Poate un creștin să fie politician?

Poate un creștin să fie politician?

În ultimele câteva luni, o întrebare mi-a dat târcoale în minte. Evenimentele recente din arena politică nu au potolit întrebarea, ci au alimentat și mai mult flacăra acesteia. Este cu adevărat posibil ca un creștin să fie politician? Indiferent de ce parte a culoarului politic vă situați, mă întreb dacă aceste două identități coexistă. Nu întreb acest lucru cu o agendă politică, ci cu toată sinceritatea, mai ales că politica noastră a devenit mai dezbinătoare (și se pare că și mai urâtă).


Ce este un creștin?
Înainte de a putea răspunde la această întrebare, cred că este necesar să definim ce este un creștin. Unii oameni cred că dacă mergi la biserică o dată pe săptămână, te rogi ocazional și încerci să fii o persoană bună, asta te face un creștin. Dacă acesta ar fi standardul, atunci cred că ai putea fi creștin și politician. Totuși, nu acesta este standardul.


A purta numele de creștin înseamnă că îl reprezinți pe Hristos. Ai fost născut din nou, iar păcatele tale au fost spălate în sângele lui Isus. A fi creștin înseamnă că Îl iubești pe Isus înainte de toate, reprezentându-L în tot ceea ce faci și oriunde te duci. Cauți să te supui Lui în fiecare domeniu al vieții tale și, cel mai important, supunerea ta este față de Isus înainte de oricine sau orice altceva. A fi ucenicul Său înseamnă că îți vei lua mantia de a te lepăda de tine însuți, de a-ți lua crucea și de a-L urma, indiferent de costuri.


Folosind aceasta ca definiție a unui creștin, de aceea mă întreb dacă este posibil să trăiești astfel și să fii politician.


Problema compromisului
A fi politician în țara noastră, indiferent de partidul din care faci parte, înseamnă că va trebui să te confrunți cu compromisul. Nu mă refer la compromisul pe care ambele partide îl folosesc atunci când încearcă să ajungă la o înțelegere. Mă refer la un compromis al valorilor - și chiar al integrității dumneavoastră - doar pentru a vă păstra locul de muncă și a continua să primiți sprijin din partea partidului dumneavoastră.


Ce faci atunci când linia partidului intră în conflict cu ceea ce Isus cere de la tine? Vei urma linia partidului sau vei urma ceea ce vrea Isus? Aceste două lucruri nu se aliniază întotdeauna și aici apar problemele.


Să ne uităm la evenimente recente pentru a evidenția acest aspect. După cum știți, Donald Trump a fost găsit recent vinovat de un juriu pentru 34 de infracțiuni. Această condamnare a creat emoții și sentimente puternice de ambele părți. Pentru o clipă, lăsați aceste sentimente deoparte, deoarece nu acesta este obiectivul acestui articol.


Am urmărit un interviu cu un senator, iar intervievatorul a pus o întrebare de acest gen. „Indiferent de ceea ce simțiți în legătură cu acest proces, este greșit ca fostul președinte să aibă o aventură și apoi să plătească pe cineva pentru a o mușamaliza?” Ca urmași ai lui Hristos, știm că răspunsul evident la această întrebare este da. Fiți atenți la modul în care a răspuns acest senator.


Acest senator și-a exprimat și promovat în mod frecvent credința în Isus. El s-a poziționat ca fiind creștin, așa cum l-am definit mai devreme. Cu toate acestea, atunci când a răspuns la această întrebare specială, el nu a putut da un răspuns direct. El a deviat imediat spre subiectele de discuție politică din jurul acestei probleme și a evitat să răspundă. Sunt convins că ar fi oferit un răspuns sincer dacă nu ar fi fost un scenariu politic și nu ar fi avut nimic de-a face cu slujba sa și cu dorința de a o păstra.


Nu mă iau de el, ci pur și simplu observ, deoarece nu este singurul politician pe care l-am văzut făcând acest lucru. Acest lucru s-a întâmplat cu cei de ambele părți ale culoarului care au declarat că sunt adepți ai lui Isus. De aceea pun această întrebare. 


Politicienii care se declară creștini se vor găsi probabil împărțiți între a-L urma pe Hristos și a rămâne loiali partidului lor. Gânduri ca acestea m-au făcut să mă gândesc la cuvintele lui Isus.


"Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Ori îl veți urî pe unul și îl veți iubi pe celălalt, ori veți fi devotați unuia și îl veți disprețui pe celălalt. Nu puteți sluji și lui Dumnezeu și banilor” (Matei 6:24).


Este adevărat că, în acest context, Isus vorbea despre bani, dar principiul se aplică în toate domeniile. Nu poți sluji la doi stăpâni. Îl vei alege pe unul în detrimentul celuilalt. Atunci când politicienii sar înapoi la linia partidului în locul alinierii cu Isus, ei arată cărui stăpân slujesc.


Ce ar trebui să conteze mai mult?
Un alt motiv pentru care pun această întrebare este pentru că trebuie să ne întrebăm: ce rol joacă integritatea și reputația ta în această chestiune? Nu ar trebui ca mărturia ta pentru Isus să conteze mai mult decât să rămâi loial unui partid politic? În timp ce noi am spune că da, nu pare atât de simplu pentru cei care sunt politicieni. Deși nu cunosc presiunile subiacente asociate cu faptul de a fi în funcție, nu ar trebui să Îl reprezinți bine pe Isus să fie cea mai mare prioritate a ta?


Mă gândesc la unele dintre primele mele zile în care nu L-am reprezentat bine pe Hristos și, oh, cât de mult mi-aș dori să mă pot întoarce înapoi și să le schimb. Mă întreb dacă politicienii care mărturisesc că Îl urmează pe Isus se vor uita înapoi și vor simți la fel.


Treaba este să spui adevărul, indiferent de situație
Avem exemple în Biblie de oameni care și-au apărat credința, chiar și în fața presiunilor politice. Mă gândesc la Daniel, Șadrac, Meșac și Abed-Nego. Aceștia nu au cedat presiunii exercitate asupra lor de către liderii lor politici, ci și-au păstrat credința. Da, în aceste cazuri, viețile lor au fost în joc; cu toate acestea, Dumnezeu a intervenit și i-a protejat, făcând mărturia lor și mai puternică. Mă întreb dacă avem politicieni care ar avea același nivel de curaj astăzi.


Dacă ești politician, adică o funcție pentru care alegi să candidezi, atunci recunoaște responsabilitatea de a spune adevărul puterii și de a-ți menține moralitatea și integritatea în același timp. Dacă ești un creștin, nu îi reprezinți doar pe oamenii din districtul tău care te-au votat. Îl reprezentați, de asemenea, pe Hristos.


Cu toate acestea, a merge împotriva liniei partidului în climatul politic de astăzi se pretează la o carieră politică scurtă. Poate că aici apare cel mai important conflict. Ce prețuiți mai mult? Dacă o carieră politică este prioritatea ta principală, va trebui să te conformezi liniei partidului, altfel cariera ta se va sfârși. Nu știu cum poți rămâne fidel lui Hristos și fidel liniei partidului în același timp. De obicei, ceva cedează și, din păcate, angajamentul față de Hristos pare să fie lăsat deoparte atunci când le pune în pericol cariera politică.


Poate că adevărul este că politicienii care sunt creștini trebuie să se gândească mai mult la faptul că într-o zi vor sta în fața Domnului și să nu se preocupe atât de mult de a sta în fața partidului lor. Pentru cei care și-au mărturisit credința în Isus, încercând în același timp să rămână relevanți în partid, se revine la cei doi stăpâni. Pe care dintre ei îl veți sluji?


Meseria de politician este destul de complicată de una singură. Când adaugi credința ta la acest amestec, se adaugă un alt nivel de complexitate. A pretinde că ești un urmaș al lui Hristos ridică așteptările, deoarece comportamentul tău ar trebui să fie distinct de cel al oamenilor care nu sunt ucenici ai lui Isus. Nu aș spune niciodată că acest lucru este ușor, dar face parte din asumarea crucii tale.


Așadar, poate un creștin să fie politician?
Cred că am descoperit răspunsul meu la această întrebare scriind aceste rânduri. S-ar putea să nu fie posibil să fii creștin și să fii politician. S-ar putea ca lumea noastră politică să fie atât de divizată încât această opțiune să nu mai existe. Dacă există, atunci îi aștept în continuare pe cei de astăzi care vor lua apărarea lui Isus în fața reacțiilor negative, chiar dacă acestea vin din interiorul partidului lor. Nu știu dacă acest lucru se va întâmpla vreodată. În încheierea acestui articol, mi-ar plăcea să aud părerile voastre pe această temă, așa că nu ezitați să îmi scrieți. Oricare ar fi părerea voastră, haideți să o păstrăm biblică și să lăsăm politica în afara ei.


Acest material a fost scris pe 6 iunie 2024 de Clarence L. Haynes Jr. în site-ul CrossWalk (de unde a fost preluat și adaptat), care este este vorbitor, profesor de Biblie și cofondator al Clubului de studiu biblic.  Este autorul cărții The Pursuit of Purpose (Căutarea scopului), care te va ajuta să înțelegi cum te conduce Dumnezeu în voia Sa. Cea mai recentă carte a sa este The Pursuit of Victory: How To Conquer Your Greatest Challenges and Win In Your Christian Life (Căutarea victoriei: Cum să-ți cucerești cele mai mari provocări și să câștigi în viața ta creștină). Această carte vă va învăța cum să puneți piesele laolaltă pentru a putea trăi o viață creștină victorioasă și pentru a deveni în cele din urmă bărbatul sau femeia lui Dumnezeu care vă doriți cu adevărat să fiți. Clarence s-a angajat, de asemenea, să ajute 10.000 de oameni să învețe cum să studieze Biblia și tocmai a lansat primul său curs de studiu biblic, intitulat Bazele studiului biblic (disponibil în limba engleză). Pentru a afla mai multe despre slujba sa, vă rugăm să vizitați clarencehaynes.com.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.