Păcăleala negării realității teologiei înlocuirii

Zidul Plângerii și steagul Israelului - foto de Ivan Louis - unsplash.com

Într-un articol din 4 aprilie 2024 intitulatThe Hoax of Replacement Theology” (Farsa Teologiei Înlocuirii), Dr. Gary DeMar susține că “Distincția modernă dintre Israel și Biserică este contrară la tot ceea ce găsim în Biblie”, prin aceasta el înțelegând că națiunea lui Israel, în afara lui Isus, poate fi considerată “poporul lui Dumnezeu”.


De asemenea, el susține că “Farsa teologiei înlocuirii este o disperare teologică”. Acestea sunt afirmații extreme, nefericite și nebiblice. Ele batjocoresc, de asemenea, suferința poporului evreu de-a lungul secolelor, care a experimentat pe propria piele furia teologiei înlocuirii.


În mod ironic, Dr. Demar citează chiar cartea în care am prezentat efectele dezastruoase ale teologiei înlocuirii, Our Hands Are Stained with Blood: The Tragic Story of the Church and the Jewish People (Mâinile noastre sunt pătate de sânge: Povestea tragică a Bisericii și a poporului evreu), afirmând: “Dr. Michael Brown ... aduce în discuție și păcăleala teologiei înlocuirii”.


Dr. DeMar, nu este o farsă. Există de aproape 1.900 de ani și este din nou în creștere.


Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenul “teologie de înlocuire” sau, mai exact, “supersesionism”, acesta se referă la ideea că Biserica a înlocuit (sau a dat la o parte) Israelul în planul de mântuire al lui Dumnezeu, ca urmare a acestui fapt, promisiunile pe care Dumnezeu le-a făcut odată Israelului național se aplică acum Bisericii.


Care este, așadar, perspectiva doctorului DeMar?


El afirmă: “Ceva numit ’Biserică’ nu era ceva nou în Noul Testament. 'Biserica' nu putea înlocui Israelul, deoarece la început Biserica Noului Testament a fost exclusiv evreiască”. (El mă citează corect în sprijinul acestei ultime afirmații cu privire la natura exclusiv evreiască a primei biserici).


Ideea sa este că cuvântul grecesc ekklesia înseamnă în mod fundamental “congregație”, dar, din vremea versiunii King James, a fost aproape întotdeauna redat ca “biserică” în Bibliile noastre englezești.


În această privință, are dreptate. El observă, de asemenea, că în traducerea greacă a Vechiului Testament, numită Septuaginta, ekklesia este folosită cu referire la poporul lui Israel, dar în Noul Testament, se referă la toți adepții lui Isus. Cum ar putea, atunci, ekklesia să înlocuiască ekklesia?


El nu reușește să realizeze acest lucru:


1. Atunci când este folosit în Septuaginta, ekklesia se referea la poporul lui Israel ca întreg, incluzând atât israeliții care se închinau lui Yahve, cât și israeliții care se închinau la idoli. În schimb, în Noul Testament, ekklesia este folosită în primul rând pentru a se referi la toți credincioșii, atât evrei, cât și neamuri, și nu în primul rând la Israel ca întreg. Așadar, a avut loc o schimbare de sens. Există ceva nou.


2. Pavel i-a avertizat pe membrii neamurilor din ekklesia, înfățișați ca ramuri de măslin sălbatic altoite într-un măslin cultivat, să nu se laude cu ramurile inițiale care au fost rupte (adică poporul evreu care l-a respins pe Mesia). El a scris: “nu te lăuda față de ramuri! Dacă te lauzi, amintește-ți că nu tu susții rădăcina, ci rădăcina te susține pe tine! Vei spune: „Ramurile au fost rupte ca să fiu altoit eu!” Așa este. Ele au fost rupte prin necredință, iar tu stai în picioare prin credință! Așadar, nu te îngâmfa, ci teme-te! Căci, dacă n-a cruțat Dumnezeu ramurile naturale, nu te va cruța nici pe tine!” (Romani 11:18-21, NTR).


3. Eroarea teologiei înlocuirii a constat în faptul că creștinii dintre neamuri, care de-a lungul secolelor au dominat complet ekklesia, au pretins că au înlocuit poporul evreu în planul lui Dumnezeu, devenind ei înșiși noul Israel.


Aceasta este erezia mândră de care Pavel a avertizat, care a răsunat pe coridoarele istoriei Bisericii, ducând la moartea multor evrei.


Rădăcinile sale se găsesc încă din secolul al II-lea, la Iustin Martirul (cca 100-165 d.Hr.), care spunea: “Căci adevăratul Israel spiritual și urmașii lui Iuda, Iacov, Isaac și Avraam... suntem noi, cei care am fost conduși la Dumnezeu prin acest Hristos răstignit”.


Așadar, Biserica este noul și adevăratul Israel. Și ce s-a întâmplat cu vechiul Israel?


Augustin (354-430), comentând Matei 8:12, a scris: “ei vor fi trimiși departe, în timp ce creștinii vor fi chemați de la răsărit și de la apus la ospățul ceresc pentru a se așeza la masă cu Avraam, Isaac și Iacov, a căror pâine este neprihănire și al căror pahar este înțelepciune”.


Așa cum este rezumat într-un articol online bine documentat de pe Bible.org, “premisa de bază a primilor părinți era că Dumnezeu a exclus definitiv națiunea Israel ca popor al Său, ca urmare a neascultării și idolatriei ei în Vechiul Testament și a respingerii și răstignirii lui Isus în Noul Testament. Credincioșii din epoca bisericii [adică, aproape exclusiv, creștinii neamuri] au devenit “noul Israel” al lui Dumnezeu. Ei, împreună cu patriarhii și sfinții din veacurile anterioare, urmau să moștenească promisiunile date Israelului național, iar aceste promisiuni urmau să se împlinească în împărăția milenară.


Martin Luther a reafirmat respingerea de către Dumnezeu a poporului evreu, ca popor, scriind în 1543: “Prin urmare, această lucrare a mâniei este o dovadă că evreii, în mod sigur respinși de Dumnezeu, nu mai sunt poporul Său și nici El nu mai este Dumnezeul lor.


Așadar, evreii individuali pot fi salvați, dar în ceea ce privește națiunea evreiască în ansamblu, Dumnezeu a terminat cu ei.


Și ce se întâmplă cu toate promisiunile veșnice făcute copiilor lui Israel, promisiuni care sunt distincte de promisiunile Lui față de oamenii din națiuni care se vor întoarce la El? Acele promisiuni sunt acum aplicate în mod spiritual Bisericii.


În mod remarcabil, Dr. DeMar însuși susține teologia înlocuirii, a cărei existență o numește o “păcăleală”, învățând că națiunea Israel de astăzi nu are nimic de-a face cu promisiunile biblice de reîntregire națională.


El a susținut chiar în dezbaterea noastră din 2015 că, atunci când Domnul a spus prin profeții Săi că va împrăștia pe Israel prin judecată și va aduna pe Israel prin îndurare (de exemplu, Ieremia 31:10), împrăștierea era fizică, dar adunarea era spirituală. Ce batjocură la adresa sensului simplu al Scripturilor.


Așadar, în timp ce mă alătur lui în respingerea învățăturii unei răpiri înainte de necaz și a senzaționalismului care însoțește adesea această credință, resping, de asemenea, categoric, faptul că el numește teologia înlocuirii o farsă. Din nefericire, pentru ca escatologia sa să funcționeze, el trebuie să nege sute de promisiuni neechivoce făcute lui Israel, pe care Pavel le-a afirmat în mod explicit în Noul Testament (vezi, în special, Romani 11:28-29).


Negarea sa este, așadar, o farsă. Teologia înlocuirii este reală și trebuie respinsă.


Din fericire, Dumnezeul care l-a împrăștiat pe Israel este Dumnezeul care l-a păstrat pe Israel, care Își adună poporul Său străvechi (deși încă înstrăinat) înapoi în Țară și care într-o zi le va întoarce inimile către Yeshua - Isus (Romani 11:25-27). Dumnezeu nu aprobă teologia înlocuirii!


În ceea ce privește argumentul lui Dr. Demar, nu numai că trage concluzii greșite din argumentul său lingvistic, dar ignoră faptul că, timp de aproape două milenii, creștinii neamuri au afirmat că ei sunt noul Israel spiritual și că Dumnezeu a terminat cu Israelul fizic ca întreg.


Repet: aceasta nu este o farsă.


Dr. Michael BrownAcest material a fost scris de Dr. Michael Brown (foto alăturat) pe 9 aprilie 2024 în publicația Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat). Dr. Michael Brown (https://thelineoffire.org/) este gazda emisiunii radiofonice The Line of Fire, difuzată la nivel național. Este autorul a peste 40 de cărți, printre care Can You be Gay and Christian (“Poți fi homosexual și creștin”), Our Hands are Stained with Blood (“Mâinile noastre sunt pătate de sânge”) și Seizing the Moment: How to Fuel the Fires of Revival (“Profită de moment”: Cum să alimentezi focul trezirii”). Dr. Brown este dedicat echipării persoanelor cu speranță, a angajării credinței și împuternicirii fiecărui creștin pentru a deveni o voce pentru sănătate morală și claritate spirituală. Vă puteți conecta cu el pe Facebook, X sau YouTube.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.