Vizitează replici în mărime naturală ale Cortului biblic data viitoare când ești în Israel

FOTO: Replica Tabernacolului din Timna, în 2017 (Foto: Aaron Goel-Angot).

Cortul a fost interpretat ca o prefigurare a planului de mântuire al lui Isus pentru omenire.


Cortul sfânt care adăpostește prezența Dumnezeului lui Israel, purtat cândva de israeliții din vechime, nu mai există. Cu toate acestea, deoarece evreii și-au recuperat patria ancestrală din Israel, au reconstruit două replici ale acestei structuri religioase legendare. Trebuie remarcat: aceste replici sunt afișate în scopuri educaționale și nu sunt funcționale.


În ciuda faptului că mulți evrei așteptau cu nerăbdare reconstrucția Templului din Ierusalim, care a fost distrus de romani sub în anul 70 d.Hr., conceptul unui Cort ca locuință pentru prezența lui Dumnezeu a devenit irelevant astăzi. Religia israelită a trecut de la Cort la un Templu permanent în timpul domniei lui Solomon în secolul al 10-lea î.Hr.


Savanții au stabilit că regele Solomon a construit primul templu în jurul anului 967 î.Hr. Această dată a fost stabilită folosind o metodă specifică, care poate fi explorată în continuare pe site-ul Institutului Armstrong.


Cortul este o temă proeminentă în Biblie, menționată frecvent în Scripturile ebraice și în Noul Testament. Ea reprezintă atât sfântul altar fizic, cât și locuința spirituală a lui Dumnezeu printre oameni. Adepții Bibliei sunt în mod constant intrigați de acest subiect atunci când fac turul Israelului.


Turiștii pot vizita două replici ale Tabernacolului în Israel: una situată în Valea Timna lângă Eilat și cealaltă la Eshel Hashomron lângă Ariel în Samaria.


Tabernacolul Timna, expus pentru prima dată în Elveția în anii 1990 înainte de a se întoarce în Israel, se află acum în pitoreasca vale Timna din sudul deșertului israelian lângă Eilat, adiacent minelor antice de cupru adesea asociate cu regele Solomon. Amplasat pe fundalul deșertului, oferă o reconstrucție precisă și autentică care amintește de Cortul Israeliților în timpul călătoriei lor în deșert, potrivindu-se dimensiunilor și caracteristicilor descrise în Biblie. În interior, vizitatorii pot explora replici exacte ale diferitelor elemente, inclusiv altarul, ligheanul de cupru, masa de pâine, menora (candelabrul cu șapte ramuri), micul altar pentru tămâie, chivotul legământului, veșmintele preoțești și multe altele.


Reproducerea Chivotului Legământului la replica Cortului Timnei (Foto: Aaron Goel-Angot)


"Parcul biblic" de la Hotelul Eshel-Hashomron din Ariel, Samaria, inaugurat în 2014, prezintă o replică în mărime naturală a Cortului din Shilo, din perioada biblică a Judecătorilor, distingându-l de cel din Timna. Grădina are stații interactive, cum ar fi un râu Iordan în miniatură. Deținută de singurul hotel evreiesc din Samaria, această replică oferă o perspectivă asupra Cortului întâlnirii în timpul perioadei stabilite a israeliților sub Judecători, în special în timpul lui Samuel.


Turiștii care sunt interesați să aprofundeze sunt încurajați să viziteze situl arheologic antic Shilo înainte sau după explorarea Tabernacolului de la Eshel-Hashomron. La Shilo, arheologii au descoperit ceea ce ei cred a fi locația Cortului în timpul copilăriei lui Samuel.


Locația vechiului Tabernacol la Shilo, în 2022 (Foto: Aaron Goel-Angot).


Inițial, locuința lui Dumnezeu printre oameni a fost un complex mare de corturi cunoscut sub numele de "Cort" sau "Mishkan" în ebraică. Potrivit Torah.org, dimensiunile cortului în sine erau de 9 pe 30 de coți (aproximativ 15 pe 45 picioare sau 4,5 pe 13,8 m), așa cum este detaliat în Exodul 26:15-25. Potrivit altora, Gardul Curții Tabernacolului măsura 75 picioare (23 m) lățime pe 150 picioare(46 m) lungime.


Dincolo de a fi un spațiu fizic pentru prezența lui Dumnezeu în timpul erei biblice pre-Templu, Cortul a fost interpretat de mulți învățați creștini și lideri religioși ca o imagine a mântuirii prin sacrificiul lui Isus.


Astăzi, mulți creștini văd Cortul ca o emblemă a trupului lui Hristos și a Bisericii, unde locuiește Mesia, și ca o cale spre mântuire și prezența lui Dumnezeu. Construit din salcâmi (lemn răsucit și imperfect) – reprezentând omenirea păcătoasă – acesta era acoperit în principal cu cupru, argint și aur pentru a simboliza slava lui Dumnezeu care învăluie biserica răscumpărată.


Pentru a se apropia de locuința lui Dumnezeu din Sfânta Sfintelor, cunoscută sub numele de prezența Sa (denumită "Shekinah" în ebraică), israeliții trebuiau să treacă pe lângă altarul unde era aprins focul veșnic. Majoritatea creștinilor de astăzi înțeleg că această idee este pentru întreaga omenire: iertarea și purificarea oamenilor au fost posibile numai prin sacrificiu, necesare pentru a ajunge la prezența sfântă a lui Dumnezeu.


Replica Tabernacolului din Timna, în 2017 (Foto: Aaron Goel-Angot).


Următoarea stație din călătorie este curățarea "kiyor" sau ligheanul de cupru, făcută din oglinzile femeilor evreice. Aici, preoții se spălau pe mâini, văzându-și reflexiile în apă (ca în oglinzi) – înțelese ca o reamintire simbolică a faptului că păcatul uman le era reflectat înainte de a fi curățați. În special, această chiuvetă (lighean) urmează altarul, subliniind că purificarea urmează numai după sacrificiu. Și așa este, așa cum arată Scripturile, că Isus a purificat omenirea prin sacrificiul Său.


Postul următor este locul sfânt din cort, unde sunt poziționate obiectele sacre. Acestea includ masa cu cele 12 pâini, simbolizând proviziile pentru cele 12 triburi și, de fapt, pentru întreaga omenire.


Menora cu șapte brațe (sau candelabru) emite lumină, reflectând panourile de salcâm suprapuse cu aur. Acest concept este uneori interpretat ca Biserica, reprezentată de cort, reflectând lumina lui Isus, simbolizată de lampa menora. Această interpretare se leagă perfect de versetul din Matei 5:14-16: "Voi sunteți lumina lumii [...]".


Ultima stație este Sfânta Sfintelor, reprezentând prezența lui Dumnezeu și adăpostind Chivotul Legământului.


Sunt multe de explorat cu privire la aceste subiecte și la diversele interpretări creștine și iudaice ale Cortului ca model divin pentru planul lui Dumnezeu pentru mântuirea omenirii. În trecut, Marele Preot – reprezentat acum de Isus în Evrei 4:14 – era singurul căruia i se permitea să intre în Sfânta Sfintelor și să ofere sângele jertfei anuale pentru iertarea păcatelor de Yom Kippur, Ziua Ispășirii. În mod similar, potrivit Noului Testament, Isus a fost singurul care a intrat în prezența sfântă a lui Dumnezeu pentru răscumpărarea omenirii.


Vizitarea replicilor Corturilor din Parcul Timna și Eshel Hashomron, și chiar situl arheologic de la Shilo, oferă o înțelegere mai profundă a mesajului profund și de impact al lui Dumnezeu cu privire la mântuirea omenirii. Așa cum am menționat mai sus, interpretarea scripturilor Noului Testament indică aspectul Cortului ca o indicație a lucrurilor viitoare: că numai Isus este Marele Preot care oferă iertarea păcatelor și dă acces la prezența lui Dumnezeu.


Acest material a fost scris de Aaron Goel-Angot pe 20 martie 2024 în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat). El este un arheolog belgiano-israelian cu experiență în identificarea antichităților. Este un numismat entuziast și un ghid turistic licențiat. Deține o diplomă de licență în arheologie de la Institutul de Arheologie al Universității Ebraice din Ierusalim. S-a alăturat echipei ALL ISRAEL NEWS în calitate de corespondent de arheologie și turism. Aaron este căsătorit, tatăl a trei copii mici și locuiește în Ierusalim.


Material tradus și folosit cu permisiunea în scris din partea allisrael.com.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.