Rabinul șef: Israelul a fost salvat de rachete datorită studenților Torei, nu de IDF

Rabinul șef sefard al Israelului, Yitzhak Yosef, vinde hametz (aluat care conține alimente) din statul Israel unui arab israelian, domnul Jaber, înainte de viitoarea sărbătoare de Paște din Ierusalim, 21 aprilie 2024. (Foto: Chaim Goldberg/Flash90) - preluată de pe allisrael.com

După critici pentru comentarii similare, rabinul dublează declarația controversată

Succesul apărării Israelului împotriva rachetelor și a altor proiectile este atribuit rugăciunilor studenților ultra-ortodocși ai Torei, mai degrabă decât apărării aeriene a IDF, spune rabinul Yitzhak Yosef, unul dintre cei doi rabini șefi ai Israelului.


Într-o clasă de sâmbătă seara, rabinul-șef sefard, bine cunoscut pentru declarațiile sale inflamatorii, a discutat despre "miracolul" ratei scăzute a victimelor rezultate din atacurile cu rachete din ultimele câteva luni.

"În ultimele luni, mi s-a spus că au tras 13.000 de rachete asupra noastră din nord și sud. O sumă foarte mare. Mii de rachete au fost trase asupra noastră", a spus rabinul Yosef.

"Ar fi trebuit să fie, Doamne ferește, sute sau mii de victime, dar slavă Domnului, în timp ce au fost câțiva oameni răniți - fiecare suflet evreiesc ne este drag - dar relativ la ceea ce ar fi putut fi, 13.000 de rachete au fost lansate asupra statului nostru, slavă Domnului ce miracole și minuni au fost făcute pentru noi".

"Domnilor, al cui merit este acesta? Meritul șefului Statului Major al IDF? Pentru meritul cui? Datorită studenților yeshiva, care stau și se ocupă cu Tora, în meritul lor, Dumnezeu a făcut minuni și minuni pentru noi", a adăugat Yosef.

Rabinul șef a abordat apoi reacția pe care a primit-o de la șefii yeshivas-urilor hesder, programe care combină studiile talmudice avansate cu serviciul militar, după ce a făcut comentarii similare nu cu mult timp în urmă.

"Când am spus asta acum câteva săptămâni, au fost niște șefi de ieșive hesder care ne-au atacat în mass-media, fără rușine. Au vorbit cu mass-media seculară. O astfel de chutzpah [insolență]. Unii dintre șefii yeshiva hesder mi-au trimis scrisori, cerându-mi să retrag ceea ce am spus. Le-am spus că nu am de gând să retrag ceea ce am spus", a spus Yosef.

Studenții Torei "protejează toți soldații. Ei protejează întregul popor al lui Israel. Este meritul lor. Oricine nu crede acest lucru este un necredincios", a adăugat rabinul.

Comentariile sale au venit pe fondul unei presiuni continue pentru un nou proiect de lege IDF care ar reglementa recrutarea evreilor ultra-ortodocși în armată. Derogarea actuală, adoptată în iunie 2023, va expira la sfârșitul lunii martie, moment în care guvernul trebuie să aplice proiectul de lege și pentru populația ultra-ortodoxă.

Yosef a avertizat în martie că recrutarea obligatorie în armata israeliană ar duce la emigrarea în masă a evreilor ultra-ortodocși.

"Dacă ne forțează să ne alăturăm armatei, ne vom muta cu toții în străinătate", a avertizat Yosef la acea vreme. "Vom cumpăra bilete; nu există să ne forțeze să intrăm în armată".

El a susținut în continuare că Tora constituie fundamentul statului Israel și al forțelor sale militare.

"Toți acești oameni seculari nu înțeleg că fără collels și yeshivas, armata nu ar avea succes", a spus Yosef. "Soldații reușesc doar datorită celor care învață Tora."

Yosef este fiul răposatului rabin Ovadia Yosef, care a servit și ca rabin șef sefard și lider spiritual al partidului politic Shas, care a fost un partener cheie de coaliție pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu de-a lungul anilor.

Material publicat inițial pe 28 aprilie 2024 în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat).

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.