Arheologii israelieni au descoperit una dintre cele mai vechi așezări agricole cunoscute din Israel

Excavarea la Eshtaol (Foto: Yoli Shwarz/Autoritatea pentru Antichități din Israel)

Într-o nouă perspectivă asupra trecutului antic al Israelului, arheologii au descoperit recent dovezi a ceea ce au numit "una dintre cele mai vechi așezări agricole cunoscute" din istorie, aruncând o nouă lumină asupra călătoriei umanității către civilizație.


Potrivit afirmațiilor arheologilor, situl, amplasat în așezarea Eshtaol, nu departe de Beit Shemesh (la aproximativ 20 de mile vest de Ierusalim), este o mărturie a unei perioade cruciale în care omenirea a trecut de la stilul de viață nomad de vânători-culegători la grupuri agricole stabilite. Înconjurat de câmpuri agricole contemporane, Eshtaol oferă o privire asupra începuturilor agriculturii umane, marcând un moment de schimbare în istoria omenirii.


Condusă de o echipă de experți de la Autoritatea pentru Antichități din Israel, inclusiv Dr. Kobi Vardi, Dr. Amir Golani și Benjamin Storchan, săpăturile au dezvăluit o imagine vibrantă a vieții în perioada neolitică pre-ceramică, cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. În timpul săpăturilor meticuloase, au apărut clădiri și artefacte antice – lame de seceră, vârfuri de săgeți, topoare de silex – oferind perspective neprețuite asupra practicilor agricole timpurii și a începuturilor civilizației.


Dr. Kobi Vardi ținând un vârf de săgeată din silex de la excavare (Foto: Yoli Shwarz / Autoritatea pentru Antichități din Israel)


Conform acestei înțelegeri, semnificația acestei descoperiri nu poate fi supraestimată, deoarece marchează un punct de cotitură major în istoria omului. Pe măsură ce omenirea a trecut de la societățile de vânători-culegători la comunitățile agricole stabilite, așezarea Eshtaol a prosperat timp de milenii, atingând apogeul în epoca bronzului timpuriu, în urmă cu aproximativ 5.000 de ani. Această perioadă a văzut apariția unei comunități bine organizate, evidențiată de abundența de ceramică, unelte de piatră și pietre de șlefuit descoperite la fața locului.


Locația strategică a Eshtaolului, în apropierea surselor naturale de apă, cum ar fi albiile râurilor și izvoarele antice, a jucat un rol crucial în prosperitatea sa. Acest teren fertil pentru agricultură a asigurat succesul susținut al activităților agricole timp de generații, subliniind ingeniozitatea strămoșilor noștri în selectarea locurilor optime pentru așezare și cultivare.


Cu toate acestea, Eshtaol este doar un capitol din istoria bogată a Israelului din perioada neolitică. De-a lungul peisajului se află alte așezări remarcabile, cum ar fi satul scufundat astăzi Atlit Yam și legendarul oraș Ierihon. Atlit Yam, datat cu carbon între 8.900 și 8.300 de ani, oferă perspective asupra comunităților antice, în timp ce Ierihonul, cu zidurile sale din epoca neolitică, stă ca o mărturie a rezistenței și inovației umane.


Ierihonul este adesea numit "cel mai vechi oraș de pe pământ" și, deși există mai multe așezări antice cunoscute astăzi în Turcia, Ierihonul este încă cel mai vechi "oraș cu ziduri" (de acest gen) de pe pământ. Noua așezare descoperită la Eshtaol este doar una din această serie de situri pre-ceramice-neolitice descoperite în această zonă geografică principală foarte strategică a Levantului.


Perioada pre-ceramică-neolitică este datată de cercetările arheologice mainstream între anii 10.000 și 6500 î.Hr. Cu toate acestea, acest lucru se poate schimba în viitor din cauza noilor cercetări. Se spune că această perioadă a urmat culturii natufiene din Orientul Apropiat epipaleolitic (numit uneori mezolitic), unde câțiva oameni ar fi început deja să părăsească locuințele "adăposturi-sit" sau "adăposturi de stâncă" și să construiască primele colibe și case, încercând să domesticească puține animale și plante din Levant (Vezi Nahal Me'arot în Israel).


În plus, echipa a descoperit o structură datând de acum 6.000 de ani (nu din perioada pre-ceramică-neolitică, ci mai degrabă dintr-o perioadă ulterioară numită perioada bronzului timpuriu), care include o piatră netezită în picioare, sugerând existența unei activități cultice în locație.


Datând încă din anul 10.000 î.Hr., pietre în picioare au fost dezgropate în Orientul Apropiat, persistând de-a lungul erei biblice. Această piatră, denumită "Massebah" în Biblie, a servit probabil ca un loc religios unde oamenii se ungeau cu ulei și căutau asistență divină. Pentru mai multe informații despre pietrele în picioare, faceți click aici.


Împreună, aceste așezări neolitice țes o poveste captivantă despre ingeniozitatea și adaptarea umană, oferind o privire asupra originilor agriculturii, arhitecturii și organizării sociale. Pe măsură ce arheologii continuă să dezgroape comorile antice ale Israelului, fiecare descoperire oferă o fereastră în trecutul nostru comun, îmbogățindu-ne înțelegerea călătoriei remarcabile care ne-a condus până în prezent.


Acest material a fost publicat pe 14 martie 2024 în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat). Tradus și folosit cu permisiunea în scris din partea allisrael.com.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.