Evanghelicii își exprimă "ușurarea" față de rezultatul moderat al alegerilor pentru Parlamentul European

Parlamentul European - foto de Jonas Horsch - pexels.comAșa cum era de așteptat, rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European de duminică 9 iunie 2024 au dus la o schimbare generală spre dreapta. Dar nu a fost pe măsura unora dintre cele mai extreme previziuni care anticipau o victorie semnificativ mai puternică a candidaților de extremă dreapta, spre ușurarea unora dintre vocile evanghelice din Europa care au făcut apel la rugăciune și reflecție asupra valorilor Europei în perioada premergătoare votului.

Peste 400 de milioane de cetățeni din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au votat pentru legislatorii care vor ocupa cele 720 de locuri în Parlamentul UE.

Printre țările care au înregistrat cele mai semnificative schimbări spre dreapta se numără Franța, unde președintele Emmanuel Macron a dizolvat, într-o mișcare surpriză, Parlamentul și a convocat alegeri anticipate în două tururi pentru 30 iunie, după ce partidul de extremă-dreapta Raliul Național al rivalei sale Marine Le Pen a obținut 32% din voturile alegătorilor francezi, mai mult decât dublul celor 15% obținuți de partidul Renașterea, al lui Macron. 

Grupurile politice de dreapta și-au pus amprenta și în alte țări, precum Germania și Italia.  

Alianța Evanghelică Europeană (AEE) a publicat un pachet de resurse înainte de alegeri pentru a-i ajuta pe creștini să se gândească la modul în care să voteze și să se roage, având în vedere problemele în joc, cum ar fi războiul din Ucraina, problemele legate de migrație și problemele financiare.

"Centrul nu a primit bătaia de care se temeau mulți comentatori", a declarat Arie de Pater, reprezentantul din Bruxelles al EEA, într-un comentariu exclusiv pentru Christian Daily International. "Centrul, adică creștin-democrații, social-democrații și liberalii, formează în continuare o majoritate solidă în Parlamentul European. Partidele de dreapta au câștigat câteva locuri, dar nu atât de multe pe cât se așteptau, sperau sau se temeau unii. 

"Acestea fiind spuse, există încă aproximativ 90 de membri ai Parlamentului European care nu aparțin unui grup politic sau care sunt neafiliați. Acest lucru s-ar putea schimba în următoarele săptămâni și ar putea schimba echilibrul puterii în Parlament."

De Pater s-a referit la exemplul biblic al relației apostolului Pavel cu ucenicul său Timotei pentru a sfătui cum se pot ruga evanghelicii cu privire la situația politică din Europa, acum că au apărut rezultatele Parlamentului European. 

"Când Pavel l-a îndemnat pe Timotei să se roage pentru cei care dețin autoritatea, prioritatea lui era să aibă un spațiu pentru a trăi o viață pașnică și liniștită în toată evlavia și sfințenia. Cei mai vulnerabili sunt, de obicei, primele victime ale instabilității majore din societate. 

"O schimbare drastică la stânga sau la dreapta ar fi putut afecta societățile noastre mai mult decât rezultatul actual al alegerilor europene. Ca atare, rezultatul ar putea fi privit ca un rezultat la rugăciunea pentru stabilitate și pace."

În același timp, De Pater și-a exprimat tristețea pentru politicienii care ar fi vrut să fie "angajați și cu principii" și care nu au "reușit să ajungă în noul parlament".

"Le va fi dor de ei. Să ne rugăm pentru ei și pentru toți cei care poartă acum responsabilitatea de a sluji Uniunea Europeană în calitate de parlamentar. Fie ca Dumnezeu să le dea toată înțelepciunea de care au nevoie pentru a construi și proteja o Uniune a unității în diversitate. Între timp, sper ca Dumnezeu să ne dăruiască nouă, creștinilor de rând, pasiunea și înțelepciunea de a sluji cartierele și națiunile noastre în toate oportunitățile și responsabilitățile pe care le avem."

Jeff Fountain, co-fondator al Centrului Schuman pentru Studii Europene și comentator frecvent al Europei și al UE, și-a exprimat, de asemenea, ușurarea.

Într-un interviu acordat Christian Daily înainte de alegeri, fostul director al organizației Youth With A Mission (YWAM) a vorbit despre rădăcinile creștine ale Zilei Europei, a evidențiat povestea lui Isus în povestea Europei și i-a îndemnat pe creștini să vadă imaginea de ansamblu în contextul războiului actual dintre Rusia și Ucraina. În urma alegerilor, el și-a reînnoit apelul către adepții lui Hristos de a-și aminti istoria și de a reflecta asupra celor pentru care au votat.

"Pentru acei evanghelici care, la fel ca mine, cred că un parteneriat european mai puternic și o responsabilitate reciprocă sunt esențiale pentru securitatea și înflorirea Europei, rezultatul alegerilor a fost un fel de ușurare că terenul de centru a rezistat și că "virajul brusc spre dreapta" prezis nu s-a adeverit pe deplin", a spus Fountain. 

"În timp ce extrema-dreaptă a crescut în unele țări, cel mai îngrijorător în Franța și Austria și, într-o măsură mai mică, în Germania, nu a avut succes în Spania și Belgia, așa cum spera. O parte din succesul lor se datorează influenței rusești în social media, așa cum a fost demonstrat în Austria, deoarece scopul lui Putin este de a submina cooperarea europeană. Wilders, Orban, Le Pen și prietenii lor au declarat că urmăresc să golească UE din interior, spre bucuria lui Putin. O consolare este că dreapta radicală nu este un curent unificat."

Cu toate acestea, ceea ce îl îngrijorează cel mai mult pe Fountain este situația creștinilor care s-ar putea să fi fost păcăliți să acorde sprijin unor partide politice, ale căror sloganuri le-ar fi putut atrage atenția, dar care, în realitate, se află în opoziție cu etica credinței în Isus. 

"Este foarte îngrijorător faptul că mulți creștini se lasă păcăliți de partide care pretind că susțin moștenirea iudeo-creștină și, uneori, sprijinul pentru Israel, dar care sunt antidemocratice, autoritare, naționaliste, izolaționiste și uneori chiar antisemite", a spus Fountain. 

"Lecțiile la care au ajuns în mod covârșitor creștinii de frunte după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit cărora iertarea, reconcilierea, responsabilitatea reciprocă și colaborarea erau esențiale pentru "reconstruirea Europei pe baze creștine" (așa cum a formulat Konrad Adenauer), par să fi fost uitate de o nouă generație de credincioși cu puțină conștiință istorică a fundamentelor lungii ere de stabilitate postbelică, care s-a încheiat la 24 februarie 2022 [când Rusia a invadat Ucraina]."

Acest articol a fost publicat inițial de Christian Daily International, republicat pe 15 iunie 2024 în Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat). Christian Daily International oferă știri, povești și perspective biblice, factuale și personale din toate regiunile, concentrându-se pe libertatea religioasă, misiunea holistică și alte probleme relevante pentru Biserica globală de astăzi.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.