De ce oferirea de petiții sfinților răposați Îl ofensează pe Dumnezeu

Lumânări aprinse în pahare - foto de Thomas Bormans - unsplash.com

Dacă sunteți o persoană care oferă în mod regulat rugăciuni sfinților răposați, încercați să vă imaginați că o săptămână întreagă veți oferi doar rugăciuni lui Dumnezeu. Și apoi imaginați-vă că faceți asta timp de o lună întreagă. Ai fi plăcut surprins de cât de odihnit ar fi sufletul tău după 30 de zile de rugăciune biblică, centrată pe Hristos.


Scriptura îi instruiește pe urmașii lui Hristos să ofere petiții Singurului Dumnezeu din ceruri care este demn de astfel de cereri: "Nu vă îngrijorați de nimic, ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumiri" (Filipeni 4:6, NTR).


A ne aminti de sfinții plecați cu drag și apreciere este un lucru. A oferi petiții sfinților plecați este cu totul altceva. De fapt, oferirea de petiții sfinților răposați este de fapt ofensatoare pentru Dumnezeu.


Într-un articol de opinie din Christian Post de acum 10 ani, intitulat "Rugăciunea către cei decedați invocă îngerii căzuți", am scris: "Rugăciunile către cei decedați nu ajung niciodată la Sfântul Pavel, sau la Sfântul Augustin, sau la mama Domnului nostru, sau la fratele Domnului nostru, sau la Sfântul Francisc de Assisi, sau la orice alt sfânt... Dacă ați oferit astfel de rugăciuni, pur și simplu vorbiți cu Domnul despre asta și rugați-L să închidă orice ușă pe care ați deschis-o din ignoranță. Și alegeți să fiți înțelepți de azi înainte, rugându-vă doar lui Dumnezeu, dar niciodată către sfinții răposați."


De ce s-ar supăra Dumnezeu când unul dintre copiii Săi oferă petiții sfinților plecați din rândul nostru? Pentru că este extrem de lipsit de respect față de Domnul să oferi petiții oricui din Rai, în afară de Dumnezeu însuși. Domnul are toată puterea și autoritatea, iar Dumnezeu va face tot ceea ce alege să facă ca răspuns la rugăciunile noastre. În clipa în care ne adresăm unui sfânt care a murit pentru a ne ajuta să ne îndeplinească cererea, ne îndepărtăm de rugăciunea biblică. Chiar dacă sfinții plecați ne-ar putea auzi cererile, tot ar fi o idee teribilă să le oferim petiții. Vedeți, Domnul le interzice copiilor Săi să încerce să comunice cu cei plecați.


În Deuteronom 18:9-13, Domnul a dat poporului Său ales următoarele instrucțiuni: "Când vei intra tu în pământul ce ți-l dă Domnul Dumnezeul tău, să nu te deprinzi a face urâciunile pe care le fac popoarele acestea. Să nu se găsească la tine de aceia care trec pe fiul sau fiica lor prin foc, nici prezicător, sau ghicitor, sau vrăjitor, sau fermecător, Nici descântător, nici chemător de duhuri, nici mag, nici de cei ce grăiesc cu morții. Căci urâciune este înaintea Domnului tot cel ce face acestea, și pentru această urâciune îi izgonește Domnul Dumnezeul tău de la fața ta. Iar tu fii fără prihană înaintea Domnului Dumnezeului tău" (citat din versiunea BVOR - Biblia Ortodoxă în limba Română).


Consultarea sfinților răposați prin oferirea de petiții către ei este interzisă de Domnul. Biblia bagă consultarea morților în categoria vrăjitoriei, a farmecelor și altele asemenea. Un astfel de comportament invită la prezența demonilor. De exemplu, o ședință de spiritism este o întâlnire în care oamenii încearcă să ia contact cu morții. Această practică interzisă face parte din ocultism.


De asemenea, atunci când indivizii oferă petiții sfinților răposați, ei se amestecă cu puterea întunecată, chiar și atunci când aceste petiții sunt oferite cu sinceritate ca parte a tradiției lor religioase. 


Duhul Sfânt produce pace și bucurie prin intermediul Scripturii și al mesajului Evangheliei, în timp ce demonii îi asupresc pe cei care se angajează în practici oculte sau în orice alt tip de comportament păcătos, de altfel.


De exemplu, în Efeseni 4:26-27 se spune: "Mâniați-vă, dar nu păcătuiți! Să nu apună soarele peste mânia voastră, nici să nu dați vreun prilej diavolului!" (NTR). A purta ranchiună peste noapte deschide o ușă spirituală prin care demonii pot ataca mintea și inima persoanei care poartă ranchiună și care nu este dispusă să ierte pe cineva.


Toți cei care Îl urmăm pe Hristos facem uneori lucruri care Îl jignesc pe Dumnezeu. A oferi petiții sfinților plecați nu este un păcat mai mare decât a purta ranchiună. Ambele comportamente sunt jignitoare pentru Dumnezeu și ambele comportamente îi oferă diavolului și demonilor săi acces în viața ta de ucenic creștin. Practicile păcătoase ne împiedică să experimentăm plinătatea Duhului Sfânt până când ne pocăim și ne mărturisim păcatele Domnului și ne bazăm pe sângele lui Isus pentru a ne spăla păcatele.


Poate că sunteți o persoană care oferă în mod regulat petiții celor răposați. Și poate că faceți acest lucru pentru că vi s-a spus că sfinții din ceruri vă pot auzi petițiile și chiar vă pot ajuta să vi se răspundă la cerere. Dacă asta vi s-a spus, ați fost dezinformat. Te încurajez să meditezi la Deuteronom 18:9-13 în timp ce Îi permiți Domnului să rupă orice lanțuri pe care ți le-ai adus prin această practică religioasă nebiblică și periculoasă.


Rugăciunea directă către Dumnezeu este calea de a fi eliberat de obiceiul prost de a oferi petiții sfinților plecați. Nu ai nevoie de această practică nebiblică în viața ta, iar Dumnezeu nu vrea să te implici în ea.


Materialul de mai sus a fost scris de Dan Delzell pe 18 martie 2023 în site-ul Christian Post, de unde a fost preluat. Dan Delzell este pastorul Bisericii Luterane Redeemer din Papillion, Nebraska. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.