3 moduri de a recunoaște când închinarea este despre performanță în loc de laudă la adresa lui Dumnezeu

3 moduri de a recunoaște când închinarea este despre performanță în loc de laudă

Zilele trecute am primit o invitație să particip la un eveniment / concert creștin de la noi din oraș. Înregistrarea o avea în centru pe o cântăreață tânără, renumită, dar în mesajul ei nu a menționat data la care avea loc evenimentul ei. După câteva căutări pe internet am reușit să dau de “detaliile lipsă”. 


Era o zi ploioasă atunci, așa că nu m-am încumetat să merg să văd ceva. Evenimentul se transmitea live pe internet, ce-i drept cam slabă filmarea și canalul de YouTube care transmitea live evenimentul... a ales să își pună sigla pe aproape o treime din ecran. După circa 5 minute pe mine m-au cam pierdut. Nu prea m-a atras nimic de la eveniment, am văzut oameni în sală pe care îi cunoșteam... fețele lor mi-au adus aminte de ei și păreau uimiți și ei, parcă într-o expectativă legată de evenimentul la care participau. Nimic ieșit din comun, nimic ieșit din comun. Deși evenimentul a avut loc într-o sală de conferințe... unele persoane au considerat propice că trebuie să își aducă și baticul să arate pioșenia și/sau denominația din care făceau parte. Așa că dacă participai la acest eveniment “evanghelistic”... probabil că făceai cam ce am făcut și eu. 


Adevărul este că bisericile moderne și alte centre de “închinare” au denaturat adevăratul sens al închinării. Este mult prea comun să întâlnim o biserică sau un centru de “închinare” care se concentrează mai mult pe performanță decât pe lăudarea lui Dumnezeu. Adevăratul sens al închinării ar trebui să fie înrădăcinat într-o dragoste autentică pentru Dumnezeu. Lauda, onoarea și gloria Îi aparțin Dumnezeului nostru, așa că țineți cont de trei moduri esențiale de a recunoaște când închinarea este mai mult despre performanță decât despre laudă sau închinare:


Performanță versus laudă

Biblia ne spune să-L lăudăm pe Dumnezeu în toate domeniile vieții noastre (Psalmul 150:1-6). Psalmul 150:6 exclamă: “Tot ce are suflare să laude pe Domnul! Lăudați pe Domnul!”. Atunci când o persoană Îl iubește pe Dumnezeu, va dori să Îi laude numele și să dea slavă Regelui Regilor și Domnului Domnilor. Închinarea nu înseamnă să ai cel mai recent software digital, cei mai buni muzicieni sau cântărețul perfect. Închinarea bazată pe performanță ar fi preocupată de cât de bine sună cântărețul, cât de avansați sunt muzicienii sau cât de bine a proiectat software-ul digital buletinul bisericii. Închinarea autentică, biblică, ar trebui să fie înrădăcinată în laudă. Nicăieri în Biblie nu ni se spune că trebuie să avem cântăreți bine pregătiți, muzicieni sau cea mai recentă tehnologie pentru a ne închina lui Dumnezeu. Închinarea bazată pe performanță se concentrează pe acești factori, dar aceasta nu este închinarea adevărată. Lui Isus îi pasă de inima ta în închinare. Nu trebuie să fii cel mai bun cântăreț, un muzician talentat sau bine instruit în media digitală pentru a te închina lui Dumnezeu. Adevărata închinare se naște din lauda pentru Domnul. 


Mulți oameni cred că închinarea înseamnă doar cântatul în biserică duminică dimineața; totuși, creștinii se pot închina lui Dumnezeu în fiecare domeniu al vieții lor. Deciziile simple, zilnice, pot fi luate în închinare față de Dumnezeu. Să-ți ajuți vecinul să ducă gunoiul, să faci prăjituri pentru prietenul tău care a trecut recent prin moartea unei persoane dragi sau să alegi să-L lauzi pe Dumnezeu pentru o zi frumoasă sunt tot atâtea moduri în care te poți închina lui Dumnezeu în viața ta de zi cu zi. Închinarea nu se bazează pe performanță, ci mai degrabă pe laudarea lui Dumnezeu. Dacă o congregație este mai fixată pe performanță decât pe lauda propriu-zisă, atunci este timpul să vorbiți sau să căutați o nouă congregație bisericească. 


1. Accentul este pus pe muzică

Un prim mod de a recunoaște dacă închinarea unei biserici se bazează mai degrabă pe performanță decât pe laudă este dacă se concentrează mai mult pe stilul sau calitatea muzicii. După cum am afirmat deja anterior, o adunare care se concentrează pe calitatea cântărețului, a muzicianului sau a iluminatului, mai degrabă decât pe lauda lui Dumnezeu, are o problemă de priorități. Biserica nu este un loc pentru interpreți, ci mai degrabă un loc pentru închinători. Bisericile nu trebuie să aibă chitare electrice, microfoane sau cea mai recentă versiune de software de calculator pentru a se închina lui Dumnezeu într-o inimă de laudă. Simplul fapt de a cânta sau de a-L lăuda pe Dumnezeu în inima ta este adevărata închinare. Isus ne poruncește să ne închinăm Lui în duh și în adevăr (Ioan 4:24). 


Închinarea poate fi făcută oriunde, oricând. Nu trebuie să existe muzică pentru a ne închina Domnului și Mântuitorului nostru. Participanții la biserică din zilele noastre au amestecat ideea de închinare cu aceea de a cânta; totuși, închinarea poate fi făcută în toate domeniile vieții. Cea mai mare formă de închinare este ascultarea de poruncile lui Dumnezeu. Prin ascultarea de Dumnezeu și de ceea ce El a revelat în Cuvântul Său, se demonstrează dragostea, devotamentul și loialitatea pe care le aveți pentru El. Nu este nimic greșit în a avea muzică în biserici, deoarece ar trebui să cântăm și să cântăm pentru Domnul (Efeseni 5:19); cu toate acestea, atunci când accentul devine fixat pe alegerile muzicale mai degrabă decât pe Hristos, atunci știm că închinarea se bazează pe performanță mai degrabă decât pe laudă. Adevărata închinare pentru Domnul ar trebui să pornească de la o inimă dedicată să-L laude pe Dumnezeu din dragoste autentică pentru El - nu pe calitatea sau lipsa de calitate a muzicii.


2. Concentrată mai degrabă pe oameni decât pe Isus

Un al doilea mod de a recunoaște dacă închinarea este mai degrabă despre performanță decât despre laudă este dacă închinarea este mai mult concentrată pe oameni decât pe Hristos. Dacă mergem la biserică doar pentru a-i auzi pe acești cântăreți, atunci închinarea noastră se bazează mai degrabă pe performanță decât pe laudă. Dacă bucuria din inima noastră vine mai degrabă de la oamenii care cântă decât de la dragostea și lauda noastră pentru Isus, avem o problemă majoră. Închinarea nu ar trebui să fie niciodată axată pe oameni. Toată închinarea trebuie să fie concentrată pe lauda și glorificarea lui Dumnezeu (Psalmul 95:6). 


Un alt element al închinării centrate pe oameni este faptul că se bazează mai mult pe nevoile și dorințele congregației decât pe adevărata închinare la Dumnezeu. Dacă se pune mai mult accent pe cine cântă, cine cântă la tobe sau cine cântă la chitară decât pe Isus, există o problemă. Dacă mergeți la slujba de închinare cu scopul de a participa doar pentru că o anumită persoană interpretează slujba de închinare, închinarea voastră a devenit deja despre performanță în loc de Isus. În calitate de creștini, trebuie să fim atenți la motivele pentru care ne închinăm. Mergem să ne închinăm Domnului la biserică pentru a vedea un spectacol muzical sau mergem să ne închinăm Domnului cu o inimă de laudă? Cu toții trebuie să ne evaluăm pentru a vedea dacă închinarea noastră este centrată pe oameni sau pe Dumnezeu.


3. Jocul comparației

O a treia modalitate de a recunoaște dacă închinarea este mai degrabă despre performanță decât pe laudă este dacă închinarea ne determină să comparăm biserica noastră cu serviciile de închinare ale altor biserici. Biserici diferite vor avea lucruri diferite pe care le fac în serviciile lor de închinare. Nu este nimic greșit în a avea moduri diferite de a ne închina Domnului, cum ar fi faptul că diferite culturi se închină lui Dumnezeu în moduri diferite sau folosind diferite tipuri de instrumente muzicale. Ceea ce este greșit este dacă ne băgăm în jocul comparației. Dacă suntem extrem de atașați sau mândri de echipa de închinare din propria noastră biserică, putem ajunge să devenim mândri și să subestimăm echipele de închinare din alte biserici, ceea ce poate provoca o ruptură între credincioși. Sau, am putea deveni dezamăgiți de propria noastră echipă de închinare, astfel încât să râvnim la echipa de închinare de la altă biserică. Odată ce jocul comparației a intrat în scenă, putem recunoaște că închinarea este mai degrabă despre performanță decât despre laudă. 


Închinarea autentică nu joacă jocul comparației, deoarece, în ochii lui Dumnezeu, toți copiii Săi cântă frumos și cântă uimitor la instrumentele lor. Domnul nu definește închinarea pe baza performanței. Adevărata închinare autentică este înrădăcinată în lauda marelui nostru Mântuitor glorios (Psalmul 150:3-4). Ar trebui să dorim să-L lăudăm pe Domnul pentru dragostea Sa necondiționată și marea Sa milă. Întreaga noastră viață poate fi oferită în laudă tronului măreț al lui Dumnezeu. Ca ființe umane, poate fi ușor să fim prinși în atmosfera de circ a închinării bazate pe performanță, dar nu trebuie să fie așa. Fiind intenționați și atenți să recunoaștem când închinarea devine mai mult o performanță decât o laudă la adresa lui Dumnezeu, ne putem întoarce atenția asupra lui Isus. Dacă v-ați dat seama că puneți un accent mai mare pe performanță decât pe laudă în propria voastră închinare la Domnul, fiți siguri că astăzi puteți începe din nou, aducând laudele cuvenite Dumnezeului nostru puternic. Fie ca întotdeauna să declarăm împreună cu psalmistul: “Dați Domnului slava cuvenită numelui Său; închinați-vă Domnului în splendoarea sfințeniei Sale” (Psalmul 29:2). 


Un material scris de Vivian Bricker pe 5 iulie 2024 în sie-ul CrossWalk (de unde a fost preluat și adaptat). Vivian Bricker Îl iubește pe Isus, studiind Cuvântul lui Dumnezeu și ajutându-i pe alții în umblarea lor cu Hristos. Ea a obținut o diplomă de licență în arte și o diplomă de master în lucrarea creștină, cu un accent academic profund în teologie. Lucrurile ei preferate sunt petrecerea timpului cu familia și prietenii, citirea și petrecerea timpului afară. Când nu scrie, se îmbarcă în alte aventuri.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.