GUEST POST: Cum ar trebui să reacționeze creștinii la creșterea globală a antisemitismului?

Cum ar trebui să reacționeze creștinii la creșterea globală a antisemitismului?

Evenimentele mondiale actuale te fac să te simți temător sau neliniștit? Hamas a dat foc lumii în toamna anului 2023, iar lucrurile nu au mai arătat la fel de atunci. Există o creștere fără precedent a antisemitismului. De ce vedem proteste anti-israeliene de la o coastă la alta în America și în întreaga lume? Din marile orașe până în campusurile universitare, spiritul antisemitismului face ravagii. Scopul meu este să vă arăt ce este cu adevărat antisemitismul, de unde vine și cum ar trebui să răspundă creștinii de astăzi.


Dacă sunteți atenți la știri, cel mai probabil simțiți o anumită anxietate cu privire la viitor. Majoritatea oamenilor se uită în jur, întrebându-se ce se întâmplă, ce urmează și încotro ne îndreptăm de aici. Curaj pentru că Scriptura este înaintea curbei. Biblia este mai relevantă decât ziarele de mâine. Când Apostolul Pavel a scris despre creștinii din zilele din urmă, el ne-a încurajat spunând: “Dar voi, frați și surori, nu sunteți în întuneric, pentru ca ziua aceasta să vă surprindă ca un hoț” (1 Tesaloniceni 5:4). Ce vrea să spună Pavel prin “ziua aceasta”? Aceasta este perioada de timp pe care Pavel o descrie în 2 Timotei 3:1-5 ca fiind “zilele din urmă”. Ceea ce vrea să spună prin “surprins” este că nu trebuie să fim copleșiți și nici copleșiți de frică și anxietate.


Fiind “copiii zilei” (1 Tesaloniceni 5.5), suntem capabili să percepem și să discernem ce se întâmplă în lume. Așa ar trebui să fie și cu creșterea antisemitismului. Creștinii, dintre toți oamenii, ar trebui să înțeleagă ce se întâmplă și de ce se întâmplă. În loc să consume știrile și să se simtă neliniștiți și temători, creștinii ar trebui să înțeleagă că în spatele fiecărui titlu de știri se dezlănțuie un război spiritual feroce.


Ce este antisemitismul?
În timp ce toate grupurile de oameni experimentează un nivel de dispute, ciocniri și chiar ură, numai evreii au un nume specific și definit pentru discriminarea împotriva lor. Antisemitismul este ostilitate sau intoleranță față de poporul evreu. Este o formă de rasism. În prezent, există 2,4 milioane de evrei care trăiesc în Statele Unite. De la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, FBI-ul ne spune că amenințările împotriva evreilor au crescut cu 400% în America, ca să nu mai vorbim de restul lumii.


Oamenii de astăzi par să creadă că antisemitismul este rezultatul disputei funciare dintre israelieni și palestinieni. Aceasta este o narațiune falsă. Cu mult înainte ca Israelul să renască ca națiune, antisemitismul a făcut ravagii. Numai Holocaustul dovedește acest lucru. Romanii au distrus Ierusalimul în anul 70 d.Hr., iar Israelul a fost strămutat din patria lor până când a devenit din nou stat pe 14 mai 1948. Prin urmare, antisemitismul nu este legat de terenul fizic. Este un spirit.


De unde vine antisemitismul?
Satana intuiește antisemitismul. Chiar acum, el aprinde la nivel global flacăra chiar în fața ochilor noștri. Recent, predam la o conferință în Asheville, NC. Soția mea și cu mine am decis să mergem să mâncăm în centrul orașului. Parcarea a fost o provocare, așa că a trebuit să mergem câteva străzi pentru a ajunge la restaurant. Cu cât ne apropiam, cu atât mai mult auzeam mulțimea care se adunase. Pentru că era duminică dimineața, primul meu gând a fost că o biserică și-a mutat serviciul într-o adunare publică. M-am înșelat. Am început să aud cântecul: “De la râu până la mare, Palestina va fi liberă!


Spiritul antisemitismului a influențat ura față de poporul evreu încă din timpurile biblice. Faraon a încercat să extermine poporul evreu, dar Dumnezeu l-a păstrat pe Moise (Exodul 2). Un om rău pe nume Haman a născocit un plan malefic pentru a-i nimici pe evrei în zilele regelui Ahașveroș, ale reginei Estera și ale unchiului ei, Mardoheu. Această poveste se găsește în cartea Estera din Vechiul Testament. Când Isus s-a născut, regele Irod a ordonat uciderea fiecărui băiețel de doi ani și mai puțin. Scopul lui Satan a fost întotdeauna anihilarea evreilor. Când oamenii cântă: “De la râu la mare, Palestina va fi liberă”, ei se referă la anihilarea Israelului. Ei spun că de la râul Iordan până la Marea Mediterană, Israelul ar trebui șters de pe hartă. Ceea ce vreau să spun este că acest lucru nu este ceva nou în zilele noastre. Acest spirit de antisemitism lucrează de generații. Întrebarea este de ce?


De ce urăște Satan Israelul?
Satana urăște Israelul pentru că el a revelat lumii planul veșnic de mântuire al lui Dumnezeu. Mark Hitchcock, pastor și expert în profeția biblică, explică cu măiestrie de ce Satan urăște poporul evreu. Pastorul Mark clarifică progresul planului final al lui Dumnezeu. “Este vorba despre sămânță, pământ și mântuire.” Națiunea iudaică a început cu Dumnezeu punându-i deoparte pe Avraam și Sara pentru a deveni un popor pentru gloria Sa. Prin nașterea fiului lor, Isaac, a început promisiunea mântuirii omenirii. Dumnezeu a folosit sămânța lui Avraam, Dumnezeu a folosit pământul lui Israel pentru a aduce mântuirea finală pentru omenire.


Dumnezeu a ales în mod suveran poporul evreu să devină poporul Său. El a devenit Dumnezeul lor și, în acest fel, El a învățat omenirea cum Dumnezeu, singurul Dumnezeu adevărat și viu, ar trebui să fie venerat, onorat și venerat. Prin poporul Israel Dumnezeu a adus lumina cunoașterii lui Dumnezeu tuturor popoarelor. Mai mult, prin poporul evreu au ajuns scripturile la noi. Fiți siguri că Satan urăște adevărul Cuvântului lui Dumnezeu și, prin urmare, urăște mijloacele prin care a venit. Nu numai că Israel ne-a adus lumina cunoașterii lui Dumnezeu și nu numai că a transmis scripturile pentru toate popoarele, dar Israel L-a născut pe Salvator. Unui cuplu de evrei, Iosif și Maria, Dumnezeu i-a rânduit fiului Său, Isus, să se nască într-o familie evreiască și într-o viață evreiască pentru a aduce speranță națiunilor lumii. Din acest motiv, Satana îi urăște pe evrei.


Vă dați seama că aceeași ură pe care Satan o are pentru poporul evreu este aceeași ură pe care o are pentru creștinii născuți din nou? De ce? Deoarece scripturile ne învață că cei care sunt în Hristos sunt, de asemenea, din seminția lui Avraam. “Făgăduințele au fost spuse lui Avraam și seminției lui. Scriptura nu spune «și semințelor», însemnând mulți oameni, ci «și seminței voastre», adică unei singure persoane, care este Hristos” (Galateni 3:16). Satana te urăște pentru că, la fel ca Israelul, faci parte din planul de răscumpărare al lui Dumnezeu.


Cum ar trebui să răspundă creștinii de astăzi la antisemitism?
Sunt tensiunile crescânde din Orientul Mijlociu pur și simplu probleme geopolitice? Este războiul care se dezlănțuie pur și simplu o ciocnire a ideologiilor? Aș argumenta că ceea ce urmărim se desfășoară merge mult mai adânc. Acesta este un război spiritual. În timp ce mulți creștini ar prefera să ignore această criză, iar alții ar prefera să declame și să argumenteze, cred că ar fi înțelept să dezvoltăm un răspuns biblic matur spiritual.


Pavel ne descrie în detalii vii cum vor fi zilele din urmă. Dar rețineți aceasta: “vor fi vremuri teribile în zilele din urmă. Oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroși, mândri, abuzivi, neascultători față de părinții lor, nerecunoscători, nesfinți, fără dragoste, neiertători, calomnioși, fără stăpânire de sine, brutali, nu iubitori de bine, trădători, pripiti, îngâmfați, iubitori de plăceri mai degrabă decât iubitori de Dumnezeu – având o formă de evlavie, dar negându-i puterea. Nu aveți nimic de-a face cu astfel de oameni” (>2 Timotei 3:1-5). Nu sună asta ca titlurile de știri de astăzi? Sunteți de acord că trăim în ultima dintre zilele din urmă?


Deci, cum ar trebui creștinii să răspundă la războaie, crize umanitare și diferențe geopolitice? Iată o strategie simplă. În primul rând, angajează-te în conversații biblice sănătoase. Ce vreau să spun prin biblic? Permiteți scripturilor să vă modeleze viziunea asupra lumii, nu asupra canalelor de știri actuale sau asupra celor care influențează rețelele de socializare. Fii atent la conversațiile din jurul tău și implică-i în adevărul biblic. În al doilea rând, condimentează-ți conversațiile cu evanghelizarea. Căutați ocazii de a împărtăși speranța pe care o aduce Evanghelia. Dacă ești atent, Dumnezeu îți va deschide multe oportunități de a-ți împărtăși credința cu cei care gândesc diferit de tine. Oamenii au nevoie de Isus. Aceasta înseamnă că oamenii din Israel au nevoie de Isus, iar palestinienii care trăiesc în Fâșia Gaza și Cisiordania au nevoie de Isus. Lumea arabă are nevoie de Isus. La fel și vecinii tăi de alături. Frumusețea Evangheliei este că este o veste bună pentru toți oamenii. În cele din urmă, aveți grijă să nu vă încurcați în dezbateri prostești, fără sens. Nu vă încurcați cu distrageri. Ca urmași ai lui Cristos, să ne ridicăm deasupra zgomotului conflictelor și opiniilor. În schimb, caută să-i îndrepți pe oameni spre Hristos. De ce? Pentru că suntem angajați într-un război mult mai mare decât noi înșine. Ca oameni ai credinței, fiți înțelepți, fiți sensibili la Duhul Sfânt și fiți serioși cu privire la partea voastră în împărtășirea Evangheliei.


Acest material a fost scris de Chad Roberts pe 29 aprilie 2024 în site-ul Christianity.com (de unde a fost preluat). El este fondatorul și pastorul principal al Bisericii Preaching Christ. El este autorul și învățătorul biblic pentru Treziți la har. El a scris Calling on the Name of the Lord(Chemarea Numelui Domnului), Awakened to Grace (Trezit la har) și He’s in the Waiting (El este în așteptare). El a călătorit prin patruzeci de țări, împărtășind Evanghelia și instruind conducători. Când furtuna neașteptată de orbire a lovit viața Ciadului în 2018, el a avut o decizie de luat. Ar putea să se resemneze cu viața de handicap sau ar putea merge înainte încrezându-se în Dumnezeu cu necunoscutul. Nu ar fi putut continua fără sprijinul uimitoarei sale soții de peste cincisprezece ani, Sadie. Cei patru copii ai lor, Piper, Emmy, Hudson și John Mark, sunt cele mai mari bucurii ale lor. Ei locuiesc chiar lângă Great Smoky Mountains din Kingsport, Tennessee.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.