📢 Podcast ”Călător în Țara Sfântă” :: Episodul 96 - Deșertul Iudeii - Sodoma și Gomora

📢 Podcast ”Călător în Țara Sfântă” - realizat de RVE Sibiu & Oxentia TourismÎn episodul de astăzi continuăm cu Deșertul Iudeii - Sodoma și Gomora. Sodoma și Gomora au fost două orașe biblice distruse de Dumnezeu pentru răutatea lor. Povestea lor este paralelă cu relatarea potopului din Geneza în tema mâniei lui Dumnezeu provocată de păcatul omului (vezi Geneza 19:1-28). Ele sunt menționate frecvent în profeți și în Noul Testament ca simboluri ale răutății umane și ale pedepsei divine, iar Coranul conține, de asemenea, o versiune a poveștii despre cele două cetăți. Narațiunea despre distrugerea lor poate avea legătură cu rămășițele orașelor din Epoca Bronzului din mileniul al treilea î.Hr. din regiune și cu prăbușirea ulterioară din Epoca Bronzului târziu.



Sodoma și Gomora sunt două dintre cele cinci "cetăți din câmpie" menționate în Geneza 13:12 și Geneza 19:29 care se răzvrătesc împotriva lui Chedorlaomer din Elam, căruia îi erau supuse. În bătălia de la Siddim, Chedorlaomer le învinge și ia mulți prizonieri, inclusiv pe Lot, nepotul patriarhului evreu Avraam. Avraam își adună oamenii, îl salvează pe Lot și eliberează orașele.

Mai târziu, Dumnezeu îl anunță în prealabil pe Avraam că Sodoma avea o reputație de răutate. Avraam îl întreabă pe Dumnezeu: "Îi vei mătura pe cei drepți împreună cu cei răi?". (Geneza 18:23). Pornind de la 50 de persoane, Avraam negociază cu Dumnezeu să cruțe Sodoma dacă se vor găsi 10 oameni neprihăniți.

Dumnezeu trimite doi îngeri să distrugă Sodoma. Lot îi primește în casa lui, dar toți oamenii din oraș înconjoară casa și îi cer să îi predea pe vizitatori pentru a-i putea "cunoaște". Lot le oferă mulțimii fiicele sale virgine pentru a le "face cu ele ce vreți", dar aceștia refuză și amenință că îi vor face mai rău lui Lot. Îngerii lovesc mulțimea orbește.

Îngerii îi spun lui Lot: "...strigătul împotriva poporului său a devenit mare înaintea Domnului, și Domnul ne-a trimis să îl distrugem" (Geneza 19:13). A doua zi dimineața, pentru că Lot a zăbovit, îngerii îl iau de mână pe Lot, pe soția lui Lot și pe cele două fiice ale sale și îi spun să fugă pe dealuri și să nu se uite înapoi. Lot spune că dealurile sunt prea departe și cere să meargă în schimb la Țoar. Atunci Dumnezeu face să plouă cu sulf și foc peste Sodoma și Gomora și peste toată câmpia, peste toți locuitorii cetăților și peste tot ce creștea pe pământ (Geneza 19:24-25). Lot și cele două fiice ale sale sunt salvați, dar soția sa nu ține cont de avertismentul îngerilor, se uită înapoi și este transformată într-un stâlp de sare.

Aceste înregistrări 🔊 audio sunt ✨ profesionale, înregistrare direct în Israel 🇮🇱 și în Iordania 🇯🇴 printr-o colaborare profesională cu ✨ Radio Vocea Evangheliei Sibiu & ✨ Oxentia Tourism cu dedicare și mult suflet. Dacă dorești și visezi să ✈️ călătorești în Țară Sfântă, Israel, îți recomand să ascultați fiecare episod din cele 100 disponibile. Și da, așteptăm ❤️ să te vedem pe lista următorului pelerinaj pe urmele Domnului Isus Hristos în Israel și Iordania!

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.