Inteligența Artificială nu are ce căuta la amvon

Inteligența Artificială nu are ce căuta la amvon - imagine creată cu Microsoft Designer

Ce ar trebui să facă predicatorii cu privire la inteligența artificială (IA)? În ultimii ani am fost inundați cu povești fără suflare despre ChatGPT și programe similare care imită, egalează sau depășesc în mod straniu vocea, limbajul și puterile minții umane.

Unii dintre noi s-au distrat cu ei (sunt așa multe exemple că nu merită menționate). Unii dintre noi le vedem deja folosite la locul de muncă. Aceia dintre noi care îi învață pe tineri s-au străduit să rescrie sarcinile, deoarece AI este practic o mașină perfectă de înșelat.

Dar cum rămâne cu bisericile? Și cum rămâne cu liderii bisericii?

Unii au susținut că IA este ca și alte tehnologii, un instrument neutru care poate fi folosit fie pentru bine, fie pentru rău. Dacă scopul slujit este misiunea lui Hristos, atunci mijloacele IA nu sunt doar justificate - este o nebunie.

Mai mult, deși amprenta lor se extinde, megabisericile bine finanțate și cu personal numeros nu sunt reprezentative pentru congregația medie, nici în Statele Unite ale Americii, nici în întreaga lume. Majoritatea bisericilor sunt mici și cu resurse reduse, iar pastorii lor sunt epuizați și întinși. Pe măsură ce comunitățile creștine continuă să iasă de sub umbra lungă a covid-19, cu siguranță ușurarea presiunii din programele pline ale slujitorilor și angajamentele debordante este un obiectiv demn.

Și dacă IA poate face asta, așa cum a susținut recent un tânăr pastor taiwanez într-un articol retipărit la CT (Christianity Toda), atunci de ce să spunem ’nu’ acestei tehnologii care economisește timp și forță de muncă? Nu este ca și cum predicatorii ar renunța la alte instrumente digitale. Au e-mail și smartphone-uri și Google Calendar. Ei nu călăresc un cal și o trăsură la birou. (Apropo de calendar, ați citit postarea mea despre Cel mai bun program de planificare, disponibil și în limba română?)

Mai presus de toate, să presupunem că IA ar putea elimina cea mai mare parte a muncii ocupate a unui predicator: verificarea ineficientă a casetelor care consumă energie și ia timp de la îngrijirea pastorală. Nu ar fi efectul, în ansamblu, pozitiv? Sau un câștig net?

În cele ce urmează, voi sugera că răspunsul este ’nu’. Nu pentru că argumentele de mai sus ar fi nerezonabile, nu pentru că toată tehnologia digitală este rea, nu pentru că creștinii ar trebui să fie alarmiști sau apocaliptici cu privire la inteligența artificială. Nu trebuie să crezi că cerul cade pentru a refuza ChatGPT un rol în lucrarea ta. Nu trebuie să folosești un telefon prost sau să trăiești în afara rețelei pentru a fi de acord că unele tehnologii nu au un loc în viața bisericii lui Dumnezeu.

Prima întrebare pentru predicatori cu privire la orice tehnologie nouă nu este cum, ci dacă. Diferența dintre cele două este importantă. Creștinii nu ar trebui să presupună niciodată dinainte că o anumită tehnologie este potrivită pentru Evanghelie. Poate că este, dar poate că nu este.

Nu este vorba că toată tehnologia este vinovată până la proba contrarie. Este că un verdict oricum ar fi necesar – iar verdictele necesită judecată umană. Înțelepciunea, cu alte cuvinte, este necesară pentru adoptarea creștină a noilor instrumente. Discernământul înțelept nu este negociabil. Și atât înțelepciunea, cât și discernământul necesită (printre altele) disciplină, conducere, răbdare și practici corporative de luare a deciziilor. Nici un pastor nu este competent să răspundă singur la această întrebare. Este nevoie de biserică. Iar biserica are nevoie de timp.

Apoi, ar trebui să punem o întrebare suplimentară: Care sunt sarcinile principale ale slujirii? Răspunsul clasic, expus cel mai simplu de John Calvin, dar comun în întreaga tradiție creștină, este slujirea Cuvântului și a sacramentului. Un pastor este chemat de Hristos să predice și să învețe Evanghelia, să boteze și să administreze Cina Domnului, să conducă trupul lui Hristos să I se închine prin Duhul Său și să păstorească turma lui Hristos în vremuri de belșug și vremuri de lipsă.

Aceste sarcini nu pot și nu ar trebui să fie înlocuite de tehnologie lipsită de viață, deși tehnologia poate fi capabilă să ajute sau să medieze o parte din muncă. De exemplu, o înregistrare a predicii poate fi distribuită celor care nu sunt prezenți să o asculte. Sau luați în considerare apelarea unui enoriaș prin telefon: Acesta nu este un substitut pentru îngrijirea pastorală, ci folosește un mediu tehnologic pentru a facilita această îngrijire.

Chiar și aceste cazuri, oricât de evidente ar părea, necesită prudență. Dacă ai suna și nu ai vizita niciodată spitale, închisori sau camere de zi, te-ai sustrage de la datoria ta. Un predicator ale cărui predici au fost ținute exclusiv sub formă de podcast nu ar reuși să slujească unui corp real de credincioși. Extensiile slujirii sunt tocmai atât: extind sau îmbogățesc practica pastorală concretă. Ele nu sunt substitutul său.

IA și ChatGPT reprezintă mai degrabă tentația substituției decât a extinderii. Ei fac o ofertă tentantă, aproape irezistibilă: vor face munca ta pentru tine. Ei vor scrie predica, vor face exegeza pasajului, vor schița planul lecției și vor schița întrebările discuției în timp ce ajungeți la lucrarea reală de slujire.

Dar așteaptă. Acest lucru nu poate fi corect. Tocmai am văzut că tocmai aceste lucruri sunt lucrarea de slujire. Pastorii nu pot fi eliberați de scrierea predicilor și de pregătirea lecțiilor. Aceasta este inima meseriei. Un predicator care vrea să fie eliberat de pregătirea pentru predicare sună ca cineva care vrea să renunțe cu totul. Pot exista motive întemeiate pentru a renunța, dar IA nu este o soluție acceptabilă. Vocația pastorală este ceea ce este.

De asemenea, inteligența artificială nu reușește să servească scopurilor predicării și învățăturii în moduri profunde. Lucrul pe care trebuie să-l vedem de la început este că studiul și scrisul nu sunt simple mijloace pentru atingerea unui scop – nefericit, dar inevitabil. Ambele implică un proces spiritual și intelectual crucial care nu trebuie ocolit.

Pastorii studiază Cuvântul lui Dumnezeu. Ei învață în școala lui Hristos. El îi învață prin gura slujitorilor Săi, proorocii și apostolii, care vorbesc prin Sfânta Scriptură. Nu există nici o scurtătură pentru a sta la picioarele lor. Scopul – întreaga afacere – a slujirii pastorale este această așezare calmă, liniștită și răbdătoare, așteptare și ascultare. Fiecare păstor trăiește după modelul Mariei din Betania. Strict vorbind, un singur lucru este necesar pentru lucrarea de slujire: să te întinzi la picioarele lui Isus și să te agăți de fiecare cuvânt al Său (Luca 10:38-42).

În acest sens, nimeni nu poate face studiul tău pentru tine. Voi spune mai multe mai jos despre formele adecvate de învățare de la cercetători profesioniști și comentarii, dar nu la asta mă gândesc aici. Ceea ce vreau să spun este că studierea Cuvântului lui Dumnezeu face parte din ceea ce Dumnezeu te-a chemat să faci - este mai mult decât un mijloc pentru atingerea unui scop. La urma urmei, unul dintre scopurile sale este propria ta transformare, propria ta întâlnire minunată cu Dumnezeul cel viu. De aceea nimeni nu-L poate asculta pe Isus în locul tău. Trebuie să-L asculți pe IsusTrebuie să cercetezi Scripturile. Aceasta este ceea ce înseamnă să slujești biserica.

Același lucru este valabil și pentru scris, fie că este vorba de o predică de la amvon sau de o lecție în clasă. Scrierea este un proces iterativ. Descoperi ceea ce vei spune – într-adevăr, ceea ce gândești – în timpul necesar scrierii. Este plin de opriri și porniri, suișuri și fundături, viraje greșite și explozii de inspirație. Duhul este prezent peste tot, deși perceptibil adesea doar în retrospectivă.

Mai mult, predicarea și învățătura sunt acte personale. Când predic, eu și nimeni altcineva nu vorbesc. Vorbesc ca mine însumi, din inimă și din afara vieții mele. Dumnezeu, în harul Său, vorbește prin mine – dar eu rămân mediumul, vasul slab și de lut al puterii Sale sfinte. Așa vrea Dumnezeu, este o caracteristică a Evangheliei, nu o eroare. Hristos vrea ca vocea Sa cerească să fie auzită în și prin vocea lui Pavel și vocea lui Apolo și a lui Petru, și chiar a ta și a mea. Unul poate fi fragil, altul elocvent, altul îndrăzneț, altul tăcut, altul profesoral, dar toate acestea sunt voci umane în fiecare caz – distincte, individuale și unice, create și chemate să vorbească cu voce tare cu un singur glas singura Evanghelie a singurului Dumnezeu pentru toate popoarele (Romani 15:6).

Inteligența artificială scurtcircuitează această minunată intersecție personală. Pastorii sunt colaboratorii Domnului (1 Corinteni 3:9). ChatGPT nu este. ChatGPT nu are nici suflet, nici trup, nu este nici "el", nici "ea", ci doar "aia". Este un lucru, nu o persoană. Nu poate predica sau învăța. Nu cunoaște Evanghelia. Nu are voce și, cu siguranță, nu are vocea pe care poporul lui Dumnezeu trebuie să o audă în închinarea publică. Vocea umană este vie, adunând și reflectând un răspuns întrupat de o viață întreagă la chemarea lui Dumnezeu. Nu la fel stau lucrurile și cu o astfel de mașinărie.

În acest moment, merită să ne amintim ce este ChatGPT: un "model de limbaj mare" (LLM). Deși ar putea marca o piatră de hotar în dezvoltarea a ceea ce numim "inteligență artificială", deocamdată, este efectiv un asistent digital hiper-rapid, cum ar fi Siri de la Apple sau Alexa de la Amazon, care îndeplinește anumite tipuri de sarcini pentru utilizatori. A fost "antrenat" (observați limbajul antropomorf pe care îl folosim) pe mormane de date de pe internet, precum și diverse surse pre-digitale. Pe baza acestei instruiri, este capabil să producă un text coerent care, de obicei, îndeplinește cererea utilizatorului. Și pentru că textul apare aproape instantaneu și sursele imitate sunt atât de numeroase – dacă nu sunt dezvăluite și, prin urmare, necitate – LLM pare uman, inteligent, chiar simțitor.

Doar că nu este. Acesta este motivul pentru care cea mai comună obiecție la argumentul meu împotriva AI în slujirea din cadrul bisericii – că este doar o unealtă, nu diferită în principiu de un comentariu biblic – nu stă în picioare. Există o mare diferență între cele două.

În primul rând, comentariile și alte mijloace ajutătoare pentru scrierea predicilor nu înlocuiesc lucrarea pastorului. Ei nu vor scrie predica ta pentru tine (oricât de mult ne-ar plăcea asta – "N. T. Wright, te rog să redactezi o predică de 22 de minute despre Galateni 3"). Ele oferă o perspectivă și, de obicei, doar una dintre mai multe. Sunt ghizi, nu scriitori fantomă.

În al doilea rând, așa cum un predicator are o voce vie, la fel are și un autor. Vocea lui Calvin nu este a lui Augustin, nu este a lui John Wesley, nu este a lui Karl Barth, nu este a lui Origen. Fiecare a fost (și este) un suflet viu creat de Dumnezeu pentru a vedea lumea și Cuvântul Său în moduri unice, ca un dar pentru restul poporului lui Dumnezeu. Noi primim cuvintele lor ca pe un dar atunci când învățăm de la ei, concentrându-ne asupra perspectivei lor asupra unui text, asupra Evangheliei sau asupra aproapelui nostru – chiar dacă numai pentru o clipă.

ChatGPT nu este nici viu, nici demn de încredere. Într-adevăr, proiectează o anumită înclinație – proprietarii săi corporativi nu vor face niciodată profit dacă fac în mod regulat declarații considerate pe scară largă ca fiind inadecvate sau imorale – dar acesta este doar un motiv în plus pentru a refuza utilizarea sa. O predică generată de IA este proclamarea unei evanghelii igienizate și aprobate de Silicon Valley. Este evident de ce nu ar trebui să dorim să avem nimic de-a face cu acest lucru.

A vesti Evanghelia înseamnă a rosti un cuvânt omenesc despre Cuvântul divin devenit trup. Slujitorii predică în și precum trupul care sunt ei, care este unul și același trup pe care Hristos și l-a asumat de dragul nostru (Romani 5:17-21). Pentru a refolosi un vers al teologului Stanley Hauerwas, slujirea pastorală înseamnă a lucra cu cuvintele. Mai mult decât atât, da, dar nu mai puțin decât atât. Scopul nu trebuie să fie acela de a evita lucrarea cuvântului, ci, cu puterea Duhului, de a o face bine.

De fapt, "bine" este prea ambiguu. Poate că ChatGPT scrie o predică "mai bună" decât tine, o predică cu o gramatică mai bună sau cu întorsături mai frumoase de frază. Ce este asta? Nu ești chemat să fii un predicator "bun", nu în acest sens. Ești chemat să fii un predicator credincios. Dumnezeu vrea ca tu să predici Cuvântul Său ca persoană care ești, nu ca purtător de cuvânt pentru un algoritm proprietar.

Nu ești judecat după standardele elocvenței – asta i-ar fi descalificat pe Moise și pe Pavel! Ești judecat după supunerea ta față de voia lui Hristos și fidelitatea ta față de Cuvântul Său. Inteligența de orice fel nu este cea mai înaltă virtute aici. Virtuțile relevante sunt ascultarea, onestitatea și curajul, credință, speranță și dragoste. Roada Duhului înflorește în suflet și trup, nu în dispozitivele digitale.

De asemenea, trebuie adăugat, dependența de "scripturi" liturgice sau de altă natură nu este un fel de scurtătură analogică – cel mai bun lucru pe care l-am putea face, ați putea spune, înainte de apariția OpenAI. Când recitesc Crezul Apostolic, mă supun doctrinei bisericii conduse de Duhul de-a lungul secolelor. Nu reprezint cuvintele ca fiind ale mele (așa cum aș putea să țin o predică generată de IA unei congregații nebănuitoare); nu îmi externalizez intelectul către o mașină (așa cum aș putea ocoli studiul cu ChatGPT).

Crezul nu este un ocol, ci o cale, cursul său bine bătătorit de nenumărați sfinți care au mers înaintea mea. A-mi însuși pașii și cuvintele lor este un act de umilință, nu o scurtătură. Este o șansă de a-mi mortifica mândria trupului, nu o șansă de a economisi timp. Este un mod de a-mi oferi inima miresei lui Hristos – mama și învățătoarea mea – și de a fi format de Duhul după chipul lui Hristos.

Într-un cuvânt, îi imit pe sfinți (1 Corinteni 4:16–17) imitându-L pe Hristos dintr-un motiv simplu: pentru că sunt sfinți. Vreau ca vorbele lor să devină cuvintele mele, deoarece cuvintele lor îl reflectă în mod fiabil. Software-ul nu. Într-adevăr, ne va modela după chipul ei, dar aceasta este o imagine cu totul diferită de cea a lui Hristos.

Pe măsură ce noi toți (nu numai liderii bisericii) ne gândim să parcurgem aceste provocări împreună, mi se pare că există două situații în care pastorii se pot afla.

Prima este că unii pastori au ajuns să creadă (sau sunt tentați să creadă) că toate ineficiențele glorioase ale slujirii zilnice sunt mai degrabă o problemă de rezolvat decât un fapt de acceptat, sau chiar un dar de primit cu recunoștință.

A doua este că unii pastori și-ar dori să aibă genul de timp pe care l-am prezentat – dar nu o fac. Ei vor să citească, să scrie și să stea la picioarele lui Hristos, dar o mie de cereri îi distrag de la această lucrare atât de importantă.

În ambele cazuri, remediul este același: pentru prezbiteri, veșminte și alte consilii de conducere pentru a-i ajuta pe pastori să evite circumstanțele care fac ChatGPT să pară un instrument atractiv – sau, cel puțin, acceptabil – pentru predicare. Pastori, cereți acest ajutor. Prezbiteri, dați-le pastorilor voștri timpul necesar pentru a studia și a sluji biserica în toată failibilitatea și finitudinea lor. Astfel de limite nu pot și nu ar trebui să fie depășite.

Speranța mea este că pastorii își vor conduce bisericile în a spune ’nu’ inteligenței artificiale în predicare și învățătură. Dar sper, de asemenea, că bisericile își vor arăta sprijinul pentru acest răspuns, nu în ultimul rând onorând, compensând și creând altfel spațiu pentru sarcinile lumești ale slujirii pastorale. Comenzile rapide sunt mai puțin atrăgătoare atunci când aveți o treabă bună de făcut și suficient timp pentru a o face.

Acest material a fost publicat pe 23 septembrie 2023 și a fost scris de Brad East în site-ul Christianity Today (de unde a fost preluat și adaptat). El este profesor asociat de teologie la Universitatea Creștină Abilene. [no-sidebar]



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.