Convenția Baptistă Sudică a pierdut peste 1.200 de biserici în 2022, arată datele

Mesagerii țin în mână buletinele de vot în timp ce votează în timpul Adunării anuale a Convenției Baptiste Sudice din New Orleans, Louisiana, care a avut loc între 11 și 14 iunie 2023. | Baptist Press

FOTO: Mesagerii țin în mână buletinele de vot în timp ce votează în timpul Adunării anuale a Convenției Baptiste Sudice din New Orleans, Louisiana, care a avut loc între 11 și 14 iunie 2023. | Baptist Press


Convenția Baptistă de Sud (SBC), cea mai mare confesiune protestantă din Statele Unite, a pierdut peste 1.200 de biserici membre în 2022, potrivit unei analize recente a datelor realizate de LifeWay Research.


Potrivit analizei profilului anual al bisericilor din 2022 al SBC, publicat marți (2 aprilie 2024), Lifeway a constatat că, din 2021 până în 2022, 1.253 de congregații nu au mai făcut parte din SBC.


Din cele 50.423 de congregații active ale SBC în 2021, 2% au fost închise, în timp ce 0,5% fie au părăsit convenția, fie au fost dezafiliate de aceasta până la momentul în care au fost compilate datele pentru 2022.


Pierderile din 2022 au fost o creștere față de cei doi ani anteriori, a notat Lifeway Research, deoarece în 2021 s-au pierdut 1.003 congregații prin închidere și concediere, în timp ce în 2020 s-au pierdut 1.002.


"În fiecare săptămână, rețeaua națională de congregații Baptiste Sudice se schimbă", a declarat Scott McConnell, director executiv al Lifeway Research, într-o declarație.


"O dată pe an, facem o fotografie a congregațiilor baptiste sudiste actuale pentru a raporta statisticile naționale. Ulterior, analiza între listele anuale de congregații dezvăluie mai multe detalii despre aceste schimbări constante."


În mai 2023, Lifeway, divizia de cercetare a SBC, a publicat un raport în care a constatat că SBC a înregistrat un declin de aproximativ 457.000 de persoane, ceea ce reprezintă cea mai mare scădere a numărului de membri din ultimul secol.


Potrivit raportului din 2023, numărul total de membri SBC a trecut de la aproximativ 13,68 milioane de membri în 2021 la 13,22 milioane de membri în 2022. Raportul a adăugat că "pierderea a 457.371 de membri este cea mai mare scădere numerică dintr-un singur an din ultimii peste 100 de ani".


Deși raportul de anul trecut spunea că SBC a pierdut 416 congregații membre, față de 1.253, acest lucru s-a datorat faptului că raportul a inclus bisericile care s-au deschis în timpul anului, ceea ce a compensat numărul de congregații care au fost închise sau concediate.


Într-o declarație de la acea vreme, McConnell a atribuit scăderea numărului de membri în parte actualizării registrelor de membri de către congregațiile afiliate la SBC.


"O mare parte din mișcarea descendentă pe care o observăm în ceea ce privește numărul de membri reflectă persoane care au încetat să mai participe la o congregație individuală cu ani în urmă, iar evidența le ajunge în sfârșit din urmă", a spus el.


"Totalul membrilor unei congregații reflectă imediat atât adăugirile, cât și scăderile datorate decesului sau faptului că cineva se retrage din rândul membrilor. Dar multe congregații întârzie să elimine alte persoane care nu mai participă."


Numărul membrilor SBC raportat este încă mult peste cele aproximativ 7 milioane de membri raportate în 1950, deși este cu câteva milioane sub vârful de aproximativ 16,3 milioane de persoane raportat în 2006.


Numărul tot mai mic de congregații nu este unic pentru SBC; multe confesiuni protestante principale au un număr de membri care reprezintă o fracțiune din ceea ce erau în urmă cu câteva decenii.


Biserica Prezbiteriană (SUA) a raportat pierderea a peste 100 de congregații și a 53.000 de membri în 2022. Biserica Unită a lui Hristos a scăzut cu peste 286.000 de membri și a pierdut peste 500 de biserici din 2012 până în 2022.


O analiză anterioară a Lifeway Research a constatat că aproximativ 4.500 de biserici protestante au fost închise în SUA în 2019, în timp ce doar aproximativ 3.000 au fost înființate.


Sondajele recente ale Gallup sugerează că prezența la biserică a scăzut în aproape toate grupurile religioase, deoarece doar trei din 10 adulți din SUA participă în mod regulat la servicii religioase.


Patruzeci și trei la sută dintre protestanții intervievați spun că "rareori" sau "niciodată" merg la biserică, în timp ce jumătate (50%) dintre catolici au spus același lucru.


Acest material a fost scris de Michael Gryboski pe 4 aprilie 2024 în publicația Christian Post (de unde a fost preluat).


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.