Top 5 motive pentru care bisericile trebuie să acorde prioritate lucrării cu tinerii

Un grup de adolescenți care râd și se plimbă pe o stradă. Foto: Eliott Reyna - unsplash.com

S-ar putea ca departamentul cu tinerii din cadrul bisericii tale să aibă o reputație proastă.


Statisticile privind abandonul școlar sunt bine documentate și foarte mediatizate. Tinerii adulți părăsesc biserica (a se vedea Essential Church de Thom Rainer & Sam Rainer III), sau nu fac din biserică o prioritate (a se vedea The Rise of the Nones de James Emery White). Și o varietate de voci din Creștinismul evanghelic dau vina pe slujirea tinerilor din biserică pentru această plecare.


Dar, din punct de vedere ecleziastic, ce se întâmplă dacă problema se află de fapt la "biserica mare"?


Poate că studenții din ziua de azi iubesc și profită foarte mult de lucrarea tineretului; sau pentru că biserica în ansamblu nu seamănă deloc cu lucrarea tineretului, copiii simt că nu-și găsesc locul și, prin urmare, pleacă în căutarea a altceva. Poate că lucrarea cu tineretul face lucrurile diferit.


Să nu uităm că majoritatea oamenilor Îl acceptă pe Hristos și mulți iau decizii spirituale pe viață când sunt tineri (Contagious Faith: Empowering Student Leadership in Youth Evangelism de Dave Rahn & Terry Linhart, publicat de Group Publishing, p. 19).


Adolescenții merg în mai multe călătorii misionare pe termen scurt decât adulții; și mai mulți adolescenți creștini își împărtășesc credința decât adulții creștini (Contagious Faith: Empowering Student Leadership in Youth Evangelism de Dave Rahn & Terry Linhart, publicat de Group Publishing, p. 19).


Poate că bisericile ar trebui să funcționeze mai mult ca niște slujiri pentru tineret. Acest lucru poate suna oarecum ironic, dar dacă pastorii principali și-ar conduce bisericile așa cum pastorii de tineret își conduc grupurile de tineri... s-ar putea să existe mai multe biserici în creștere.


Dar dacă pastorul de tineret face lucrurile cum trebuie?
Vă rugăm să nu respingeți această premisă fără să vă gândiți bine. Problema adulților emergenți care părăsesc biserica după terminarea liceului este suficient de serioasă pentru ca această problemă să fie examinată cu atenție din toate punctele de vedere și să nu presupunem că doar lucrarea cu tinerii din cadrul bisericii este de vină.


O inițiativă care Îl onorează pe Dumnezeu, bazată pe Biblie și relevantă din punct de vedere cultural, cum este slujirea tinerilor, nu trebuie să fie respinsă din cauza unei ipoteze prejudiciabile sau din cauza unei reacții exagerate la statisticile negative. O privire atentă și istorică asupra disciplinei de slujire a tinerilor va dezvălui unele rezultate pozitive și onorabile pentru toată viața, pozitive și care Îl onorează pe Dumnezeu în viețile a nenumărați oameni.


Există, bineînțeles, puncte slabe semnificative în unele programe de tineret ale bisericilor locale. Unele folosesc divertismentul pentru a-i atrage pe adolescenți, alte programe de tineret folosesc activități pentru a-i ține ocupați pe adolescenți, altele oferă programe pe care adolescenții înșiși doresc să le facă. Alții încearcă să își construiască programele pentru tineret pe baza personalităților puternice ale unor "experți" adulți extrovertiți în domeniul tineretului.


Totuși, înainte de a accepta unilateral premisa că slujirea tinerilor eșuează, bisericile ar trebui să analizeze cu atenție tipul de slujire a tinerilor care "funcționează" și care produce absolvenți de liceu evlavioși, care își doresc foarte mult să meargă mai departe pentru Hristos ca adulți.


Iată cinci motive pentru care lucrarea cu tineretul ar trebui să fie o prioritate de top în biserică:


1. Adolescenții creștini au nevoie de o predare aprofundată și legată de viață a Scripturilor.
Marca distinctivă a slujbei pentru tineret a bisericii locale trebuie să fie concentrarea pe învățarea creativă și completă a Cuvântului lui Dumnezeu. Tinerii din ziua de azi cresc cu întrebări dificile despre o varietate de probleme ale vieții și trebuie să știe unde să meargă pentru răspunsuri.


Ei pot găsi divertisment și activități în alte locuri. Acest lucru nu înseamnă că bisericile nu ar trebui să găzduiască niciodată funcțiuni care să fie distractive sau pline de imaginație. Dar, slujirea tinerilor din biserică trebuie să fie caracterizată de prezentarea clară a Evangheliei.


Lucrătorii de tineret trebuie, de asemenea, să predea Scripturile, astfel încât adolescenții să vadă că există principii biblice care se aplică în viața lor de astăzi. Instrucțiunea apostolului Pavel din este un pasaj important care evidențiază importanța predării Cuvântului lui Dumnezeu într-un mod care să aibă un impact asupra unor domenii specifice ale vieții.


2. Adolescenții creștini au nevoie de părtășie cu alți adolescenți creștini.
Interacțiunea cu colegii este foarte importantă pentru acest grup de vârstă. Un lucrător de tineret veteran a spus așa: "Prietenii sunt însăși sângele vital al adolescenței".


Lucrarea cu tineretul a unei bisericii trebuie să fie un loc în care tinerii creștini evlavioși pot intra în legătură cu alți adolescenți creștini. Majoritatea cititorilor își vor aminti povestea lui Șadrac, Meșac și Abed-Nego din Daniel 3. Unul dintre cele mai interesante aspecte ale acestei povești este că acești trei prizonieri israelieni sunt întotdeauna menționați împreună.


Fără îndoială că le-a fost mai ușor să ia această poziție pentru Dumnezeu, care le punea viața în pericol, pentru că au făcut-o împreună. Același principiu se aplică tinerilor de astăzi. Tinerii evlavioși trebuie să știe că există alți adolescenți creștini care Îl iubesc pe Domnul și care sunt dispuși să ia atitudine pentru El.


Lucrarea cu tineretul a bisericii este locul în care este cel mai probabil să se întâmple acest lucru.


3. Adolescenții creștini au nevoie de legături între generații evlavioase.
Un alt aspect cheie al lucrării cu tineretul în bisericile locale este oportunitatea pe care o au adolescenții de a se conecta cu credincioși din alte generații. Tinerii au nevoie în special de o varietate de mentori adulți. Acesta este principiul pe care apostolul Pavel l-a împărtășit în Tit 2:1-8, unde îi instruiește pe credincioșii mai în vârstă și mai maturi să îi îndrume pe credincioșii mai tineri în domenii practice ale vieții lor.


Este păcat dacă bisericile locale îi izolează pe adolescenți aproape exclusiv de alte generații. O varietate de adulți mai în vârstă evlavioși pot servi ca mentori spirituali pentru tinerii din biserică. Lucrătorii de tineret înțelepți trebuie să fie intenționați în ceea ce privește oferirea de oportunități pentru ca adolescenții să dezvolte relații sănătoase și în creștere cu persoane mai în vârstă evlavioase din biserică.


De asemenea, lucrătorii de tineret ar trebui să ofere modalități prin care adolescenții să Îl slujească pe Domnul și în slujirea bisericii față de copii, oferindu-le astfel modalități de a se conecta cu alte generații din biserică.


4. Adolescenții creștini au nevoie de piețe de desfacere pentru slujire și evanghelizare.
Biserica este, de asemenea, locul în care adolescenții pot experimenta atât slujirea, cât și oportunitățile de evanghelizare. Tinerii creștini au nevoie de locuri încurajatoare și sigure în care să își poată folosi darurile spirituale în mod semnificativ.


Descrierea bisericii din Efeseni 4:11-16 prezintă ideea că biserica lui Dumnezeu funcționează corect doar atunci când fiecare își face partea sa. Este o rușine dacă generațiilor tinere li se spune că trebuie să crească înainte de a putea sluji. Bisericile ar trebui să fie intenționate în ceea ce privește furnizarea de modalități prin care tinerii să-L slujească pe Domnul pe măsură ce cresc spre maturitate spirituală.


Adolescenții creștini au nevoie, de asemenea, de oportunități de a împărtăși credința lor în Hristos cu alții. Lucrarea cu tineretul din biserică ar trebui să le ofere un mediu în care să învețe cum să prezinte Evanghelia și au nevoie, de asemenea, de ocazii pentru a face acest lucru.


5. Adolescenții creștini au nevoie să dezvolte discipline spirituale pe tot parcursul vieții.
Biserica locală ar trebui să lucreze alături de părinții creștini pentru a construi obiceiuri durabile de discipline spirituale în viața tinerilor.


Pasajele precum Efeseni 6:4 și Efeseni 4:14-15 învață importanța faptului că ambele instituții rânduite de Dumnezeu (familia și biserica) sunt implicate integral în formarea tinerilor în creșterea lor spre o maturitate spirituală de durată.


Discipline spirituale precum memorarea Scripturii, o viață de rugăciune vibrantă, dăruirea, slujirea și chiar participarea regulată la biserică trebuie să fie implementate atât în țesătura căminelor creștine, cât și în programele bisericii locale. Această întărire a colaborării atât a căminului, cât și a bisericii, va contribui la producerea unor obiceiuri de durată în viața copiilor și a tinerilor, care vor avea mai multe șanse să fie practicate pe tot parcursul vieții lor.


Aceste cinci motive construiesc un caz în favoarea importanței lucrării de slujire a tinerilor din biserica locală. Învățarea Cuvântului lui Dumnezeu, părtășia cu alți credincioși, mentoratul între generații, slujirea și evanghelizarea, precum și implementarea disciplinelor spirituale trebuie să fie ingrediente esențiale ale slujbei pentru tineret din orice biserică.


Acestea sunt exact lucrurile care pot împiedica ca slujirea tinerilor să aibă o reputație proastă și care pot ajuta la contracararea fenomenului de abandon al tinerilor adulți.


Inter-Generational Youth Ministry: Why a Balanced View of Connecting the Generations is Essential for the Church - amazon

Acest material a fost scris pe 19 august 2021 de Mel Walker în site-ul CrossWalk.com (de unde a fost preluat și adaptat). El este președintele Vision For Youth, Inc., o rețea internațională de slujire a tinerilor, și este, de asemenea, pastor de tineret la Wyoming Valley Church din Wilkes-Barre, PA. De peste 40 de ani este implicat activ în diverse aspecte ale slujbei tinerilor. Mel este, de asemenea, autor, vorbitor și consultant pentru biserici. Mai multe informații despre slujirea sa pot fi găsite la: www.GoingOnForGod.com. Una dintre cărțile sale recente este Inter-Generational Youth Ministry: Why a Balanced View of Connecting the Generations is Essential for the Church (Lucrarea de tineret inter-generațională: De ce este esențială pentru Biserică o viziune echilibrată a legăturii dintre generații). El și soția sa, Peggy, sunt părinții a 3 copii adulți, toți aflați în slujire vocațională.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.