Șeful Paraclisului părăsește Biserica Angliei pentru că aceasta „nu mai afirmă ortodoxia biblică

Rico Tice | YouTube/Alistair Begg

Rico Tice, un binecunoscut lider evanghelic și fost cleric al Bisericii Angliei (prescurtat cu CofE în acest articol), a părăsit confesiunea ca reacție la ceea ce el percepe ca fiind îndepărtarea tot mai mare a acesteia de valorile biblice, în special în ceea ce privește căsătoria între persoane de același sex și pocăința.


Tice, cunoscut mai ales pentru faptul că a scris împreună cursul de evanghelizare Christianity Explored (Creștinismul Explorat) și este co-fondator al Christianity Explored Ministries, a citat recenta decizie a denominațiunii de a permite preoților să binecuvânteze cuplurile de același sex și lipsa unui răspuns substanțial la preocupările expuse de el și de alți cinci lideri ai organizațiilor para-bisericești legate de CofE în octombrie anul trecut.


Într-un interviu cu Evangelicals Now, Tice, fostul preot principal la All Souls, Langham Place din Londra, a explicat că acum se închină la Biserica Prezbiteriană Internațională (IPC) din Ealing, Londra.


„În luna octombrie a anului trecut, am fost unul dintre cei șase lideri evanghelici ai unor organizații para-bisericești cu legături cu Biserica Angliei care au scris [arhiepiscopului de Canterbury] Justin Welby și tuturor episcopilor, explicând profunda noastră «greutate de inimă, suflet și minte» cu privire la traiectoria de înaintare a bisericii spre afirmarea căsătoriei între persoane de același sex, mai exact noile Rugăciuni de dragoste și credință”, a spus el.


„I-am cerut arhiepiscopului să reziste influenței valorilor culturale atunci când acestea sunt în opoziție cu cele ale Bibliei. Am făcut acest lucru pentru că acest lucru dăuna capacității noastre de a lucra cu ortodocșii din alte confesiuni - cum ar putea avea încredere în noi? Nu am primit niciun răspuns substanțial din partea lui, iar acesta a fost un moment-cheie în decizia mea de a pleca.”


Rugăciunile de iubire și credință” ale CofE sunt noile orientări adoptate în decembrie anul trecut care permit preoților să binecuvânteze cuplurile de același sex, dar nu le cer să facă acest lucru, o măsură căreia i se opun mulți evanghelici din cadrul Bisericii Anglicane, pe fondul unei diviziuni tot mai mari în cadrul comunității anglicane în ceea ce privește căsătoria între persoane de același sex și ortodoxia biblică.


Tice a declarat că mutarea la Biserica Presbiteriană Internațională din Ealing, Londra, a fost motivată de dorința de a menține alinierea cu valorile sale. El a avut o relație de lungă durată cu conducătorul bisericii, Paul Levy.


El a spus că accentul pus de congregație pe prezbiteri, pe teologia reformată și pe Confesiunea Westminster l-a atras. Tice își păstrează în continuare permisiunea de a predica, ceea ce îi permite să vorbească în congregațiile CofE.


„Dar cred că este vital să demonstrez o separare clară de o biserică care nu mai afirmă ortodoxia biblică, în special în ceea ce privește predicarea pocăinței”, a spus el.


Rolul lui Tice în cadrul Bisericii Prezbiteriene Internaționale include evanghelizarea și instruirea în tehnici de evanghelizare precum Christianity Explored, Hope Explored și The Word One to One (cursuri de evanghelizare personală). Dar el se consideră un membru obișnuit al congregației, participând la slujbe cu familia sa și angajându-se în părtășie cu alți membri ai bisericii.


Tice și-a exprimat dezamăgirea și tristețea, descriind situația din CofE ca fiind „absolut sfâșietoare”.


„În retrospectivă, am fost naiv în ceea ce privește cultura noastră actuală în Biserica Angliei, deoarece nu am crezut niciodată că voi vedea o negare atât de clară și omniprezentă a nevoii Creștinului de a se pocăi de fiecare păcat pe care îl comite”, a spus el.


Tice rămâne conectat la comunitatea anglicană, exprimându-și angajamentul față de modelul Global South al Anglicanismului mondial, spunând că se consideră „un anglican din leagăn până la moarte”.


„Dar faptul trist este că Biserica Angliei a părăsit Anglicanismul”, a spus el.


El i-a sfătuit pe evanghelicii care se gândesc să părăsească CofE să sprijine clerul ortodox și structurile creștine locale și să se unească cu cei care împărtășesc valori similare.


Printr-un vot de 24 la 11 în decembrie anul trecut, episcopii CofE au afirmat decizia lor anterioară de a aproba textele finale ale „Rugăciunilor de dragoste și credință” pentru a fi folosite în cultul public obișnuit sau în rugăciunea privată.


Textele au fost publicate, de asemenea, împreună cu îndrumări pastorale care explică modul în care pot fi folosite, iar Camera Episcopilor a mai afirmat că va lua în considerare o dispoziție pastorală pentru a proteja conștiința celor care doresc să folosească rugăciunile și a celor care nu doresc să le folosească.


Înainte de aprobare, multe persoane din cadrul comunității anglicane și-au exprimat dezaprobarea față de această propunere.


În aprilie 2023, peste 1.300 de anglicani conservatori din peste 52 de țări s-au adunat la Kigali, Rwanda, și au emis o declarație prin care au cerut o „resetare” a comuniunii anglicane mondiale după ce Biserica Anglicană a votat pentru aprobarea binecuvântării cuplurilor de același sex.


„Din moment ce Domnul nu binecuvântează uniunile între persoane de același sex, este înșelător din punct de vedere pastoral și blasfemator să elaborezi rugăciuni care invocă binecuvântarea în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh”, se arată în declarația cunoscută sub numele de „Angajamentul de la Kigali”.


„Declarațiile publice ale Arhiepiscopului de Canterbury și ale altor lideri ai Bisericii Anglicane în sprijinul binecuvântărilor pentru persoanele de același sex reprezintă o trădare a jurămintelor lor de hirotonire și consacrare de a alunga eroarea și de a susține și apăra adevărul învățat în Scriptură.”


În iulie 2023, 27 de lideri evanghelici, inclusiv pastorul Nicky Gumbel, creatorul cursului de evanghelizare Alpha, popular la nivel internațional, au trimis o scrisoare Colegiului Episcopilor susținând că ar fi ilegal ca episcopii să recomande binecuvântările. Aceștia au cerut ca Sinodului General al CofE să i se ofere posibilitatea de a vota asupra Rugăciunilor de dragoste și credință în conformitate cu Canonul B2, care necesită o majoritate de două treimi în fiecare dintre cele trei camere ale Sinodului.


Material publicat pe 27 aprilie 2024 în Christian Post (de unde a fost preluat), scris de Anugrah Kumar, contributor la această publicație.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.