Muzeul Yad Vashem lansează proiectul digital “Cine este eroul tău al Holocaustului?” înainte de Ziua Comemorării Holocaustului în Israel

FOTO: Oamenii vizitează Sala Numelor de la Muzeul Memorial al Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, 11 septembrie 2023. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Centrul Mondial de Comemorare a Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim a lansat un nou proiect digital “Cine este eroul tău al Holocaustului?” înainte de Ziua Comemorării Martirilor și Eroilor Holocaustului. Au existat numeroase proiecte legate de Holocaust în anii precedenți, dar cel mai recent efort se distinge prin încurajarea publicului să formeze legături personale digitalizate cu persoane care au fost martori oculari în timpul Holocaustului.


Acest proiect își propune să lumineze poveștile celor care “au îndrăznit să apere omenirea atunci când, peste tot în jurul lor, răul a prevalat”. Concentrarea asupra acestui element al Holocaustului este menită să “inspire tot ce este mai bun din caracterul uman”, potrivit site-ului.


Deși potrivită pentru studenți și publicul larg, noua inițiativă, care constă în clipuri video scurte, vizează în special influențatorii, liderii și celebritățile care tind să aibă mulți adepți pe platformele de socializare.


Yad Vashem a invitat persoane respectate din diverse domenii să devină “ambasadori ai memoriei Holocaustului”, inclusiv avocatul și profesorul de drept de la Harvard, Alan Dershowitz, influencerul social media Montana Tucker, regizorul american de televiziune, Jeff Melman, bucătarul celebru Eitan Bernath, parlamentarul britanic Bob Blackman și actorii Patricia Heaton și James Maslow.


Participanții la eveniment au fost încurajați să înregistreze un scurt videoclip pe rețelele de socializare în care își prezintă adepții eroului personal al Holocaustului.


Președintele Yad Vashem, Dani Dayan, a menționat că proiectul inovator este lansat într-un moment de antisemitism fără precedent la nivel mondial.


Această campanie unică vine într-un moment deosebit de critic”, a spus Dayan. “Pe măsură ce generația martorilor oculari dispare, rămânem cu un gol de neînlocuit. Prin împărtășirea poveștilor lor, ne asigurăm că nu vor fi uitați niciodată. Prin împărtășirea și crearea unei comunități de amintire pe social media, le putem amplifica vocile, atrăgând atenția globală.


Păstrarea memoriei Holocaustului a devenit și mai importantă într-o epocă de negare pe scară largă atât a Holocaustului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cât și a masacrului din 7 octombrie 2023 a cel puțin 1.200 de israelieni de către teroriștii Hamas. Cunoscut sub numele de “Shabbatul negru” în Israel, masacrul comis de Hamas marchează cel mai mare număr de evrei uciși într-un singur eveniment de la Holocaust încoace.


Autoarea evreică Lana Melman, CEO al Liberate Art, a fost invitată să participe la proiectul “eroilor” și a comentat: “Trăim într-o perioadă de ură anti-evreiască nemaivăzută de la Germania nazistă”.


Organizația ei inspiră oamenii să combată campania de boicot cultural împotriva Israelului (BDS) prin publicații internaționale, angajamente de vorbire, videoclipuri educaționale și interviuri.


Expresia «Niciodată din nou» nu este un slogan”, a continuat Melman, “este un jurământ – o promisiune făcută de omenire lui Dumnezeu și unii altora după inumanitatea și ororile Holocaustului. Prin împărtășirea poveștilor eroilor Holocaustului, ni se reamintește că niciunul dintre noi nu poate păstra tăcerea cu privire la locul în care ne duce acest drum. Avem dreptul să fim în siguranță și evrei.


Producătorul Ben Silverman, producătorul The Office și Ugly Betty, a fost de acord că Holocaustul este o parte a istoriei lumii: “Nu trebuie să uităm niciodată”.


Sunt foarte mândru să particip la acest program valoros pentru a ajuta o nouă generație să-și amintească ororile Holocaustului. Voi face tot ce îmi stă în putere. Orice moment în care pot reaminti lumii și generațiilor succesive adevărul istoriei noastre, deși dureros și dificil, este critic. Nu trebuie să uităm niciodată”, a spus Silverman.


La sfârșitul lunii aprilie, Dayan a cerut președintelui Universității Columbia, Minouche Shafik, să ia atitudine și să oprească apelurile genocidare pentru distrugerea Israelului în campusul din New York.


Când mii de cadre didactice, personal și studenți din Columbia cer eliminarea statului Israel și abolirea sionismului, trebuie să luați atitudine”, a îndemnat Dayan. “Nu este o poziție politică, ci o poziție morală”, a adăugat el.


Material publicat inițial pe 6 mai 2024 în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat). Tradus și folosit cu permisiunea în scris din partea allisrael.com.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.