Este închinarea privată sau cea publică mai bună pentru creșterea spirituală?

Oameni la o slujbă de închinare de la o biserică - foto de John Price - unsplash.com

Te-ai întrebat vreodată de ce mergi la biserică? Există o mulțime de pasaje scripturale despre întâlnirea împreună, așa că, poate că este din ascultare. Sau poate că este vorba de tradiție, sau poate că este vorba de teama de a fi acuzat că nu ești un bun creștin. Poate că mergi la biserică pentru că este ceva de făcut sau pentru că ți se pare un lucru bun să ai un fel de sprijin bazat pe credință. Poate că ai format prietenii bune sau te bucuri de programele pe care bisericile le au de oferit. Poate că îți place să faci parte dintr-o comunitate de oameni care gândesc la fel. Poate că pur și simplu ai mers întotdeauna și astfel continui să mergi din obișnuință sau rutină.


Toată lumea are părerile sale despre biserică, dar oare Dumnezeu are o părere?


Astăzi, când bisericile de aproape pretutindeni transmit online, contează cu adevărat dacă te îmbraci și te duci duminică dimineața sau miercuri seara? Dar un studiu biblic, se pune? Poți să citești Biblia singur și să crești în credință, te poți ruga singur și să crești în credință, te poți închina singur și să crești în credință. Totuși, fiecare dintre aceste acțiuni de credință are două laturi: personală și interpersonală.


Cei mai mulți oameni se simt bine citind Biblia și rugându-se împreună, dar închinarea este diferită. De ce este așa? Oamenii se simt uneori mai puțin confortabil să se exprime în închinare atunci când sunt alții în preajmă decât atunci când se închină singuri. Dar este una dintre ele "mai bună" sau mai benefică din punct de vedere spiritual decât cealaltă?


Puterea pregătirii private
Biblia spune clar că o relație privată, personală cu Domnul este o parte importantă a vieții tale spirituale (Matei 6:6). "Locașul secret al tunetului" (Psalmul 81:7) este o imagine uimitoare a locului ascuns în care te închizi în lume, te închizi în Domnul și Îl lași să-ți deschidă ochii inimii, minții și sufletului. Acela este un loc fizic și un loc spiritual, în care distragerile sunt lăsate deoparte în mod intenționat și în mod intenționat pentru a-L sluji pe Domnul în închinare; în care îți faci un punct de vedere pentru a-L lăsa pe Domnul să știe că ești acolo pentru El.


Această legătură spirituală cu Duhul lui Dumnezeu este o armă de luptă și un deschizător de drumuri (Psalmul 50:23) - și îl atrage pe Tatăl care caută astfel de închinători (Ioan 4:23) - dar este și punctul de legătură cu Dumnezeu cel mai atacat din punct de vedere spiritual.


De ce? Pentru că Satana cunoaște adevărata putere a laudei chiar mai bine decât poporul lui Dumnezeu.


Gândiți-vă la aceasta: Dacă a avea o viață privată de pregătire spirituală, de rugăciune și de menținere a unei conexiuni vitale și vii cu Duhul lui Dumnezeu în închinare ar fi singurul lucru de care ai avea nevoie pentru a câștiga fiecare bătălie cu care te vei confrunta în toată viața ta, vreodată, ai face-o, nu-i așa? Ți-ai construi întreaga viață în jurul acestui lucru. Toată lumea ar face-o.


Problema? Noi nu înțelegem pe deplin puterea laudei, dar Satana o înțelege. "Dacă ai ști ce ți-ar aduce pacea!" a strigat Isus asupra Ierusalimului (Luca 19:42).


Între timp, Satana se asigură că ești prea ocupat, prea copleșit, prea furios, prea plin de vină, prea deprimat, prea conștient de tine însuți, prea îndoielnic și prea ocupat să lupți cu sentimentele de nevrednicie sau de păcat pentru a-ți construi viața ta naturală în jurul celei spirituale. În schimb, o facem invers - conexiunea noastră privată, spirituală cu Domnul este înghesuită în crăpăturile a tot ceea ce poate găzdui viața noastră naturală.


Satana în locul secret
Satana știe că:

  • Tatăl te caută în închinare
  • în prezența Lui este calea vieții pentru tine și plinătatea bucuriei (Psalmul 16:11)
  • intri în prezența Lui cu mulțumire, laudă și binecuvântare (Psalmul 100:4)
  • Domnul locuiește în lauda ta (Psalmul 22:3)


Iar Satana știe care sunt cele mai bune scuze, justificabile și complet rezonabile, pe care să le folosească pentru a te convinge să eviți o viață de închinare privată și secretă. Nu vor suna ca niște "scuze" pentru tine - atât de bun este. El este tatăl minciunii (Ioan 8:44). Dar scuze sunt.


Dumnezeu are mai multe pentru tine, dar sunt lucruri pe care le vei învăța, vedea și înțelege doar în "locul secret" (Psalmul 91:1). Da, Domnul poate veni acolo unde te afli și îi place să facă asta, dar există o dinamică spirituală diferită atunci când intri în locuința Lui cu mulțumire și laudă. Satana este pe deplin conștient de puterea ei - tu ești?


Puterea declarației publice
Unul dintre cele mai greu de înțeles în călătoria creștină este punctul de echilibru. Cât de multă citire a Bibliei este suficientă? Cât de mult dau în ofrande și milostenie? Cât timp ar trebui să petrec în rugăciune când am o slujbă și copii? Ar trebui să-mi dăruiesc întreaga viață pentru câmpul de misiune sau să dau doar bani? Sau să nu fac nimic în afară de a mă ruga lui Dumnezeu să "trimită lucrători la seceriș"? Când mă închin, cât de mult ar trebui să fie laude înalte, declarații de credință și închinare spontană? Ce se întâmplă dacă am la dispoziție doar cinci minute?


Cu toții ne punem astfel de întrebări, iar Duhul Sfânt ne călăuzește pe măsură ce Îl căutăm pentru a afla răspunsurile. Așadar, haideți să vorbim despre închinare: Este închinarea publică sau închinarea privată mai mult sau mai puțin demnă, benefică sau importantă?


Răspunsul este acesta: Una fără cealaltă duce la un dezechilibru spiritual.


Chiar și înțelepciunea lumii vă va spune că există putere în numere. "Să nu părăsim adunarea noastră, așa cum fac unii, ci să ne îndemnăm unii pe alții, mai ales că vedeți că se apropie Ziua" (Evrei 10:25). Pavel a spus că împreună ar trebui să ne învățăm și să ne îndemnăm "unii pe alții în psalmi, imnuri și cântări duhovnicești, cântând Domnului cu har în inimile voastre" (Coloseni 3:16). David a scris: "Un neam va lăuda la altul lucrările Tale și va vesti faptele Tale mărețe" (Psalmul 145:4).


Așadar, închinarea împreună este o parte incredibil de importantă a echilibrului vieții de credință. Aveți nevoie de îndemnuri. Aveți nevoie de mustrare, disciplină și provocări (chiar dacă nu vă plac). Aveți nevoie de mărturii (Apocalipsa 19:10). Spiritul tău are nevoie să cânte credința cu voce tare, să strige ca o singură voce, să-i auzi pe alții cântând laude împreună cu tine, să cânte scripturi, poezii și cântece din Cuvântul lui Dumnezeu. "Credința vine prin auzire", a scris Pavel în Romani 10:17. Iar asta include închinarea la fel de mult precum și Cuvântul.


Satana în sanctuar
Amintiți-vă că strategia lui Satana este de a-l ține pe creștin zdrobit. El vrea să dezbine și să cucerească. Biserica persecutată din întreaga lume nu are avantajul de a se întâlni împreună foarte des fără amenințarea cu moartea. Cu toate acestea, ei o fac oricum. De ce? Există putere în număr (Matei 18:20).


Domnul iubește relațiile, iar El ne-a programat pe fiecare dintre noi pentru relații, de asemenea. Fără ele, puteți supraviețui, dar nu veți prospera – nupentru mult timp. Strategia lui Satana este de a rupe fiecare relație pe care o vei avea vreodată și care îți va întări credința, astfel încât să fii mereu slab, furios și în suferință. Cine vrea să meargă la o biserică plină de astfel de oameni?


"O persoană o ascute pe alta", spune Proverbe 27:17, iar Eclesiastul 4:12 spune: "Chiar dacă unul poate fi copleșit, doi se pot apăra. O coardă de trei fire nu se rupe repede". Satana știe că va câștiga bătălia dacă va reuși să te deconecteze sau chiar să-ți slăbească legătura de la două aspecte puternice ale credinței și puterii tale: Stăpânul oștirilor cerești și Armata Domnului.


A te închina împreună cu alți creștini este o acțiune necesară și dătătoare de viață, de întărire a credinței, la care nu poți renunța. Nu și dacă vreți să învingeți.


Închinarea câștigătoare
Există două tipuri de "abordări" ale închinării pentru creștin - una este o proclamare exterioară - cealaltă o exaltare interioară. Este una dintre ele "mai bună" sau mai benefică din punct de vedere spiritual decât cealaltă? Gândește-te în felul următor: Fără una, cealaltă este incompletă și ești dezechilibrat în credința ta.


Poate că nu vă simțiți dezechilibrat; dar poate că este corect să spunem că v-ați obișnuit cu modul în care vă țineți în echilibru pe un picior sau vedeți cu un singur ochi. Dacă simți o rezistență interioară sau o deconectare în lauda și închinarea ta - în public și în privat - nu poți greși niciodată, niciodată, dându-I lui Dumnezeu mai mult. De ce? Pentru că Dumnezeu are mai mult. Dumnezeu are întotdeauna mai mult! La fel și Satana.


Închinarea câștigă războaie, așa că luptă de pe un teren echilibrat și creează un stil de viață de închinare la Domnul în secret și în public. Nu vă temeți de uriași în luptă - venerați-L pe Domnul și uriașii se vor teme de voi!


Alicia Purdy - foto preluat de pe crosswalk.com

Acest material a fost scris de Alicia Purdy (foto alăturat) pe 9 martie 2023 în site-ul CrossWalk.com (de unde a fost preluat). Ea este lider de închinare și scriitoare cu normă întreagă, cu un master în jurnalism. Ea este gazda emisiunii "Living Out Loud!", o emisiune radio săptămânală difuzată la ALIVE Radio Network. Puteți afla mai multe despre cărțile Aliciei, inclusiv The Way of the Worshipper("Calea închinătorului"), puteți să vă puneți la curent cu episoadele din "Living Out Loud" și să vă abonați la devoționale gratuite pe blogul ei: TheWayoftheWorshipper.com. Alicia este, de asemenea, un om cu o educație continuă în toate lucrurile legate de viață! Pasiunea ei este de a scrie despre viața reală și despre o credință reală într-un Isus real pentru a inspira, încuraja și distra oamenii din toate categoriile sociale. Alicia și soțul ei au 5 copii cu vârste cuprinse între 20 de ani și până la 4 ani - și o pisică, pe nume Chester. O puteți găsi și urmări pe Alicia pe Facebook și Instagram. Ea salută întrebările și discuțiile. Dacă o întâlnești în persoană, cel mai probabil va încerca să te șteargă cu uleiuri esențiale și apoi te va întreba dacă vrei să bei o cafea.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.