5 pericole de prea mult divertisment în biserică

O mulțime de persoane care se închină într-o clădire mare - foto unsplash.com

"Nu sunteți distrați?" (Are you not entertained?) – Este celebrul citat al personajului lui Russell Crowe din filmul "Gladiatorul", când acesta întreabă cu pasiune mulțimea din arenă: "Nu sunteți distrați?", servește ca o amintire emoționantă a sentimentului pe care mulți pastori îl experimentează în timp ce se străduiesc să implice congregațiile și să mențină prezența la serviciile bisericești.


Charles Spurgeon a fost cel care a spus: "În limite adecvate, recreerea este necesară și profitabilă; dar niciodată nu a fost treaba bisericii creștine să aprovizioneze lumea cu distracții".


Bisericile pot fi distrase de la misiunea lor de transformare a orașului și a lumii, concentrându-se prea mult pe divertisment în mai multe moduri:


1. Accentul pe spectacol: Atunci când bisericile acordă prioritate producțiilor, spectacolelor sau evenimentelor elaborate, accentul se poate muta de la promovarea unei creșteri spirituale autentice și a implicării în comunitate la crearea unor spectacole impresionante de divertisment.


2. Cultura consumeristă: Adoptarea unei abordări consumeriste, în care credincioșii bisericii se așteaptă să fie distrați, mai degrabă decât provocați să participe activ la activități transformatoare, poate împiedica mobilizarea pentru o evanghelizare și o slujire de impact.


3. Alocarea resurselor: Dacă o parte semnificativă a timpului, a energiei și a resurselor este dedicată exclusiv programelor sau facilităților orientate spre divertisment, s-ar putea să fie mai puțin disponibilă pentru inițiativele axate pe sensibilizarea comunității, justiție socială sau misiuni.


4. Priorități de conducere. Dacă liderii bisericii acordă prioritate atragerii unor mulțimi mai mari prin activități de divertisment în detrimentul echipării și împuternicirii indivizilor pentru slujire și misiune, congregația poate deveni mai degrabă spectatori pasivi decât participanți activi la transformarea lumii.


5. Lipsa de ucenicizare: Atunci când divertismentul devine obiectivul principal, pot fi trecute cu vederea oportunitățile de ucenicie și mentorat semnificativ, ceea ce duce la o înțelegere superficială a credinței și la o lipsă de motivație pentru acțiuni cu impact.


Pentru a evita aceste capcane, bisericile pot prioritiza în mod intenționat activitățile care promovează creșterea spirituală, implicarea în comunitate și acțiunile de sensibilizare orientate spre misiune, oferind în același timp oportunități de părtășie și distracție semnificative. Aceasta ar putea include promovarea unei culturi a ucenicizării, încurajarea voluntariatului și a proiectelor de serviciu și furnizarea de resurse pentru misiuni globale și dezvoltarea comunității locale.


Material scris pe 15 aprilie 2024 de Manny Rosario în site-ul Charisma News (de unde a fost preluat și adaptat). El este un lider în mobilizarea bisericii. El a păstorit în Florida Centrală, unde a condus congregații spre evanghelizări la nivelul întregului oraș, timp de 18 ani.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.