De Purim în acest an, Israel retrăiește istoria din cartea Esterei

FOTO: Distrugeri comise de teroriștii Hamas în kibuțul B'eri, sudul Israelului. Fotografie făcută pe 19 decembrie 2023. (Foto: Moshe Shai/Flash90)

În timp ce se apropie Purim, directorul Fundației Israel Forever (IFF) Dr. Elana Heideman spune că "trăim o repetiție"; 'în fiecare generație, linia de sânge a urii' urmărește 'distrugerea evreilor'.

Heideman de la IFF îi spune jurnalistului creștin Paul Calvert: Hamas este Hamanul modern al Israelului.


Directorul executiv al Israel Forever Foundation (IFF), Dr. Elana Heideman, s-a întâlnit cu jurnalistul creștin Paul Calvert de la Bethlehem Voice pentru a-și împărtăși gândurile despre semnificația sărbătorii evreiești Purim, care începe în ajunul zilei de 23 martie.

Heideman conduce IFF, o organizație care dezvoltă și promovează oportunități de învățare experiențială pentru a sărbători și consolida legătura personală a poporului evreu cu națiunea Israel.

În calitate de activistă pentru drepturile evreilor, ea a descris cât de relevantă este sărbătoarea Purim în lumina antisemitismului în creștere la nivel mondial de la atacul terorist brutal din 7 octombrie 2023 al organizației teroriste Hamas asupra Israelului și a războiului care a rezultat, care se află în prezent în a cincea lună.

"Purim este celebrarea supraviețuirii evreilor în fața încercării de a-i anihila...". a început Heideman, rezumând povestea din Cartea Esterei din Vechiul Testament.

Sărbătoarea de o zi comemorează supraviețuirea poporului evreu dintr-un complot de exterminare a tuturor evreilor în timpul domniei regelui Ahașveroș (cunoscut și sub numele de regele Xerxes) din Persia. Consilierul regelui, Haman, se simte jignit de apărătorul drepturilor evreilor, Mardoheu, și vine cu un plan sinistru de a dispune uciderea tuturor evreilor. Planul este zădărnicit cu iscusință de acțiunile eroice ale reginei Estera, verișoara lui Mardoheu care, în circumstanțe fortuite, urcă în rang regal și devine soția regelui.

Planul malefic al lui Haman nu numai că este dejucat, dar duce la propria sa dispariție și la victoria evreilor asupra dușmanilor lor. Sărbătoarea Purim, a spus ea, este din perioada în care evreii trăiau în exil, după ce fuseseră expulzați din țara lui Israel și din Ierusalim, a spus ea.

Heideman, istoric și educator, a precizat că Purim nu este o sărbătoare biblică în sine, ci mai degrabă una istorică, care nu ține doar de istoria evreilor, ci "a fost documentată și de alte culturi de-a lungul istoriei".

Purim este o sărbătoare veselă marcată prin citirea publică a celor patru capitole din Cartea Esterei, sau Megillah, precum și prin reconstituirea poveștii într-o scenetă, îmbrăcarea în costume, schimbul de cadouri, caritatea față de săraci și mese festive, printre altele.

Semnificația sărbătorii este deosebit de pregnantă în acest an, având în vedere invazia surpriză a organizației teroriste Hamas și masacrarea brutală a cel puțin 1.200 de israelieni la 7 octombrie 2023. Ceea ce ar trebui să fie o "sărbătoare veselă și fericită" care să celebreze modul în care evreii au supraviețuit încercării inamicului, "încă o dată, de a ne ucide", anul acesta va fi o provocare, deoarece, a spus ea, "...suntem o țară și un popor în doliu".

Sărbătorirea vieții în timp ce ostaticii israelieni sunt încă ținuți prizonieri în Gaza de către teroriști după cinci luni este dificilă, a spus Heideman.

"Este o realitate foarte, foarte dureroasă cu care se confruntă întreaga țară, întregul popor evreu și toate ființele umane cu inimă din lume", a spus ea.

La 7 octombrie 2023, teroriștii Hamas și aliații lor nu numai că au ucis și violat cu brutalitate, dar au și răpit aproximativ 253 de ostatici din Israel în Gaza. Din grupul inițial de 253 de ostatici, un total de 112 au fost eliberați. La momentul redactării acestui articol, rapoartele estimează că aproximativ 134 de ostatici au rămas în captivitate, iar aproximativ 100 dintre ei se crede că sunt încă în viață. Ostaticii rămași sunt israelieni, cetățeni cu dublă cetățenie și cetățeni străini.

Istoricul evreu a declarat că vede o paralelă clară între povestea Purimului și evenimentele care se desfășoară în prezent, precum și faptul că organizația teroristă Hamas îl reprezintă pe biblicul Amalec, considerat dușmanul cel mare al israeliților.

"În Tora, învățăm despre importanța amintirii lui Amalec. Și acesta este corpul de oameni care a venit în goană după israeliți după ce aceștia au fost eliberați din sclavia din Egipt. Și au vizat în mod intenționat tinerii, bătrânii, femeile. Iar Amalec nu este un grup de oameni. Este în fiecare generație, linia de sânge a urii care trece prin toate popoarele care caută sângele evreilor, care caută distrugerea evreilor".


Heideman a discutat despre semnificația faptului că poporul evreu povestește în fiecare an povestea de Purim și își amintește că fiecare dintre noi are un rol de jucat în planul lui Dumnezeu pentru poporul evreu.


La începutul cărții Estera, Mardoheu îi spune verișoarei sale, care tocmai fusese aleasă în mod remarcabil de regele Ahașveroș pentru a o înlocui pe regina Vashti: "Poate că pentru asta te-ai născut".

Heideman i-a spus lui Calvert: "Cred că fiecare dintre noi în acest moment - trăind într-o lume de după 7 octombrie - suntem forțați să spunem: Pentru ce ne-am născut și ce putem face ca ființe umane într-o lume în care comportamentele inumane sunt scuzate? Pentru ce ne-am născut? Pentru ce suntem pe acest pământ?"

Activistul pentru drepturile evreilor a fost lipsit de scuze în ceea ce privește actuala strategie militară a IDF în Gaza, care încearcă să elimine organizația teroristă Hamas. Ea a spus fără echivoc că inima ei este alături de cei nevinovați din Gaza, însă "dacă ați permis ca teroarea să crească printre voi, atunci trebuie să înțelegeți că veți suferi și voi consecințele. La fel ca orice comunitate supusă nazismului - sau altor "isme" din generațiile anterioare - și palestinianismul, Hamas-ismul - toate aceste "isme" extreme sunt foarte, foarte periculoase pentru noi.

În timpul interviului cu Calvert, Heideman a împărtășit câteva dintre tradițiile populare din jurul lui Purim, în afară de citirea Megillah-ului. Ea a spus că evreii vor mânca prăjituri numite 'hamantaschen' coapte în forma urechilor maleficului Haman, care urmărește distrugerea evreilor în Cartea Esterei. Ea a remarcat că în acest an, unii au redenumit "Hamas-taschen".

Sărbătoarea Purim folosește, de asemenea, utilizarea de "zgomote" (de obicei jucării), în timp ce evreii își amintesc povestea despre cum Dumnezeu a salvat poporul Israel prin regina Estera. cu încurajarea vărului ei Mardoheu.

Heideman i-a spus lui Calvert că, în timp ce Purim este menit să fie un moment în care să transforme regretul în bucurie, deoarece națiunea Israelului este în stare de doliu de la 7 octombrie, sărbătorile israeliene vor arăta oarecum diferit în 2024.


Guvernul israelian a interzis în acest an folosirea focurilor de artificii, o tradiție obișnuită în timpul sărbătorii, împreună cu o paradă a costumelor.

Focurile de artificii nu vor fi permise, a explicat ea, "din cauza cantității enorme de PTSD (tulburare de stres post-traumatic), nu numai a soldaților noștri, ci și de fapt a cetățenilor înșiși - din cauza sirenelor continue și a tirurilor de rachete în toată țara".

Războiul din Gaza, în sudul Israelului, și conflictul cu forțele teroriste Hezbollah, în nordul Israelului, au dus la strămutarea a aproape 65.000 de locuitori din comunitățile lor. Multe dintre aceste familii locuiesc în hoteluri sau în locuințe temporare, după ce au fost evacuate din casele lor până când amenințarea va fi eliminată.

Heideman consideră că ceea ce se întâmplă astăzi în Israel este "în mare măsură o bătălie spirituală".

"Cred că nu este doar o bătălie spirituală pentru întreaga umanitate, ci cred că este o bătălie spirituală pentru evrei, în special, care se luptă oriunde ar trăi în lume cu privire la modul în care pot susține o identitate evreiască, dacă poate, probabil nu înțeleg corect conflictul cu care ne confruntăm.


Avocatul evreiesc a subliniat situația evreilor din afara Israelului, spunând că aceștia au fost foarte afectați de ceea ce s-a întâmplat la 7 octombrie 2023, mai ales de o creștere a antisemitismului la nivel mondial.

"Ei simt că ura se ridică împotriva lor peste tot", a spus ea. "Evreii sunt forțați și li se reamintește - chiar și celor care credeau că sunt asimilați - că sunt evrei”, indiferent de culoarea lor, de locul în care trăiesc și de ceea ce fac pentru a-și câștiga existența.

Ea a spus că bătălia spirituală pentru evreii de astăzi implică "o bătălie pentru destinul evreiesc și pentru destinul existenței continue a unui popor".

"Așa că unii evrei își regăsesc religia. Se întorc la sinagogi, sau o regăsesc doar în cadrul familiilor lor, deoarece nu au încredere să meargă la sinagogi", a spus ea, citând că au existat cel puțin 178 de amenințări cu bombă asupra sinagogilor din SUA începând cu 7 octombrie.


Bătălia spirituală pentru umanitate este în joc, a adăugat Heideman, și că trebuie fie "să alegi binele și alegi să stai alături de Israel, fie să stai alături de violatori". Asta este. Trebuie să fie atât de simplu!.

"Fie stai alături de Israel și stai alături de evrei, fie ești blestemat. Și asta se va întâmpla pe măsură ce istoria va continua să se desfășoare", a adăugat Heideman.

Deși creșterea antisemitismului nu o surprinde pe Heideman, ea i-a spus lui Calvert că a fost surprinsă (și consideră că este rușinos) de cât de repede s-a răspândit ura împotriva evreilor în întreaga lume, în special în rândul a ceea ce ea a numit "grupuri moderate" și de "apelurile la genocidul evreilor - în mod deschis pe străzi, fără consecințe".

Heideman le-a spus celor care susțin că războiul Israelului din Gaza împotriva Hamas este un genocid al civililor palestinieni: "Cifrele nu susțin deloc o astfel de afirmație. Știm că faptele nu susțin nici o astfel de afirmație", adăugând că este important să "recunoaștem ce este propagandă și ce este realitate".

"Apropo, cine spune lumii: "Vom întreprinde această acțiune militară? Am întreprins această acțiune militară?"...", a adăugat ea.

"Ei (IDF) sunt atât de transparenți și totuși, chiar și atunci când oferim adevărul, dovezi, dovezi vizuale, înregistrări, ajutorul din Gaza... Faptele sunt acolo, dar pentru că este vorba de evrei, oamenii nu sunt dispuși să stea în spatele nevoii de a-i apăra."

Heideman, care locuiește în Israel, a declarat că se simte mai în siguranță ca evreică în Israel decât oriunde altundeva în lume. În timpul recentei sale călătorii în SUA cu copiii ei, a văzut mai mulți susținători ai Gaza decât ai Israelului.

"Evreii au conversații cu vecinii lor: "M-ați ascunde dacă ar fi nevoie? Cred că mai mulți evrei ar trebui să învețe autoapărare. La Israel Forever, avem un program numit "Israel Strong" - încercăm să încurajăm oamenii să învețe lecțiile din Israel."


Ea crede că fiecare israelian are o anumită formă de teamă în acest moment, nu neapărat din cauza tirurilor de rachete, ci din cauza atacurilor cu focuri de armă și a atacurilor cu armă albă de pe străzi și a fricii că teroriștii ar putea "rupe" porțile de peste graniță, încă o dată, și s-ar putea infiltra în comunitățile locale.

Din 7 octombrie 2023, a spus ea: "Nu există o mamă sau un tată, în acest moment, care să nu aibă coșmaruri în fiecare noapte gândindu-se: "Cine ar putea intra și ce ne-ar putea face?".

"Drepturile noastre evreiești valorează ceva ... Nu vrem să credem că ar putea fi și mai rău, dar cred că știm cu toții, într-un fel, că este, de asemenea, foarte greu să oprim ceea ce a început chiar acum."

În opinia sa, Heideman a spus că Dumnezeu se va ocupa de Hamas.

"Cred că Dumnezeu permite Israelului să fie mâna Sa de acțiune pentru a se ocupa de Hamas."

"Nu cred că tot Hamas va fi eliminat în întregime din cauza cât de eficient a fost în schemele lor de propagandă și a folosirii tropiilor antisemite tradiționale vechi de mii de ani pentru a alimenta următoarea generație de ură față de evrei. Dacă vor fi sau nu sub numele politizat de Hamas ca organizație, nu știu, dar se vor regurgita sub o nouă formă."

"Se spune în Tora: "Și Hamas va fi ștearsă din țara voastră". Iar dimineața, când ne rugăm una dintre rugăciunile noastre, se spune: "Și ar trebui să ștergem tot Hamas din țara noastră"."

Heideman a continuat: "Nu ar trebui să fim afectați de Hamas. Este un termen din Biblie pe care lumea arabă și l-a însușit ca fiind un nume legitim. Se întâmplă să fie doar cuvântul pentru 'rău'. Așadar, se va ocupa Dumnezeu de Hamas? Îi folosește [pe ei] așa cum știți, Dumnezeu i-a folosit pe Mardoheu și pe Estera pentru a pune în aplicare voința Sa'.

Revenind la politica israeliană, Heideman a spus despre prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu: "Nu-mi pasă ce părere aveți despre el - nimeni nu-l iubește pe Bibi Netanyahu în acest moment - dar lăsați sentimentele deoparte și gândiți-vă - într-un sens aproape biblic - că fiecare țară are nevoie de un lider"... care poate "să stea puternic și să fie o mână a lui Dumnezeu".

"Cred eu că Bibi este o mână a lui Dumnezeu? Nu", a adăugat ea. "Dar el este o conductă, așa cum a fost odată Moise. Și nu compar, Doamne ferește, pe Bibi cu Moise. Spun doar că, în fiecare generație, dacă se ridică un Amalek, de asemenea, trebuie să existe un lider care trebuie să ducă greul provocărilor cu care se confruntă în lupta pentru supraviețuirea spirituală a umanității."

"Doar pentru că Israelul aruncă bombele, nu înseamnă că noi suntem "răul". Noi dezrădăcinăm răul", a adăugat ea.

Cel puțin 134 de ostatici israelieni sunt încă ținuți prizonieri de teroriștii palestinieni în Gaza, 25% dintre ei fiind deja confirmați morți.

Rugăciunea lui Heideman pentru sărbătoarea Purim, care începe sâmbătă seara la apusul soarelui, este "să avem parte de un miracol și ostaticii noștri să se întoarcă acasă. Nu cred că există cineva care să aibă o altă rugăciune în acest moment. Știu că toți avem mai multe rugăciuni decât asta...".

Ea a adăugat: "Vrem ca soldații noștri să se întoarcă acasă în siguranță; vrem ca lumea să se trezească la dorința noastră de pace.

Pacea nu este deținută de o parte a acestui conflict. În orice caz, pacea s-a dovedit a fi într-adevăr - din punct de vedere istoric - singura dorință a poporului evreu.
"

Heideman a declarat că, pe măsură ce se apropie Purim, speră că "ostaticii noștri se vor întoarce acasă, că inimile celor care suferă vor fi liniștite și că acest război se va încheia prin faptul că lumea va cere capitularea imediată a Hamas și că ar trebui să fie trași la răspundere pentru crime de război în instanțele internaționale".

Fundația Israel Forever ajută oamenii să înțeleagă Israelul ca națiune și popor, istoria și destinul său dincolo de conflictul actual. Faceți click aici pentru a afla cum puteți deveni un cetățean virtual al Israelului.

Mai jos aveți interviul integral în limba engleză



Material apărut pe 19 martie 2024 în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat). Tradus și folosit cu permisiunea în scris din partea allisrael.com.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.