Tot mai mulți pastori părăsesc lucrarea bisericească din cauza conflictelor din biserică

Ilustrație de Mallory Rentsch Tlapek / Imagini sursă: Unsplash

Dar experții spun că aceasta poate oferi oportunități de creștere pentru lideri și congregații.


Conflictul devenise o normă la Trinity Church din Redlands, California. Pastorul principal a plecat în 2022 pe fondul unui val de participanți nemulțumiți. După plecarea sa, unii membri ai bisericii au rămas supărați pe liderii congregației. În total, au existat cel puțin o duzină de situații care au apărut pe parcursul unei perioade de 14 ani.


Când Doug Baker a sosit în calitate de pastor interimar, a știut că acel conflict trebuia abordat. Trinity a apelat la Peacemaker Ministries, un grup care mediază conflictele dintr-o perspectivă biblică. Pe parcursul unui weekend din martie 2023, Peacemaker a organizat 15 întâlniri cu persoanele implicate în conflictul din biserică, a pus la punct un plan, iar pacea a început să apară.


A început vindecarea. Multe conflicte au fost rezolvate. Unii oameni au iertat. Unii au părăsit biserica. Trinity, care acum are o medie de 500 de participanți la închinarea de duminică, a început să se schimbe.


Procesul de rezolvare a conflictelor a scos la iveală faptul că acea congregație nu simțea că liderii ei îi prețuiau opiniile. Aceștia au început să asculte cu umilință și au continuat să asculte. Doi lideri stau la standul de bun venit în fiecare duminică pentru a asculta opiniile oamenilor despre problemele bisericii. Potrivit lui Baker, “conversațiile s-au redeschis”.


Situația de la Trinity “a fost mai bună - mult, mult mai bună”, a spus el. “Există o pace. Există o bunăvoință, o unitate, o iubire unii față de alții și față de cei pierduți. Oamenii se reangajează în slujire. Vedem că anumite slujiri specifice prosperă mult mai bine pentru că oamenii nu sunt îngrijorați de luptă. Ei sunt mai preocupați de Împărăție”.


Potrivit cercetătorilor în domeniul conflictelor bisericești, Trinity ilustrează câteva tendințe mai largi. Conflictul provoacă adesea pastorii să își părăsească bisericile sau cel puțin să ia în considerare plecarea, au constatat cercetătorii de la Hartford Institute for Religion Research. Cu toate acestea, mai spun experții în conflicte, acest lucru nu trebuie să fie neapărat rezultatul conflictului. Mai degrabă decât să provoace plecări, conflictul ar trebui privit ca o oportunitate de creștere personală și congregațională.


Toate conflictele produc fricțiune, iar fricțiunea va produce întotdeauna căldură”, a declarat Tony Rose, un pastor baptist sudic de lungă durată, care deține un masterat în gestionarea conflictelor și care acum consultă bisericile aflate în conflict. “Dar cel care gestionează conflictul în mod corespunzător transformă acea fricțiune în tracțiune, nu în căldură.


Conflictul în biserici este în creștere, potrivit unui raport Hartford publicat la începutul acestui an, intitulat “‘Sunt epuizat tot timpul’: Explorarea factorilor care contribuie la creșterea nemulțumirii clerului”. Cercetarea s-a bazat pe un sondaj efectuat în toamna anului 2023 pe aproximativ 1.700 de lideri religioși. La acel moment, aproape trei sferturi (72%) din bisericile din SUA au raportat un anumit tip de dezacord sau conflict. Aceasta este în creștere față de 61% la începutul anului 2023 și 64% în 2020, potrivit rapoartelor anterioare.


Acest conflict are impact asupra pastorilor. Mai multe conflicte într-o biserică cresc probabilitatea ca pastorul să plece. Aproape 40% dintre pastorii care nu s-au gândit niciodată să părăsească congregația actuală au raportat că nu există niciun conflict în bisericile lor. Cu toate acestea, doar 5% dintre pastorii care se gândesc “destul de des” sau “des” să plece spun că bisericile lor nu au conflicte.


Conflictul din biserică nu este singurul motiv pentru care pastorii au raportat gânduri de plecare. Lipsa de dorință a congregației de a face față noilor provocări, scăderea vitalității congregației și participarea de 50 de persoane sau mai puțin au fost, de asemenea, corelate cu gânduri mai mari de a părăsi congregația.


Cu toate acestea, aceste dinamici au fost mai puțin influente asupra gândurilor de părăsire a congregației actuale decât prezența conflictului și calitatea slabă a relațiilor congregaționale”, se arată în raport.


Conflictul din biserică crește, de asemenea, șansele ca un pastor să părăsească cu totul slujirea. 91% dintre pastorii care se gândesc să părăsească slujirea pastorală “destul de des” sau “foarte des” slujesc în biserici care raportează conflicte. Iar 77% dintre pastorii care s-au gândit să părăsească slujirea pastorală “o dată”, “de două ori” sau “de câteva ori” raportează conflicte în bisericile lor. Dintre cei care nu se gândesc niciodată să părăsească slujirea pastorală, 63% slujesc în biserici cu conflicte.


Ceea ce este asociat în mod pozitiv cu mai puține gânduri de plecare”, concluzionează raportul, este “faptul de a fi într-o biserică cu o perspectivă luminoasă pentru viitor, una care are mai puține conflicte, este mai deschisă la schimbare și adaptare și cultivă relații bune și sănătoase între membri și pastor.


Directorul executiv al Peacemaker Ministries, Laurie Stewart, a declarat că cercetarea coincide cu experiența ei în biserici. “Se pare că conflictul în biserici a crescut în ultimii ani”, a spus ea.


Cu toate acestea, cu o strategie adecvată de gestionare a conflictului, a spus Stewart, acesta poate fi exploatat în bine.


Conflictul este o oportunitate pentru noi de a împărtăși Evanghelia”, a spus ea. “Evanghelia nu este doar un eveniment de o singură dată în care rostești o rugăciune și acum ești asigurat în ceruri. Este mai mult decât atât. Este menită să ne transforme viețile în timp ce suntem încă de partea aceasta a eternității. Una dintre modalitățile prin care Dumnezeu ne atrage atenția pentru a ne ajuta să ne dăm seama de nevoia noastră de transformare prin Duhul Sfânt este prin conflict.


Ascultarea atentă este una dintre cele mai importante strategii de gestionare a conflictelor, a spus Stewart. La fel este și evitarea impulsurilor de a diviza, de a da vina și de a fugi. Mai degrabă, tensiunea ar trebui să-i determine pe creștini să-și asume responsabilitatea pentru răul pe care l-au provocat și să caute iertarea. Nu este un proces rapid.


Chiar și în acele situații în care cred că am făcut totul bine, dacă am cauzat rău altor persoane sau le-am rănit sentimentele, sunt în continuare responsabil pentru răul pe care l-am cauzat”, a spus ea. Chiar dacă credincioșii nu au păcătuit, ei ar trebui să învețe să spună: “Îmi pare foarte rău că te-am rănit. Îmi pasă de tine. Ce putem face? Vrei te rog să mă ierți?”.


Peacemaker Ministries a aplicat aceste principii într-o situație în care doi pastori s-au ciocnit în cadrul unei congregații. Biserica era convinsă că unul dintre pastori trebuie să plece. Dar, după un proces de mediere, s-au împăcat.


“Isus spune: Fericiți făcătorii de pace, căci ei vor fi numiți copii ai lui Dumnezeu” [Matei 5:9]. Așadar, dacă suntem deja adoptați în împărăție”, a spus Stewart, “suntem făcători de pace. Doar că nu știm cum să o facem, așa că trebuie să învățăm cu adevărat cum să facem pace”.


Rose a adăugat câteva indicații practice pentru navigarea în conflictul din biserică:

  • Amintiți-vă că conflictul în biserică este normal. Chiar și Pavel și Barnaba au avut probleme în a se înțelege atunci când au intrat în conflict cu privire la acordarea unei a doua șanse lui Ioan Marcu ca tovarăș de călătorie misionară (Faptele Apostolilor 15:36-41).
  • Nu încercați să câștigați un conflict. În schimb, căutați o soluție avantajoasă pentru toate părțile implicate și adoptați o perspectivă înțelegătoare.
  • Nu abordați niciodată subiecte de tensiune într-un e-mail sau într-un text. Dați cel puțin un telefon. Discutați în persoană ori de câte ori este posibil.
  • În timpul conflictelor, concentrați-vă mai mult pe a fi o persoană evlavioasă decât pe obținerea unui anumit rezultat.
  • Realizați că nu este întotdeauna greșit ca un pastor să părăsească o biserică pe fondul unui conflict. “Dacă schimbați bisericile doar din cauza problemelor, tot ce veți face este să schimbați seturi de probleme”, a spus Rose. Cu toate acestea, “există cazuri în care este timpul să pleci. Nu există nicio vină în asta. Trebuie doar să cântărești”.

Deși nu toate conflictele au finaluri fericite, unele au. Probabilitatea unui final fericit crește atunci când toate părțile își amintesc că Isus i-a chemat să fie făcători de pace. Baker și Trinity Church au învățat asta pe propria piele. Mesajul lui Baker pentru alte biserici și pastori aflați în conflict este simplu: Există speranță.


Există întotdeauna speranță dacă vom fi oamenii care trebuie să fim”, a spus Baker. “Nu îți poți controla reputația, dar îți poți controla caracterul. Trebuie să te întrebi: Ce fel de persoană vreau să fiu în acest moment? Apoi acționează în acest fel și lasă restul în seama lui Dumnezeu”.


Acest material a fost scris pe 15 aprilie 2024 de David Roach în publicația Christianity Today (de unde a fost preluată și adaptată). El este reporter independent pentru CT și pastor al Bisericii Baptiste Shiloh din Saraland, Alabama.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.