Pastorul Robert Morris își mărturisește “eșecul moral” după ce o femeie susține că acesta a început să o molesteze la vârsta de 12 ani

Robert Morris, pastorul principal al Gateway Church din Southlake, Texas, vorbește la The Gathering, o “adunare solemnă”, pe 21 septembrie 2016. | The Gathering 2016  - sursă foto: christianpost.com

Robert Morris, pastorul fondator al Bisericii Gateway din Southlake, Texas, care atrage săptămânal aproximativ 100.000 de credincioși, a mărturisit că a avut “un comportament sexual nepotrivit cu o tânără doamnă” în urmă cu peste 35 de ani, pe când era tânăr pastor, după ce o femeie l-a acuzat că a abuzat-o sexual timp de mai mulți ani, începând de când avea 12 ani.

“Când aveam 20 de ani, am fost implicat într-un comportament sexual nepotrivit cu o tânără domnișoară într-o casă în care stăteam. Era vorba de sărutări și mângâieri și nu de relații sexuale, dar a fost ceva greșit. Acest comportament a avut loc în mai multe ocazii în următorii câțiva ani”, a mărturisit Morris într-o declarație pentru The Christian Post, după ce Gateway Church a fost întrebată despre acuzații.

“În martie 1987, această situație a fost scoasă la lumină, a fost mărturisită și s-a căit. M-am supus bătrânilor de la Shady Grove Church și tatălui tinerei doamne. Ei mi-au cerut să mă retrag din slujire și să primesc consiliere și slujire de eliberare, ceea ce am făcut. Din acel moment, am umblat în puritate și responsabilitate în acest domeniu”, a adăugat Morris.

El a explicat că a revenit în slujire în martie 1989, la doi ani după ce abuzul său a fost dezvăluit, cu binecuvântarea tatălui victimei și a bătrânilor bisericii sale. El a mai precizat că el și soția sa s-au întâlnit cu supraviețuitoarea și cu familia acesteia în octombrie 1989.

“Le-am cerut iertare, iar ei m-au iertat cu bunăvoință”, a spus Morris.

Acuzatoarea lui Morris, Cindy Clemishire, a declarat pentru prima dată pentru The Wartburg Watch că acesta a început să o abuzeze sexual pe 25 decembrie 1982 și a continuat cu abuzurile timp de patru ani și jumătate după aceea. Contactată sâmbătă de CP, bunica în vârstă de 54 de ani a confirmat detaliile din raport, dar a insistat că nu era o “domnișoară” când Morris a început să o abuzeze.

“Sunt, bineînțeles, pur și simplu îngrozită”, a declarat Clemishire sâmbătă pentru CP în legătură cu descrierea pe care acesta a făcut-o despre ea ca fiind o “domnișoară”.

“Aveam 12 ani. Eram o fetiță. O fetiță foarte inocentă. Și a fost adus în casa noastră. El și soția lui, Debbie, și băiețelul lor, Josh, și au avut încredere și au predicat la biserica pe care tatăl meu a ajutat la fondarea ei, iar apoi a început să ne pregătească pe toți pentru a face acest lucru, ceea ce mi-a luat zeci de ani pentru a-mi înfășura creierul ca adult”, a spus ea.

“A durat mulți ani. El spune că nu au existat relații sexuale, dar mi-a atins fiecare parte a corpului și și-a introdus degetele în mine, ceea ce înțeleg acum că este considerat o formă de viol prin instrumentare. Eram o fetiță inocentă de 12 ani care nu știa nimic despre comportamentul sexual”.

Clemishire a declarat în raportul său către The Wartburg Watch că ea și familia ei l-au întâlnit pentru prima dată pe Morris la o întâlnire de trezire spirituală a tinerilor din Tulsa, Oklahoma, în 1981, când acesta era un evanghelist ambulant de 20 de ani. La acea vreme, el era căsătorit cu soția sa, Debbie, și aveau un fiu, Josh.

Ea a spus că Morris a început să predice la biserica ei în mod regulat duminica, după ce a fost invitat să facă o întâlnire de trezire spirituală a tinerilor în orașul ei natal, Hominy, Oklahoma. Familia ei și familia Morris au devenit rapid prieteni. Au fost invitați în casa lor și deseori mergeau în excursii împreună.

În acea fatidică noapte de Crăciun din 1982, Clemishire a spus că siguranța relației cu Morris și familia lui a luat sfârșit pentru ea atunci când aceștia au vizitat-o acasă.

“Familia Morris a venit în vizită și a petrecut ceva timp acolo. Cindy a stat pe bancheta din spate a mașinii cu Robert. El a rugat-o să îl viziteze în camera lui în acea noapte. Ea împărțea camera cu sora ei. Cindy, o fetiță inocentă de doisprezece ani, a descris în mod emoționant ceea ce purta. Purta o pijama roz cu pantaloni bloomer. Pe dedesubt purta lenjerie intimă. Avea pe ea un halat cu clapetă”, a declarat The Wartburg Watch.

“Ea nu s-a gândit deloc să viziteze un prieten de familie în dormitorul lor. El i-a spus să se întindă pe spate și i-a atins stomacul. I-a spus să închidă ochii. Apoi i-a atins sânii și a pipăit-o sub chiloți. El a avertizat-o: Să nu spui niciodată nimănui despre asta, pentru că va strica totul”, se arată în raport.

Clemishire susține că Morris a abuzat-o în repetate rânduri în Texas și Oklahoma, iar acesta îi spunea adesea soției sale că doar o “consilia” în timpul abuzurilor.

Când a împlinit 16 ani, Clemishire a spus că Morris o scotea cu mașina sa și încerca să întrețină relații sexuale.

În acest moment, Morris era pastor la Shady Grove Church, care avea să devină în cele din urmă Gateway Church-Grand Prairie Campus, se arată în raport.

În cele din urmă, Clemishire a mărturisit ceea ce i se întâmpla unei prietene apropiate, care a încurajat-o să spună familiei sale. Când tatăl ei a aflat, i-a spus pastorului principal de la Shady Grove Church că, dacă Morris nu “iese din slujire”, va implica poliția. Această amenințare l-a forțat pe Morris să se retragă timp de doi ani.

Morris avea să se întoarcă la Hominy împreună cu soția sa și cu televanghelistul James Robison. Aceștia i-au spus tatălui lui Clemishire că vrea să se întoarcă la slujire, iar “în acel moment, tatăl ei s-a spălat pe mâini de Morris și nu a mai interacționat cu el”, a declarat The Wartburg Watch.

Victima a precizat clar pentru CP că Morris nu a primit binecuvântarea tatălui ei pentru a se întoarce la slujire.

“Tatăl meu nu și-a dat niciodată, niciodată, binecuvântarea pentru ca Robert să se întoarcă în slujire! Tatăl meu i-a spus că este norocos că nu l-a ucis. Sunt umilită că el spune lumii că tatăl meu i-a dat binecuvântarea! Desigur, iertăm pentru că suntem chemați în mod biblic să îi iertăm pe cei care păcătuiesc împotriva noastră. Dar asta nu înseamnă că el ar trebui să meargă mai departe fără repercusiuni”, a spus ea.

Clemishire a explicat că a angajat un avocat în 2005 pentru a intenta un proces civil, dar avocatul lui Morris a sugerat că ea și-a provocat singură abuzul pentru că era “cochetă”. Ea a spus că a cerut 50.000 de dolari pentru a acoperi costul consilierii sale rezultate în urma abuzului. Ea a spus că i s-au oferit 25.000 de dolari dacă semna un acord de confidențialitate, dar a refuzat.

Ani de zile, a explicat ea pentru CP, a avertizat bisericile și pastorii care îi ascultau povestea despre Morris, deoarece nu crede că este singura care a suferit abuzurile acestuia. Ea a susținut, de asemenea, că el nu ar trebui să slujească în lucrarea bisericească și ar trebui să se retragă.

“Nu cred că ar fi trebuit să i se permită vreodată să fie în slujire. Nu am permite niciodată cuiva să meargă să predea într-o școală... să lucreze într-o grădiniță sau să fie doctor dacă cineva ar fi făcut aceste lucruri. Și mi-e foarte greu să cred că sunt singurul”, a spus Clemishire.

Bătrânii de la Gateway Church au menționat pentru CP, într-o declarație, că Morris a fost transparent cu ei în legătură cu trecutul său și cred că a fost restaurat din punct de vedere biblic în slujire.

“Pastorul Robert a fost deschis și direct cu privire la un eșec moral pe care l-a avut acum peste 35 de ani, când avea 20 de ani și înainte de a începe Gateway Church. El a împărtășit în mod public de la amvon pașii biblici corespunzători pe care i-a urmat în lungul său proces de restaurare”, au spus ei. 

“Procesul de restaurare de doi ani a fost administrat îndeaproape de către prezbiterii de la Shady Grove Church și a inclus retragerea lui din slujire în acea perioadă, în timp ce primea consiliere profesională și consiliere pentru slujirea de eliberare”, au spus ei. “De la rezolvarea acestei probleme vechi de 35 de ani, nu au existat alte eșecuri morale. Pastorul Robert a umblat în puritate și a plasat măsuri de responsabilitate și oameni în viața sa. Chestiunea a fost dezvăluită în mod corespunzător conducerii bisericii.”

Acest articol a fost scris de Leonardo Blair pe 15 iunie 2024 în publicația Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat). 


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.