📢 Podcast ”Călător în Țara Sfântă” :: Episodul 97 - Deșertul Neghev - clima și kibutzuri

📢 Podcast ”Călător în Țara Sfântă” - realizat de RVE Sibiu & Oxentia TourismÎn episodul de astăzi continuăm cu Deșertul Neghev - clima și kibutzuri. Deșertul Neghev este un deșert în sudul Israelului. Suprafața sa este de 13.000 km2. La vest Negevul se continuă cu deșertul Sinai, la nord-vest ajunge până la Marea Mediterană, la sud - la Marea Roșie, la nord - este mărginit de o linie virtuală care unește Gaza cu oaza și kibuțul Ein Ghedi, dincolo de care se întinde regiunea Iudeea, la nord-est - de capătul sudic al Mării Moarte, iar la est este delimitat de valea Arava (arabă Wadi Araba). Deșertul Negev este un platou deșertic, care se află la 800 m deasupra nivelului mării.



Negevul este un deșert stâncos. El este constituit din munți stâncoși, prăfuiți, întrerupți de „albii uscate” (wadi), care devin brusc albii de viituri tumultuoase în anotimpul ploilor, și cratere adânci. Poate fi împărțit în cinci regiuni ecologice: Negevul de nord, de vest și central, Platoul cel mare și Valea Arava.

    • În Negevul de nord, sau zona mediteraneană, se înregistrează anual 300 mm de precipitații; el are destule zone fertile.
    • Negevul de vest înregistrează 250 mm de precipitații pe an, având soluri parțial nisipoase. Dunele de nisip pot atinge înălțimi de până la 30 de metri.
    • în Negevul central, care găzduiește orașul Beer Șeva, se înregistrează anual 200 mm de precipitații și este caracterizat de un sol greu-permeabil, care permite o pătrundere minimă a apei.
    • Platoul Ramat HaNegev, având o înălțime între 370 metri și 520 metri deasupra nivelului mării, este caracterizat de mari decalaje de temperatură între vară și iarnă. În zonă se înregistrează 100 mm de precipitații pe an, având soluri infertile și parțial sărate.
    • Valea Arava, situată de-a lungul frontierei cu Iordania, se întinde pe o lungime de 180 km de la Eilat în sud până la Marea Moartă în nord. Valea Arava este foarte aridă, cu circa 50 mm de precipitații anual. Solurile nu sunt fertile.

Agronomii israelieni au izbutit să creeze o agricultură performantă de deșert, care necesită cantități reduse de apă, respectiv, de apa locală deosebit de „dură” (900-1.400 mg/litru sulfați) și cu salinitatea ridicată (1.000-1.500 mg/litru NaCl). Specii locale de roșii cărnoase de iarnă, fructe exotice, flori care inundă piețele Europei în lunile de iarnă etc. În kibuțul Yotvata se produce cel mai bun lapte din Israel.

Aceste înregistrări 🔊 audio sunt ✨ profesionale, înregistrare direct în Israel 🇮🇱 și în Iordania 🇯🇴 printr-o colaborare profesională cu ✨ Radio Vocea Evangheliei Sibiu & ✨ Oxentia Tourism cu dedicare și mult suflet. Dacă dorești și visezi să ✈️ călătorești în Țară Sfântă, Israel, îți recomand să ascultați fiecare episod din cele 100 disponibile. Și da, așteptăm ❤️ să te vedem pe lista următorului pelerinaj pe urmele Domnului Isus Hristos în Israel și Iordania!

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.