3 pericole ale doctrinei false

Un individ care stă pe pervazul unei ferestre înzăpezite - foto de Noah Silliman - unsplash.comDe-a lungul vremurilor biblice și până astăzi, doctrina falsă a fost întotdeauna o problemă. În opinia mea, doctrina falsă este mai periculoasă decât persecuția, deoarece este un atac din interior și nu din exterior. Este o otravă în interiorul trupului lui Hristos, afectându-i pe mulți dintre cei care Îl iubesc cu adevărat pe Dumnezeu și scărpinând urechile celor care doresc învățături care nu au prea mult de-a face cu Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă este ceva, noii credincioși sunt cei mai expuși riscului de a fi înșelați de o doctrină falsă, deoarece nu au nicio bază în Scripturi.

Predicatorii care preferă să propovăduiască un mesaj diluat în loc de Biblie sunt mai degrabă preocupați să placă omului decât să-L glorifice pe Dumnezeu. Ca urmare, Dumnezeu le va cere socoteală și îi va judeca. Doctrina falsă este o chestiune serioasă, deoarece este o chestiune periculoasă. Ea trebuie abordată pentru ceea ce este, astfel încât creștinii să se opună ei. Iată trei pericole ale doctrinei false, urmate de un îndemn la întoarcerea la Scripturi.

1. Doctrina falsă este înșelătoare
Luați în considerare Scriptura din 2 Corinteni 11:14-15 - "Nu este de mirare, pentru că însuși Satan se deghizează în înger de lumină. Nu este mare lucru deci dacă slujitorii săi se deghizează în slujitori ai dreptății; sfârșitul lor va fi după faptele lor" (NTR), se spune în text.

Versetul începe prin a observa că "Satana se deghizează ca un înger de lumină", ceea ce sugerează cât de înșelător este dușmanul nostru. În altă parte în Scriptură el este descris ca fiind "tatăl minciunii" (Ioan 8:44) și ca fiind cel care "amăgește lumea" (Apocalipsa 12:9). În grădina Edenului, el a înșelat-o pe Eva spunându-i că, dacă va mânca din fructul pomului, atunci "nu va muri" și că "va fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul" (Geneza 3:4-5). Aceasta, desigur, era o minciună, deoarece Dumnezeu a avertizat-o că dacă va mânca din fructul pomului, va muri (Geneza 2:17). Îl vedem, de asemenea, pe Satana și încercarea de a pune la cale planurile sale înșelătoare asupra Domnului nostru Isus Hristos în ispitirea din deșert (Matei 4).

Acum, cum se leagă acest lucru de doctrina falsă? Ei bine, dacă vă gândiți bine, doctrina falsă este înșelătoare pentru că doctrina falsă este în primul rând satanică. Ea este menită să denatureze adevărul cu minciuni, înșelându-și astfel ascultătorii, care sfârșesc prin a crede acele minciuni drept adevăr. Biserică, acesta este un lucru periculos, pentru că odată ce cineva se obișnuiește cu doctrina falsă, atunci devine dificil să se desprindă de ea. Acum știm că acest lucru nu este imposibil, deoarece toate lucrurile sunt posibile la Dumnezeu, Amin? Dar, în multe cazuri, provocarea sau exprimarea îngrijorării față de doctrina falsă poate fi evitată de cei care o îmbrățișează, inclusiv de prieteni, familie și predicatori.

2. Doctrina falsă este dezbinătoare
În cel de-al doilea punct, recunoaștem că doctrina falsă este dezbinătoare. La fel cum doctrina falsă denaturează adevărul, ea îl și dezbină. Ea poate chiar diviza o biserică din interior. De exemplu, un pastor poate cădea sub semnul criticii pentru că aduce doctrină falsă și îi evită pe acei membri ai bisericii care se pronunță împotriva ei. Pe de altă parte, membrii bisericii îl pot critica pe pastor pentru că vorbește împotriva păcatului și subliniază pocăința în favoarea unui mesaj mai ușor.

Există, de asemenea, diviziunea dintre doctrina adevărată și cea falsă. Pe de o parte, aveți adevărul centrat pe Biblie, care Îl slăvește pe Hristos, în timp ce pe de altă parte aveți mesaje nebiblice, centrate pe eu. Nu numai atât, aveți influența unei lumi păcătoase care este o tentație pentru unii creștini mărturisitori. Bătălia pentru adevăr este reală și este dezbinatoare.

Pentru biserică, doctrina falsă împarte oile de capre. Cu alte cuvinte, doctrina falsă îi poate împărți pe adevărații creștini născuți din nou de cei care sunt creștini doar cu numele. Acum vreau să clarific faptul că există creștini adevărați care sunt înșelați de doctrina falsă, dar care, în cele din urmă, vor ajunge să înțeleagă adevărul datorită creșterii continue în relația lor cu Dumnezeu și cu Cuvântul Său. Cu toate acestea, doctrina falsă divizează din cauza schismei pe care a provocat-o în cadrul trupului lui Hristos.

3. Doctrina falsă este distructivă
În cele din urmă, cel de-al treilea punct din acest material este că doctrina falsă este distructivă. De ce spun acest lucru? Pentru că doctrina falsă sfârșește în distrugere, cum ar fi judecata lui Dumnezeu. Falșii credincioși riscă să se confrunte cu judecata lui Dumnezeu, deoarece nu sunt cu adevărat născuți din nou și rămân nepocăiți. Ei pot profesa: Doamne! Doamne! doar pentru a auzi cuvintele care dau de gândit: "Depărtați-vă de la Mine, lucrători ai fărădelegii, nu v-am cunoscut niciodată!" (Matei 7:23). Între timp, învățătorii falși se vor confrunta cu o judecată mai mare din partea lui Dumnezeu (Iacov 3:1) pentru că au înșelat trupul lui Hristos cu doctrine false. În general, acesta este un avertisment sobru la care creștinii trebuie să ia aminte, deoarece judecata începe mai întâi în casa lui Dumnezeu (1 Petru 4:17).

Biserica este mireasa lui Hristos și ea este prețioasă pentru El. Așa că El nu va tolera când există lupi care pradă oile Sale. El nu va tolera atunci când există profeți falși care îi înșală pe aleșii Săi. Mulțumim lui Dumnezeu pentru harul Său, dar vai de cei care nu se pocăiesc până la iminenta Sa revenire! Pentru că Hristos se va întoarce și va veni să judece lumea. Căci toate discuțiile despre cum Dumnezeu este numai dragoste și fără mânie vor fi foarte surprinse în ziua revenirii lui Hristos. Iar pentru falșii învățători și falșii convertiți, trebuie să ne rugăm pentru pocăința lor înainte de a fi prea târziu. Pentru că nu vor exista scuze în ziua judecății.

Frați și surori în Hristos, vedem de ce doctrina falsă este atât de periculoasă. Ea este înșelătoare, pentru că ne îndepărtează de adevăr. Este dezbinătoare, pentru că provoacă o ruptură în biserică. Și este distructivă, pentru că Hristos îi va judeca pe toți învățătorii falși și pe falșii convertiți, pe lângă necredincioși. Deși acesta nu este un mesaj ușor de împărtășit, este necesar, deoarece doctrina falsă este peste tot. Este destul de rău că trăim într-o lume decăzută, în care corupția și depravarea abundă, dar cu atât mai rău este când avem atât de multe biserici care au fost compromise.

A sta împotriva vânturilor doctrinei false înseamnă să fii ancorat în adevărul biblic. Este responsabilitatea fiecărui creștin mărturisitor să completeze Cuvântul lui Dumnezeu în viața lor, astfel încât Cuvântul lui Dumnezeu să le cuprindă viața. În timpul rugăciunii Sale arhierești, Hristos îi spune lui Dumnezeu Tatăl: "sfințește-i în adevăr, căci Cuvântul Tău este adevărul" (Ioan 17:17). Aceasta a fost rugăciunea Sa către Dumnezeu pentru ucenicii Săi, iar același lucru este valabil și pentru noi, care suntem și noi ucenici ai lui Hristos. Prieteni, aceasta este o rugăciune la care Dumnezeu răspunde pentru poporul Său, pentru că se presupune că noi trebuie să fim sfințiți în adevărul Său, adică în Cuvântul Său. Scripturile sunt esențiale pentru a ne reînnoi mintea, pentru a ne pregăti să luptăm împotriva păcatului, pentru a umbla în ascultare și pentru a crește în cunoașterea lui Dumnezeu.

Întoarcerea la Biblie este crucială în zilele noastre, mai ales împotriva respingerii doctrinei false. Creștinii care cresc în Cuvânt cresc, de asemenea, în discernământ, deoarece vor fi capabili să distingă ceea ce este biblic și ceea ce este nebiblic. Pastorii care își dedică timpul studierii Scripturii vor fi capabili să o împartă corect (2 Timotei 3:15). În plus, ei trebuie să fie capabili să marcheze și să evite învățătorii falși (Romani 16:17) și să expună lucrările întunericului (Efeseni 5:11). De asemenea, predicatorii trebuie să fie atenți la persoanele cu care se asociază, cum ar fi învățătorii falși, sau pe care le invită în biserica lor, pentru a nu lua parte "la faptele lui rele" (2 Ioan 11). Așa cum spune Scriptura, puțin aluat fermentează toată făina (Galateni 5:9). Prin urmare, trebuie să îmbrățișăm adevărul biblic, astfel încât să rămânem fermi în adevăr împotriva doctrinei false. Avem nevoie de acest lucru acum mai mult ca niciodată.

Acest material a fost scris de Milton Quintanilla în site-ul CrossWalk.com (de unde a fost preluat) pe 22 februarie 2023. El este scriitor independent și creator de conținut. El este redactor colaborator la Christian Headlines și gazda podcastului For Your Soul, un podcast dedicat doctrinei sănătoase și adevărului biblic. El deține un masterat în divinitate la Alliance Theological Seminary.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.