'Liderii religioși' semnează o declarație prin care denunță 'naționalismul religios' și promovează cauze progresiste

Episcopul William J. Barber II vorbește pe scenă în timpul întâlnirii Clinton Global Initiative September 2023 Meeting la New York Hilton Midtown pe 19 septembrie 2023, în New York City. | Noam Galai/Getty Images for Clinton Global Initiative (foto preluat de pe christianpost.com)

Un grup de clerici, teologi și cercetători creștini care au participat săptămâna aceasta la conferința inaugurală a Centrului pentru Teologie și Politici Publice al Școlii de Divinitate din Yale a semnat o declarație prin care denunță așa-numitul "naționalism religios".


Într-un document intitulat "New Haven Declaration of Moral & Spiritual Issues in the 2024 Presidential Election" (Declarația din New Haven privind problemele morale și spirituale în cadrul alegerilor prezidențiale din 2024), grupul de "lideri religioși" autointitulați s-a angajat, de asemenea, să se dedice promulgării cauzelor progresiste și a avertizat că "valorile tradiționale" sunt transformate în arme politice.


Semnatarii, conduși de episcopul William J. Barber II, un activist progresist care a fondat Centrul Yale pentru Teologie Publică și Politici Publice, au susținut că există "o mișcare politică bine finanțată și coordonată a cooptat tradiția noastră de credință și exploatează așa-numitele "valori tradiționale" pentru a submina democrația și a diviza oamenii din acest ținut".


Barber, care co-prezidează campania Campania oamenilor săraci: Un apel național pentru o renaștere morală și a avut o întâlnire privată cu vicepreședintele Kamala Harris în februarie, a apărut în mod proeminent în recentul documentar "God & Country" (Dumnezeu și Țara). Filmul produs de Rob Reiner a sugerat că există un "naționalism creștin" invadator care își găsește cea mai evidentă întruchipare în fostul președinte Donald Trump și în susținătorii săi.


Fără a numi persoane sau organizații specifice, Declarația de la New Haven sugerează că cei care aderă la un astfel de naționalism religios sunt motivați doar de puterea politică și sunt orbiți de problemele morale importante pe care documentul continuă să le enumere.


"Acest naționalism religios distorsionat i-a convins pe mulți creștini bine intenționați să se concentreze pe un set restrâns de probleme culturale de divizare, ignorând în același timp adevăratele probleme morale care se află în centrul Scripturilor și al tradiției noastre", se arată în declarație.


Declarația nu definește ce înțelege prin "valori tradiționale" sau "probleme culturale de cuget cultural", dar într-un interviu acordat în 2019 publicației Intelligencer, Barber a sugerat că "dreapta creștină" este "o religie de sclavi", a legat naționalismul creștin de "evanghelismul alb" și i-a denunțat ca eretici pe cei care se preocupă de probleme fierbinți precum avortul și rugăciunea în școli.


"Să sugerezi că dacă ești împotriva avortului, ești împotriva dreptului femeilor de a alege, ești pentru arme, pentru rugăciune în școli, pentru reduceri de taxe, un republican, atunci ai adoptat o poziție morală, aceasta este erezia zilelor noastre", a declarat Barber la acea vreme. "Și trebuie să o contestăm. Dar nu o vom contesta doar din punct de vedere emoțional. Spunem că dacă vreți să aveți o discuție despre moralitate din punct de vedere biblic, atunci haideți să avem o discuție reală."


Semnatarii Declarației de la New Haven continuă să se "căiască" public pentru că nu au predicat și învățat mai eficient împotriva naționalismului religios, angajându-se în același timp "să proclame prin cuvânt și faptă o teologie publică care este o veste bună pentru toți oamenii".


După ce pretind că urmează tradiția morală a lui Frederick Douglass, Sojourner Truth, William Lloyd Garrison, Ida B. Wells, Reverdy Ransom, Walter Rauschenbusch, Francis Perkins, Howard Thurman, Reinhold Niebuhr, Rosa Parks, Martin King, Dorothy Day, Pauli Murray, John Lewis, Fannie Lou Hamer și James Reeb, semnatarii Declarației de la New Haven explică ceea ce ei consideră a fi "problemele morale și spirituale critice ale alegerilor prezidențiale din 2024".


"Ne unim vocile ca lideri religioși pentru a lansa un sezon de predicare a problemelor morale privind salariile de subzistență și drepturile sindicale, asistența medicală și justiția ecologică, încetarea vărsării de sânge nevinovat, o reimaginare a justiției penale, precum și protejarea și extinderea drepturilor de vot și a garanțiilor de protecție egală", au scris ei.


După ce descriu astfel de probleme ca fiind "chestiuni mai importante ale legii", declarația continuă să sugereze că problemele care preocupă dreapta sunt "controverse fabricate în legătură cu probleme minore".


Deși recunoaște că nu este treaba pastorilor să îi instruiască pe alții cum să voteze, declarația a notat că clerul "are responsabilitatea de a clarifica modul în care tradiția lui Isus și a profeților vorbește lumii de astăzi".


"Trebuie să ne provocăm congregațiile noastre și publicul larg să aleagă cu atenție și înțelepciune ce candidați pentru funcții publice reprezintă cel mai bine adevăratele noastre valori morale", au adăugat ei.


Printre ceilalți semnatari ai Declarației de la New Haven se numără decanul Școlii de Divinitate din Yale, Greg Sterling, episcopul președinte al Affirming Ministries, Yvette Flunder, președintele Asociației Unitarian Universalists, Rev. Sofía Betancourt, autorul cărții The Irresistible Revolution, Shane Claiborne, și alții.


Material scris pe 12 aprilie 2024 de Jon Brown, reporter în cadrul publicației Christian Post (de unde a fost preluat).


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.