nu are stocat faptul că prietenul acesta este de mult decedat. Probabil că nimeni nu a putut interveni asupra blogului său să anunțe că începând cu data... nu vor mai fi postări noi pe acel blog. Sărmanul de el... a murit de o moarte pe care nu și-a dorit-o nici el, nici nimeni altcineva. Niște cunoștințe mi-au povestit mai mult despre ultimele lui zile nenorocite.... 

La ce bun să ai prieteni în viață care nici nu te mai contactează, nici măcar nu mai întrebă ce mai faci...? E precum o asigurare de viață. Acum am realizat. O faci preventiv și pe aia. Să fie acolo. Să bagi bani în ea până mai poți că... nu se știe niciodată. Și asigurarea aia nu te întreabă niciodată ce mai faci, dacă mai poți sau nu, dacă mai continui sau renunți, dacă o să ajungi să trăiești 120 de ani sau... cine mai știe ce altceva similar.

Așa a pățit un alt amic de al meu. Și-a făcut asigurare de viață și după o perioadă de timp a renunțat la ea și după aia s-a întâmplat ceva nedorit. Că era bună asigurarea aia de viață dacă o ținea sau nu activă doar el știa. Sărmanul. Păcat că nu exista atunci opțiunea (și nici nu cred că ar exista) să îți poți pune online un link unde să contribuie lumea la plata asigurării tale de viață. Și chiar dacă ar fi așa ceva... ar trebui să se dezactiveze și aia automat de la asigurator în caz că tu nu mai ești participant la program, că te-ai retras sau... ai plecat din rândul celor vii. 

Am avut și eu asigurare de viață și plăteam mulți bani la primele de asigurare. Slavă Domnului că nu am avut niciodată nevoie de clauzele incluse în ea. Am avut nevoie de banii ”pompați” în asigurarea aceea la un moment dat când, acum mulți ani... plăteam mai mulți bani la întreținerea apartamentului decât merita. Așa că atunci a trebuit să ne instalăm o centrală de apartament și bineînțeles că nu îți dădea banca credit pe un salariu mic pentru că nu aveai cum să plătești ratele și să poți să supraviețuiești cu restul. Sănătate să aveți, măi bancherilor! Ce bine ați făcut că nu mi-ați acordat niciodată rate pentru centrala aia! Faza cea mai bună este că exact la acel moment am putut să-mi răscumpăr banii pe care i-am plătit la asigurarea de viață, fără să am penalizări prea mari, și mă bucur și acum de acel gest, deși cu circa un an înainte... consultantul meu de asigurări (care pe vremea aceea era o femeie) mi-a spus că nu pot retrage decât aproximativ o treime din banii mei. La scurt timp ea a fost înlocuită de alt consultant care țin minte și acum că an de an de ziua mea mă suna sau îmi trimitea mesaj de ziua de naștere.

Apoi, chiar la momentul când plata întreținerii nu mai era suportabilă de noi, am contactat pe acest consultant și l-am abordat legat de renunțarea la contractul meu de la planul de asigurare de viață care era activ atunci. M-a chemat la birou, mi-a pus computerul în față și mi-a arătat suma. Era mai mare de 3 ori față de ceea ce îmi spusese fosta consultantă. Nu a putut să îmi spună el atunci de ce mă mințise ea. Ulterior s-a aflat că ea a intrat în multe buclucuri și... slavă Domnului că am dat de acest consultant de asigurări corect

Mi-am cerut închiderea contractului și rambursarea banilor. Cu suma respectivă am putut să-mi cumpăr centrala și caloriferele și un verișor de al nostru - proaspăt absolvent al facultății în domeniul instalațiilor - și-a oferit serviciile pentru a ne face un cadou la care alții nu prea ne-au putut ajuta. Au mai fost alte cheltuieli cu instalația de gaz, dar am avut centrală cu banii de la asigurări și am început să avem facturi mai mici la utilități pentru că am optat pentru o soluție de economisire la acel moment - o cronocomandă mobilă care simțea temperatura din cameră și pornea automat căldura sau o oprea atunci când îi spuneam noi.

Deci iată că de la o simplă ”asigurare de viață” am ajuns să îmi aduc aminte azi de atât de multe lucruri. Probabil că nu am să uit prea curând despre asigurarea mea de viață, nici de faptul că azi când accesam lista mea de bloguri favorite... am fost întâmpinat de o ”ofertă” să-mi fac o asigurare de viață. Acum știu bine ce am de făcut și pot să fac singur deciziile pentru mine personal.

Dacă sunteți interesați de o asigurare de viață și ceea ce oferă, vă recomand să consultați un birou de broker de asigurări, care vă poate oferi o paletă de prețuri și beneficii. Și dacă sunteți interesați în continuare, vă rog să cercetați și să studiați bine ceea ce primiți și ce bani trebuie să plătiți. Probabil că este un risc pe care prietenul meu decedat nu și l-a asumat, nu am cum să știu dacă avea sau nu asigurare de viață la momentul când a trecut la cele veșnice. Atâta știu că a murit singur. Așa că faceți bine și înconjurați-vă cu prieteni și țineți-i activi și trageți de ei! Spuneți-le când nu sunt ceea ce trebuie să fie! Recomandați-le din când în când să își facă asigurările și să fie și ei mai activi în ce privește relațiile cu cei din jur. Este una din ”asigurările de viață” pentru care nu trebuie să plătească eșalonat nimic, și nu are nici un risc financiar. Din viața aceasta noi plecăm doar cu 2 lucruri: cu relațiile bune care le-am avut aici pe pământ, sau cu regretele pe care le-am avut că nu am putut avea aceste relații. Tu pe unde te afli?

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.