Zece tipuri de biserici pe care ai putea să le eviți

Zece tipuri de biserici pe care ai putea să le eviți

Bisericile sunt de toate formele, mărimile și, uneori, chiar și credințele.


În Apocalipsa 2-3, Biblia ne oferă câteva descrieri ale unei biserici care s-ar putea să-și fi pierdut calea. Cu toate acestea, Biblia menționează și câteva din lucrurile pozitive pe care aceleași biserici le făceau, așa că nu erau toate rele. Aceasta este o idee importantă de reținut, deoarece nici o biserică nu va fi 100% perfectă; la urma urmei, ele sunt conduse de oameni.


Fiți înțelepți și fiți conștienți, dar înainte de a părăsi orice biserică, acordați-vă puțin timp pentru a vă evalua propriile motive. Orice probleme pe care le vedeți ar putea fi rezultatul propriei percepții și nu sunt cu adevărat probleme. Înclinația ta de a evita o anumită biserică poate fi validă, dar ar putea fi vorba, de asemenea, de propriul tău orgoliu, crezând că meriți mai mult. Întotdeauna verifică-te pe tine și motivele tale.


Totuși, anumite caracteristici pot fi un motiv bun pentru a merge în altă parte:


1. Și-au pierdut dragostea dintâi
Biserica din Efes și-a pierdut prima dragoste. Cred că acest lucru înseamnă că au uitat inima Evangheliei - dragostea lui Dumnezeu pentru păcătoșii pocăiți. Ei se îngrijorează de politica conducerii unei biserici în loc să împărtășească dragostea lui Dumnezeu. Câștigarea de cifre în bani și prezență devine o preocupare primordială.


Dragostea lui Dumnezeu este o aromă plăcută pentru oricine o caută. Propovăduiți-o și oamenii vor veni. Nu trebuie să te apleci ca să faci pe plac congregației.


Prima ta dragoste este motivul pentru care dorești să faci binele altora. Dragostea lui Hristos ar trebui să fie întotdeauna motivația ta.


2. Nu propovăduiesc crucea
Crucea este inima Evangheliei. Isus a venit pe pământ pentru a putea fi o jertfă sfântă pentru păcatele noastre. El nu a venit doar ca învățător, prieten sau exemplu - deși a fost toate aceste lucruri. Principalul Său scop a fost să meargă de bunăvoie la cruce pentru a potoli mânia Tatălui față de toate păcatele creației Sale.


Crucea lui Hristos este o ofensă pentru necredincioși, iar bisericile pot uneori să o ocolească pe vârful picioarelor, crezând că o abordare mai blândă este mai acceptabilă și va câștiga mai mulți oameni. Poate câștiga oameni temporar, dar puterea este diluată. Avem nevoie de plinătatea Evangheliei pentru a trece prin încercările vieții.


Bisericile noastre trebuie să păstreze lucrul principal, lucrul principal.


3. Resping suferința sau încercările
Dacă biserica pare să respingă în mod continuu suferința sau încercările ca fiind cauzate de faptul că un credincios nu are suficientă credință, ceva nu este în regulă. În Biblie, Dumnezeu a menționat de multe ori că credința unei persoane a vindecat-o, dar vindecările fizice și răspunsurile evidente la probleme nu se întâmplă întotdeauna.


Încercările în sine și modul în care le gestionăm sunt o cheie instrumentală pentru creșterea noastră spirituală. Problemele au un scop pe care nu îl putem vedea întotdeauna decât după ce am trecut prin ele și am dat colțul.


4. Învață doctrine care sunt greșite
Doctrinele false pot veni în mai multe subiecte. Este important să primești cu nerăbdare mesajele pe care le auzi într-o biserică, dar este, de asemenea, vital să examinezi tu însuți Scripturile pentru a vedea dacă ceea ce s-a spus este adevărat din punct de vedere biblic sau nu (Faptele Apostolilor 17:11).


Se predică faptul că ești îndreptățit doar prin credința în Hristos?


Predică faptul că toți au păcătuit și au fost lipsiți de slava lui Dumnezeu?


O biserică bună se concentrează pe Cel care convinge de păcat, spune Adevărul și arată cu dragoste că pocăința este calea de a reveni pe calea cea bună.


5. Au liderii care sunt în păcat deschis, fără pocăință
Liderii sunt oameni, așa că nu vor fi lipsiți de păcat; cu toate acestea, dacă trăiesc în păcat neîmpăcat sau chiar într-un stil de viață păcătos în toată regula, acest lucru va afecta întreaga congregație.


Oamenii care supraveghează sufletele altora trebuie să-și urmărească viața cu mare atenție. Pe cât posibil, ei trebuie să fie ireproșabili. Conducerea are o fișă de post intensă: credincioși în căsnicie, stăpâni pe sine, ospitalieri, nu sunt predispuși la beție sau la violență, și mai sunt și altele. Toți liderii din biserică ar trebui să fie cumpătați de lunga listă de caracteristici prescrise în 1 Timotei 3:1-7.


Liderii bisericii trebuie să fie responsabili, abordabili și deschiși la critică. Ceilalți lideri din biserică ar trebui să se poată apropia de ei cu observații despre viața lor.


6. Nu te conving niciodată de păcat
Atunci când se predică Cuvântul lui Dumnezeu, ar trebui să te simți inconfortabil uneori. Cu toții ne aflăm sub nivelul în care ar trebui să fim. Uneori suntem neiubitori, stresați și leneși.


În 2 Samuel 12, profetul Natan îl convinge pe regele David de păcat. Cu toții avem nevoie de un Natan în viața noastră pentru a ne arăta păcatul pe care fie nu-l vedem, fie l-am împins în jos pentru a-l evita.


Atunci când este predicat, Cuvântul lui Dumnezeu ar trebui să ne arate momentele în care am acționat greșit.


7. Sunt căldicele  sau chiar moarte
Credința fără fapte este moartă. Treaba principală a unei biserici este să împingă, să îndemne și să încurajeze congregația să facă binele cu viața lor 24 de ore din 24, 7 zile din 7, nu doar duminică dimineața. Atunci când o biserică pune accentul pe divertisment în locul aplicării Cuvântului lui Dumnezeu, există o problemă.


Scopul învățăturii din biserică este ca tu să poți merge în toată lumea din jurul tău, arătând dragoste și compasiune și împărtășind mărturia ta despre bunătatea lui Dumnezeu, în special celor care nu cred încă.


8. Nu citează Scriptura
Acest lucru include atât Vechiul cât și Noul Testament. Biserica este mai mult decât povești și platitudini. Scriptura reală ar trebui să fie citată în mod regulat și pasaje întregi citite cu voce tare. Uneori avem nevoie de o parafrază pentru a ne ajuta să aplicăm Scriptura. Dar, alteori, este suficient să o citim direct din Biblie.


Cuvântul lui Dumnezeu este viu și puternic și mai ascuțit decât orice sabie cu două tăișuri, care străpunge până la despărțirea sufletului și a duhului, a încheieturilor și a măduvei, și care discerne gândurile și intențiile inimii (Evrei 4:12).


Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și este folositoare pentru a învăța, mustra, corecta și instrui în neprihănire, astfel încât slujitorul lui Dumnezeu să fie bine echipat pentru orice lucrare bună (2 Timotei 3:16-17).


9. "Să nu faci" se aude adesea
Ar putea fi un semn rău dacă pare să creadă că doar fraza "Să nu faci" este suficientă pentru a-i opri pe oameni să păcătuiască. Legea îți spune că faci ceva care este împotriva planului bun al lui Dumnezeu, da, dar nu te poate determina să te schimbi; te poate doar face să realizezi ce trebuie să te schimbi.


Înclinația noastră naturală este de a face ceea ce nu vrem să facem și de a nu face ceea ce vrem să facem (Romani 7:15). Adesea știm că ceea ce facem este greșit, dar avem nevoie disperată de ajutorul lui Dumnezeu pentru a ne schimba.


Renunțarea, stăpânirea de sine și mult Duh Sfânt îți oferă capacitatea de a te schimba. Recunoașteți problema. Apoi intervine harul lui Dumnezeu și te ajută să te întorci și să mergi pe o altă cale.


10. Nu propovăduiesc Învierea
Isus a venit să moară pe cruce pentru păcatul nostru, dar asta nu e tot. Când trupul Său nu mai avea viață în el, a fost așezat într-un mormânt întunecat. Dar trei zile mai târziu, atât crucea, cât și mormântul erau goale. Învierea este esențială pentru toată credința creștină; dacă Isus nu ar fi înviat, am putea la fel de bine să dărâmăm toate bisericile cu buldozerul, pentru că predicarea și credința ar fi inutile.


Învierea este egală cu speranța veșnică. Există un spirit de speranță și o atitudine de a nu renunța niciodată atunci când vorbim despre încercările inevitabile din viață?


Prin toate (bune, rele și indiferente), putem avea pace și să ne bucurăm, pentru că El a biruit lumea (Ioan 16:33).


Acest material a fost scris de Jennifer Heeren pe 16 ianuarie 2024 în site-ul CrossWalk.com (de unde a fost preluat și adaptat). Ea iubește să scrie și dorește să trăiască în așa fel încât oamenii să fie încurajați de scrierile și atitudinea ei. Îi place să scrie articole devoționale și povestiri care să le aducă oamenilor speranță și încurajare. Paharul ei este întotdeauna cel puțin pe jumătate plin, chiar și atunci când circumstanțele nu sunt ideale. Ea contribuie în mod regulat la Crosswalk.com. Locuiește lângă Atlanta, Georgia, împreună cu soțul ei. Vizitați-o la www.jenniferheeren.com.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.