Michael Brown propune ca Martin Luther să fie condamnat pe vecie pentru scrierile antisemite

Pastorul Chris Rosebrough și Michael Brown discută despre păcatele lui Martin Luther în cadrul podcastului “The Line of Fire”. | Screengrab/American Gospel/YouTube

Întrebat dacă teologul german se află în Iad, prezentatorul emisiunii “Linia de foc” a răspuns: “Nu știu”


Este Martin Luther, părintele Creștinismului protestant, condamnat pentru eternitate din cauza scrierilor sale antisemite?


Acesta este unul dintre argumentele prezentate în timpul unei mese rotunde de patru ore cu apologetul și autorul Justin Peters, autorul și pastorul Jim Osman, gazda podcastului Michael Brown și Sam Storms, pastor emerit al Bisericii Bridgeway din Oklahoma City.


Înregistrată inițial în aprilie 2023, dezbaterea s-a axat pe darurile Duhului Sfânt, în special pe darurile de vindecare, profeție și limbi, precum și pe găsirea unei definiții funcționale pentru un profet fals.


Masa rotundă a început cu un segment din octombrie 2021 din emisiunea lui Brown “The Line of Fire with Dr. Michael Brown”, în care Osman l-a sunat pe Brown în timpul unui segment intitulat “Cum să vă aprofundați discernământul”. În acel segment, Osman l-a acuzat pe Brown că a dat “multă umbră... unora dintre cei mai răi și mai egali carismatici, șarlatani, profeți falși și escroci pe care mișcarea carismatică i-a scos în ultimii ani, inclusiv Sid Roth și Benny Hinn și alții”.


Brown însuși a apărut în 2014 în emisiunea “This Is Your Day with Benny Hinn”, ceea ce a atras critici publice din partea lui Peters la vremea respectivă.


În timpul discuției de la masa rotundă, a fost abordat subiectul afirmației lui Hinn din anii '90 privind cele “nouă persoane din Divinitate“ și alte învățături false, despre care Brown a spus că a fost acum 30 de ani și că probabil nu este o poziție pe care Hinn o are în prezent.


Peters a adus apoi în discuție declarațiile anterioare ale lui Storms, în care a spus că el crede că Hinn este un frate în Domnul care “îl iubește pe Isus”.


“Acum, tu și cu mine am putea cu siguranță să ne despărțim în această privință”, a spus Peters, arătând spre învățătura lui Hinn despre Divinitate, pe care Brown a caracterizat-o ca fiind “o mică tangență” care a fost o “afirmație bizară și nebună”.


Brown, adresându-se lui Peters, a adăugat: “Dacă tot ceea ce ați spus despre Benny Hinn este adevărat, atunci desigur că este un învățător fals. Dacă ceea ce ați descris, OK, întreaga descriere a stilului de viață și a păcatului continuu și nepocăit, dacă este adevărat, și negarea continuă a fundamentelor credinței, niciodată retrasă, niciodată corectată, da, desigur, el ar fi un învățător fals.”



În timp ce conversația a continuat cu privire la ce anume constituie un învățător fals, Brown a sugerat că această definiție ar putea fi aplicată lui Luther.


Sunteți de acord că Martin Luther a fost un învățător fals?”, a întrebat el.


“Nu”, au răspuns atât Peters, cât și Osman.


În sprijinul afirmației sale, Brown a arătat că scrierile lui Luther au fost citate de naziști în perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul faimoasei “Nopți a sticlei sparte” sau Kristallnacht, precum și o sculptură medievală cu evrei angajați în acte obscene cu un porc, care apare pe fațada unei biserici germane istorice în care a predicat Luther.


Deci, omul care a spus că evreilor ar trebui să li se interzică să predea sub pedeapsa cu moartea, ale cărui cuvinte au fost folosite literal de Adolf Hitler la Kristallnacht, deschiderea Holocaustului, care a spus că Dumnezeu mi-a poruncit să ucid sute de mii, 150.000 de țărani, că Dumnezeu mi-a poruncit să fac asta?”. a întrebat Brown.


Așadar, un om ale cărui cuvinte au fost folosite pentru a alimenta focul urii antisemite care a dus la moarte milioane și milioane de evrei, care a fost dezlănțuit în tot felul de retorici împotriva a tot felul de oameni. ...


Brown s-a referit apoi la sculptura medievală a evreilor, spunând că Luther “a lăudat imaginea atârnată pe o clădire de biserică din Germania a unui porc în care rabinii încearcă să sugă excrementele sau să alăpteze de la sânul porcului, de la sfârcurile porcului, și vorbește despre evrei”.


Nu este un învățător fals? Vreau să spun, pentru mine, acesta este un standard dublu masiv”, a adăugat el, spunând că ar putea prezenta mai multe despre Luther care ar face ca acuzațiile lui Hinn “să pară copilărește neimportante în comparație cu lucrurile îngrozitoare pe care Luther le-a spus și le-a făcut și care au dus la, care au contribuit la măcelărirea a milioane de oameni, și asta nu este un învățător fals?”.


Brown a părut să echivaleze scrierile lui Luther cu actul de crimă, sugerând că destinul etern al teologului german ar fi putut să nu fie cel pe care l-ar fi presupus majoritatea protestanților.


Dar să îi dai un permis, să spui că ar putea să-i urască rasial, teologic pe evrei, că ar putea să spună, dacă rabinii lor îi învață să-i omoare, și tu tot vei spune că are viață veșnică, nu? 'Nici un ucigaș nu are viață veșnică, 1 Ioan 3'”, a spus el.


... Pur și simplu nu înțeleg de ce nu puteți fi de acord, de ce nu-mi puteți spune: “Dacă tot ceea ce spuneți despre Luther este adevărat, atunci suntem de acord că este un învățător fals.”


FOTO: Martin Luther se dezbate cu cardinalul Thomas Cajetan în perioada 12-14 octombrie 1518, la Augsburg, Germania, așa cum este descris într-un tablou din secolul al XIX-lea. | Domeniul public


În timpul unei emisiuni din 15 martie a emisiunii “The Line of Fire”, Chris Roseborough, pastor și gazda emisiunii “Pirate Christian Radio“, i-a cerut lui Brown să clarifice declarația sa cu privire la destinul etern al lui Luther.


Credeți că Luther se află astăzi în iad din cauza antisemitismului său?” a întrebat Roseborough.


Nu știu”, a spus Brown. “Nu știu cum o persoană convertită poate spune ceea ce a spus el”.


Într-o conversație cu CP, Roseborough, care s-a descris ca fiind un “critic deschis al tuturor manifestărilor antisemitismului și nazismului”, a spus că argumentul lui Brown a avut câteva erori logice.


Practic, el spune: “Ei bine, nu poți spune că sunt un învățător fals, pentru că nu spui că Martin Luther este un învățător fals”. Nu așa funcționează lucrurile”, a declarat el pentru Christian Post. “Și astfel, am considerat că argumentul lui distrage atenția de la subiectul real și de la punctele care trebuie abordate atunci când vine vorba de învățătorii falși și profeții falși din cadrul mișcării carismatice.


În timp ce Roseborough a recunoscut că controversele Bisericii în jurul unor termeni precum “iudeo-creștinism” pot fi legate de “un anumit antisemitism care circulă pe acolo”, există, de asemenea, dovezi că iudaismul ortodox din zilele noastre “nu este aceeași religie pe care a practicat-o regele David”.


Este de fapt religia fariseilor pe care Hristos a condamnat-o”, a adăugat Roseborough. “Și astfel, ceea ce se întâmplă este că oamenii resping, pe bună dreptate, atunci când aud termenul “iudeo-creștinism” și spun: “Este într-adevăr ceva ce ar trebui să spunem?”.


Roseborough, care a fost de acord cu caracterizarea lui Luther ca fiind antisemit, a mai spus că iudaismul ortodox ar putea fi descris în termeni comparabili.


Una este să spui că Iudaismul este religia fariseilor și că se opune în mod inerent faptului că Hristos este Mesia. Este un lucru legitim de spus”, a explicat el. “Dar este cu totul altceva să spui că acum trebuie să le ardem sinagogile și lucruri de acest gen. Asta este păcătos.


Și astfel, trebuie să ne confruntăm cu faptul că fiecare ființă umană pe care o ascultăm, fiecare predicator pe care îl ascultăm, toți cei pe care îi prețuim ca pe niște eroi ai credinței, de la Augustin, la Calvin, la Luther, la Wesley, fiecare dintre ei a avut păcate mari pe care le-a comis și de care se face vinovat și, în același timp, sunt acoperite cu milă de sângele lui Hristos.


În comentariile făcute pentru Christian Post, Brown a spus că este esențial ca creștinii să-l “evalueze pe Luther în mod corect” atunci când iau în considerare moștenirea sa finală.


A fost un [om] puternic folosit de Dumnezeu, cu unele zone teribile, necruțătoare ale vieții sale, din cauza cărora exprimarea sa a fost adesea vulgară și a scris și a spus lucruri care au dus la moartea oamenilor, de la anabaptiștii din vremea sa la evreii din timpul Holocaustului”, a declarat Brown pentru CP.


Autointitulat “necatolic, evreu credincios în Isus”, Brown a scris în 2017 că, deși Luther în 1523 “a întins mâna cu bunătate și umilință către poporul evreu, denunțând modul în care Biserica îi tratase până acum, cu speranța că mulți vor deveni creștini”, propriile opinii ale lui Luther s-au schimbat după ce a fost “expus la unele scrieri blasfemiatoare, anti-Isus, scrise de evrei din generațiile trecute”.


Aceste scrieri, cunoscute sub numele de Talmud, o colecție de învățături rabinice din jurul anului 500 d.Hr., au fost vizate de Luther în infamul său tratat “Despre evrei și minciunile lor”.


Când a fost întrebat dacă scrierile lui Luther ar putea fi comparate cu Talmudul - care, după cum a recunoscut Brown, vorbește “în mod disprețuitor” atât despre Isus, cât și despre Maria - Brown a spus că orice comparație ar fi inexactă.


Nu există nicio echivalență morală între scrierile din 1543 ale lui Martin Luther, care a cerut ca rabinii să fie uciși pentru că au învățat iudaismul și ca sinagogile, casele și locurile de afaceri evreiești să fie incendiate și distruse - și multe altele - și unele referințe disparate din Talmud sau din literatura rabinică care vorbesc în mod disprețuitor despre Isus sau Maria”, a spus Brown.


De asemenea, el a remarcat că “defăimarea Talmudului și creșterea periculoasă a antisemitismului în Biserică” a făcut ca echipa sa să elimine o serie de comentarii de pe rețelele de socializare din videoclipul mesei rotunde “care spuneau, practic, “Ceea ce a făcut Luther nu a fost atât de rău, având în vedere cât de răi sunt evreii”“.


Brown a spus că majoritatea creștinilor “nu au nicio idee” despre conținutul Talmudului și “probabil că s-ar plictisi de discuțiile și dezbaterile juridice detaliate”.


În ceea ce privește critica corectă, așa cum am încercat să fac în calitate de evreu care crede în Isus, nu este antisemită”, a declarat el pentru CP.


În ceea ce privește critica nedreaptă, susținând că sancționează pedofilia sau că este în primul rând anti-Isus sau că demonizează toate neamurile, asta este antisemitism.


NOTĂ: Material publicat în site-ul Christian Post (de unde a fost preluat) pe 21 martie 2024 de Ian M. Giatti, care este reporter pentru The Christian Post. Acest material are continuare duminica viitoare



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.