10 subiecte incomode despre care pastorii ar trebui să predice în continuare

10 subiecte incomode despre care pastorii ar trebui să predice în continuare

Le spun ceea ce vor să audă sau le spun adevărul?


Din păcate, în cultura noastră de astăzi, aceste două opțiuni se exclud adesea reciproc. Adevărul este greu de auzit, așa că preferăm să auzim ceea ce ne place, chiar dacă nu este ceea ce avem nevoie. Un pastor se confruntă adesea cu tensiunea de a predica adevărul incomod al Cuvântului lui Dumnezeu sau de a-l dilua pentru a-l face mai plăcut ascultătorului.


Așa cum se spune în 2 Timotei 2:3: "Căci vine vremea când oamenii nu vor mai îndura învățătura sănătoasă, ci, având mâncărimi la urechi, își vor aduna învățători care să se potrivească patimilor lor." "Învățătura sănătoasă" a Cuvântului lui Dumnezeu va fi aproape întotdeauna în contradicție cu pasiunile noastre. Dar dacă un pastor vrea să fie un slujitor credincios al Cuvântului, există multe subiecte incomode pe care trebuie să fie dispus să le predice.


Înainte de a mă scufunda în această listă, trebuie să o prefațez prin stabilirea a două angajamente personale fundamentale: Sunt angajat față de inspirația și autoritatea Cuvântului lui Dumnezeu. Cuvintele scrise în Biblie sunt chiar cuvintele lui Dumnezeu (1 Petru 1:20-21; 2 Timotei 3:16); prin urmare, aceste cuvinte poartă cu ele o autoritate absolută asupra vieții mele. Dacă nu sunteți de acord cu oricare dintre aceste angajamente, cel mai probabil nu veți fi de acord cu lista mea.


Dacă nu sunteți de acord, dați-mi voie să vă provoc cu un gând: nu sunteți de acord pentru că nu este adevărat sau pentru că pur și simplu nu vă place? Știu că aceasta este o tentație în inima mea - reinterpretarea sensului simplu al Scripturii pentru a o face să se potrivească cu propriile mele dorințe. Există subiecte cu adevărat incomode în Biblie. Dar dacă credem că Biblia este cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu, trebuie să fim pregătiți și dispuși să ne supunem ei. Iată 10 subiecte incomode despre care pastorii ar trebui totuși să predice:


1. Păcatul

Poate credeți că "păcatul" este un subiect prea larg pentru a fi inclus pe această listă, dar, din păcate, mulți predicatori refuză să vorbească despre păcat în predicile lor. Este un lucru inconfortabil să ți se spună că nu ești atât de bun pe cât crezi că ești. Este neliniștitor să fii confruntat cu propriile tale defecte.


Astfel, unii predicatori predică pur și simplu pentru a inspira - pentru a-i face pe oameni să se simtă bine în pielea lor.


De ce ar trebui ca predicatorii să predice în mod clar despre păcat? Pentru că, dacă nu o fac, nu pot predica Evanghelia. Dacă ignorăm păcatul, atunci mântuirea este lipsită de sens. Vestea bună a morții și învierii lui Isus nu înseamnă nimic dacă nu avem o imagine clară a condiției noastre păcătoase disperate. Hristos a venit să ne salveze de păcatele noastre, nu doar să ne inspire și să ne facă să ne simțim bine.


👉 Pastore, faci un mare deserviciu poporului tău dacă ignori veștile rele. Fără vestea rea, nu poți predica vestea bună.


2. Mânia lui Dumnezeu

La fel ca în cazul ultimului punct, pastorii sunt tentați să minimalizeze judecata și mânia lui Dumnezeu față de păcatul nostru. Am prefera să auzim că Dumnezeu este dragoste, nu că Dumnezeu îți urăște păcatul.


Dar Biblia este clară: "Mânia lui Dumnezeu se arată din ceruri împotriva oricărei nelegiuiri și nedreptăți a oamenilor, care, prin nedreptatea lor, înăbușă adevărul" (Romani 1:18). Iar pedeapsa supremă a păcatului nostru este iadul. Nimănui nu-i place să vorbească despre iad. Nimănui nu-i place nici măcar să se gândească la iad. Dar să auzim despre iad ne învață o lecție despre sfințenia și mânia lui Dumnezeu.


Așa cum ne-a poruncit Isus: "Nu vă temeți de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul. Temeți-vă mai degrabă de cel care poate distruge și sufletul și trupul în iad." (Matei 10:28)


👉 Pastore, iată un motiv foarte bun pentru care ar trebui să predici despre mânia lui Dumnezeu: îți oferă ocazia de a proclama că Isus Hristos a luat asupra Sa mânia lui Dumnezeu când a fost atârnat pe cruce. El a devenit păcat pentru noi (2 Corinteni 5:21) și a potolit mânia lui Dumnezeu (Romani 3:25). Predicați despre mânia lui Dumnezeu, ca să puteți predica vestea bună a lui Hristos.


3. Sexualitatea umană și genul

Bine, acum trecem la chestii cu adevărat incomode. Dar dacă există un lucru despre care pastorii ar trebui să predice în mod clar în cultura de astăzi este o înțelegere biblică a sexualității umane și a genului.


Este ușor de observat că cultura noastră este confuză în această privință, dar Biblia este clară în această privință. Cuvântul lui Dumnezeu afirmă că "nici cei imorali din punct de vedere sexual... nici adulterii, nici bărbații care practică homosexualitatea... nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu" (1 Corinteni 6:9-10; vezi și Romani 1:26-27).


Scopul lui Dumnezeu în ceea ce privește sexualitatea și genul este clar: există două genuri, masculin și feminin, iar singura expresie adecvată a intimității sexuale este în limitele căsătoriei (Marcu 10:6-9; Geneza 1:27).


Dar laudă-L pe Domnul că, deși Biblia condamnă expresiile rătăcitoare ale sexualității, ea dă speranță: "... dar unii dintre voi erau așa. Dar voi ați fost spălați, ați fost sfințiți, ați fost îndreptățiți în Numele Domnului Isus Hristos și prin Duhul lui Dumnezeu" (1 Corinteni 6:11).


👉 Pastore, spuneți clar ce spune Biblia despre sexualitate și gen, dar nu uitați să oferiți și o soluție plină de speranță.


4. Lăcomia

Acum am trecut de la subiectul inconfortabil la o simplă imixtiune. Dar vă dați seama cât de des vorbește Biblia împotriva lăcomiei? Păcatul lăcomiei este adesea juxtapus cu păcatul beției (Proverbe 23:21). Pastore, mulți dintre membrii bisericii tale sunt controlați de poftele lor... poate că și tu ești.


Veți avea îndrăzneala de a predica în mod clar că a trăi pentru mâncare înseamnă a trăi pentru carne? Biblia nu se zgârcește atunci când vorbește împotriva lăcomiei: "pune-ți un cuțit la gât dacă ești dat la lăcomie" (Proverbe 23:2).


👉 Încurajați-vă biserica să fie în schimb "plină de Duhul Sfânt" (Efeseni 5:18)... poate chiar predicați despre beneficiile spirituale ale postului!


5. Dărnicia

Cu excepția cazului în care nu sunteți unul dintre acei predicatori ai prosperității care se îmbogățesc prin culpabilizarea oamenilor pentru a-i determina să le dea bani, probabil că nu sunteți un fan al predicilor despre donații în biserica dumneavoastră. Vorbim despre disconfort!


Dar din moment ce Biblia vorbește despre asta și din moment ce pastorul este responsabil să predice "tot sfatul lui Dumnezeu" (Faptele Apostolilor 20:27), este necesar să predici despre importanța generozității în biserică.


👉 Acesta este unul dintre motivele pentru care este utilă predicarea expozitivă a cărților din Biblie. În loc să vă alegeți subiectele preferate pentru a predica, pur și simplu predicați printr-o carte. Dacă ajungeți la un pasaj despre dărnicie, predicați despre dărnicie! Îi va ajuta pe oameni să înțeleagă că nu reacționați la o scădere a donațiilor de duminică.


6. Abuzurile

Este tragic și demn de dispreț faptul că abuzul rămâne adesea nedetectat sau chiar ignorat în mod intenționat în biserica de astăzi. Biserica ar trebui să fie cel mai sigur loc pentru cei care sunt victime ale abuzului.


👉 Domnule pastor, condamnați în mod clar și fără reținere abuzul? Creați o atmosferă în care victimele să se simtă suficient de confortabil pentru a raporta cazurile de abuz? Nu puteți trece cu vederea această problemă și să sperați doar că se va rezolva. Trăim într-o lume rea, iar biserica trebuie să fie o lumină în ea.


Predicați în mod clar cum trebuie să se poarte un soț cu soția și copiii săi (Coloseni 3:19, 21; 1 Petru 3:7). Predicați în mod clar despre cât de ticălos și josnic este să profiți de cei slabi. Proclamați cu compasiune că "Domnul este o fortăreață pentru cei asupriți" (Psalmul 9:9). Creați o atmosferă care să nu tolereze niciodată abuzurile.


7. Teodiceea

Dacă Dumnezeu este cu adevărat bun, de ce există atât de mult rău în lume? Sunt sigur că ați mai auzit această întrebare. Aveți un răspuns biblic pentru ea? "Teodiceea" este o justificare a bunătății lui Dumnezeu în prezența răului. Oamenii, atât cei mântuiți, cât și cei nemântuiți, se luptă în mod constant cu această întrebare. Din fericire, Biblia nu o ocolește. Ea abordează problema direct.


👉 Predicați despre impactul blestemului păcatului. Predicați despre suveranitatea lui Dumnezeu asupra binelui și a răului. Predicați despre judecata viitoare a lui Dumnezeu asupra tuturor răutăților. Predicați despre singurul și ultimul leac pentru rău pe care îl oferă Dumnezeu: Isus Hristos. Acestea sunt întrebările dificile cu care se luptă oamenii. Biblia oferă răspunsuri.


8. Modestie

Ura! Chiar vorbim despre asta? Este într-adevăr ceva ce ar trebui să fie predicat de la amvon? Dacă Biblia vorbește despre asta, atunci pastorul trebuie să o predice. În două pasaje specifice (1 Timotei 2:9-10 ; 1 Petru 3:1-4), Biblia le poruncește femeilor să se îmbrace "cu modestie și stăpânire de sine".


Cu toate acestea, înainte de a începe să predicăm coduri vestimentare specifice și lungimi ale fustelor, și prostii despre baticuri și eșarfe sau pălării, trebuie să ne amintim că modestia (ca și autocontrolul) este o atitudine a inimii, nu un cod exterior. A te îmbrăca cu modestie înseamnă a te îmbrăca într-un mod care arată respect, dragoste și deferență față de persoanele din jurul tău.


Și dacă este așa, modestia este și pentru bărbați, nu doar pentru femei. Deși nu ne place să recunoaștem, ceea ce purtăm în exterior este determinat de motivațiile și dorințele interioare. Pastorilor, nu predicați despre un cod vestimentar.


👉 Predicați despre o inimă care alege haine care arată respect și iubire pentru ceilalți, nu haine care atrag atenția inutil asupra propriei persoane.


9. Poftă

Pastore, le spuneți clar bărbaților din biserica dumneavoastră că nu pot da vina pe femei pentru gândurile lor pofticioase? Afirmați în mod clar că un gând pofticios este un adulter în adâncul inimii (Matei 5:28)? Îi avertizați pe bărbații (și pe femeile din biserica dvs.) cu privire la lucrurile pe care le pun în fața ochilor lor?


Mai important, oferiți ajutor celor care au fost prinși în capcană de propria lor poftă? Oferiți consiliere pentru cei care sunt sclavi ai pornografiei? Există oameni în congregația dumneavoastră care sunt prinși în capcană și care au nevoie disperată să audă despre salvarea pe care numai Hristos o poate oferi.


👉 Ajută-i pe oamenii tăi să "umble după Duhul Sfânt", astfel încât "să nu satisfacă poftele cărnii" (Galateni 5:16).


10. Lumea mondenă

Ce este mondenitatea? Lumea este adoptarea acelorași sisteme de valori ca și societatea neîmpăcată din jurul tău. Care este sistemul de valori al societății? "Dorințele cărnii, dorințele ochilor și mândria posesiunilor" (1 Ioan 2:15-17). Persoanele lumești se strecoară ușor în biserică. Deși pretindem că Îl cunoaștem pe Hristos, acțiunile noastre trădează faptul că ne slujim propriile dorințe lumești.


👉 Pastorilor, trebuie să predicați fără rușine împotriva mondenității, dar aveți grijă să nu o vindecați prin simpla impunere de reglementări și standarde făcute de oameni. Lumea mondenă este dezrădăcinată de un devotament sincer pentru Hristos. Așadar, măriți bunătatea lui Dumnezeu. Invitați-i să "guste și să vadă că Domnul este bun" (Psalmul 34:8).


Acest material a fost scris pe 23 iunie 2022 în site-ul CrossWalk, scris de Aaron Berry, careeste coautor al blogului Pursuing the Pursuer. Puteți citi mai multe articole de la Aaron și colegii săi abonându-vă la blogul lor sau urmărindu-i pe Facebook, Twitter și Instagram. În prezent, Aaron locuiește în Allen Park, MI, împreună cu soția și fiica sa, unde slujește în biserica locală și a terminat recent o diplomă MDiv la Detroit Baptist Theological Seminary.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.