Pot femeile să facă apologetică? O soție de pastor este preocupată de ceea ce se face la întâlnirile cu femeile din cadrul bisericilor

Pot femeile să facă apologetică? O soție de pastor este preocupată de ceea ce se face la întâlnirile cu femeile din cadrul bisericilor

2 domenii specifice ale apologeticii pe care să te concentrezi în lucrarea cu femeile


Pe măsură ce am început să pregătesc materiale și programe de studiu pe care să le includ în studiul despre apologetică al lucrării mele cu femeile (din cadrul bisericii), mi-am dat seama că conversațiile despre credință s-ar putea rezuma la două subiecte specifice. Atunci când vorbim despre credința noastră creștină - sau despre evanghelizare - cu cineva care poate nu împărtășește credința noastră, ar putea fi util să stabilim o bază pentru conversație. Pentru a face acest lucru bine, punerea în aplicare a diferitelor instrumente apologetice ar putea ajuta de fapt la demararea acestor conversații importante și totuși uneori dificile.


Înainte de a ne angaja vreodată în a împărtăși de ce avem credința pe care o avem cu necredincioșii sau scepticii - sau chiar cu cineva care se luptă în contextul credinței sale creștine - trebuie să colectăm ceva date. Acest lucru poate părea un exercițiu sec și plictisitor, dar vă rog să mă ascultați. Prin a colecta date, mă refer la a pune întrebări.


Câteva întrebări simple de luat în considerare

Persoana cu care vă angajați în discuții are un trecut de credință?


Care a fost experiența lor cu Creștinismul?


Ce percep ei despre Creștinism, care poate sau nu poate fi adevărat?


Au experimentat o “rană” din partea bisericii sau a cuiva din credința creștină?


Sunt ei membri ai unei alte religii?


Care este mediul lor cultural?


Câți ani au?


Sunt ei atei, agnostici, deiști sau altceva?


Se consideră spirituale?


Cred în posibilitatea existenței mai multor zei?


Consideră că este nevoie de un Dumnezeu?


Culegerea acestui tip de informații în contextul unei conversații poate foarte bine să pregătească terenul pentru un dialog mai adânc și mai profund despre credință. Pentru a ajunge acolo, probabil că trebuie să începem cu o poziție de interes sincer. Dacă ne angajăm într-o conversație cu speranța de a converti pur și simplu pe cineva, șansele sunt ca acea persoană să vadă prin noi. Se va ridica un zid și conversația noastră pur și simplu nu va avea prea multe roade.


Dacă îi abordăm pe ceilalți cu un interes pentru echitatea relațională și căutăm să aflăm mai multe despre perspectivele și experiențele lor, am putea avea o șansă de a le împărtăși Evanghelia într-o zi. Ascultați-mă clar, aceasta nu este o conversație de tipul “o dată și gata”. Aceste tipuri de conversații necesită adesea timp, și mă refer la mult timp.


Dacă aveți timp și sunteți gata să faceți o investiție relațională în viața altcuiva, luați în considerare implementarea următoarelor două fundamente apologetice în aceste conversații:


1. Nevoia de Dumnezeu
Înțelegerea necesității existenței lui Dumnezeu este esențială pentru orice conversație despre credință, fie că practici aceste conversații în contextul slujbei tale pentru femei, fie doar cu oamenii în general. Premisa existenței unui Dumnezeu, sau a unui creator, ar putea ocupa cea mai mare parte a acestor conversații axate pe credință. Poate că persoana cu care discutați a crescut într-un cămin ateu, poate că provine dintr-un mediu credincios, dar a devenit dezamăgită de religie și, ca urmare, nu recunoaște existența unui creator. În cele din urmă, fiecare dintre noi are o opinie cu privire la existența unui creator, fie că suntem conștienți de acest lucru sau nu.


Există tot felul de argumente și filozofii incredibile care indică intenționalitatea universului nostru. De asemenea, există argumente convingătoare care susțin contrariul, astfel încât, atunci când purtați aceste conversații, poate fi util să înțelegeți diferitele argumente. Dacă sunteți inspirați să vă faceți tema sau o mică cercetare, poate începeți cu argumentele privind reglarea fină și cosmologia.


Studiați următoarele argumente în cadrul grupurilor dumneavoastră mici și al departamentului slujirii pentru femei din cadrul bisericii:


  • Argumentul reglajului fin: Intervalul de viață permis de Univers
  • Argumentul cosmologic: Cauzalitatea Universului
  • Argumentul ontologic: Dacă este posibil ca Dumnezeu să existe, atunci Dumnezeu există
  • Argumentul moral: Poate fi omenirea bună fără Dumnezeu?

 

Urmăriți această cercetare cu întrebări emoționante precum:


“Ce credeți că a cauzat apariția universului nostru?”


“Credeți că lucrurile pot apărea fără o cauză?”


“Presupunând că un creator sau “Dumnezeu” ar exista, credeți că această existență ar avea nevoie de o cauză?”


“Credeți că viețile noastre contează? De ce sau de ce nu?”


“Ce dă scop vieții noastre?”


Trebuie să înțelegem că niciunul dintre noi nu are puterea de a forța o persoană să creadă în Dumnezeu. Și, într-adevăr, ce fel de convertire ar fi oricum o convertire forțată? Inautentică, dacă nu altceva.


Ceea ce ne străduim să facem, punând aceste întrebări, este să deblocăm gânduri și presupuneri și convingeri personale înrădăcinate, pentru a împărtăși speranța pe care o avem în Dumnezeu. Așadar, trebuie să ne facem datoria și să ne angajăm în conversații provocatoare și dificile cu privire la existența lui Dumnezeu, cu speranța de a arăta în cele din urmă spre viața, slujirea, răstignirea și învierea lui Isus.


2. Hristos cel înviat
Recent, la un summit de studiu biblic, am predat despre personalitatea lui Isus. Am recomandat ca noii creștini sau persoanele care doresc să înțeleagă personalitatea lui Hristos să citească Evangheliile după Matei, Marcu, Luca și Ioan. Sugestia mea a fost ca, pe măsură ce citeau textul, să se concentreze în mod special asupra cuvintelor lui Isus Hristos însuși.


Luați în considerare următoarele întrebări:


  • Cine spune Isus că este?
  • Cum definește El relația sa cu Dumnezeu Tatăl?
  • Cum discută sau exprimă Isus lucrurile despre Duhul Sfânt?

 

Atunci când aplicăm apologetica la studiile noastre biblice și la domeniile de studiu personal, putem folosi aceleași întrebări pentru a scoate la iveală divinitatea lui Hristos, ținând cont de faptul că fiecare dintre aceste întrebări se bazează pe crucificarea și învierea ulterioară a lui Hristos.


În timpul acestei perioade de studiu, reflecție și meditație, trebuie să rămânem fideli cuvintelor lui Pavel exprimate în 1 Corinteni 15:14: “Iar dacă Hristos nu a înviat, propovăduirea noastră este inutilă și credința voastră la fel”.


De fapt, toată credința noastră creștină este complet inutilă dacă Hristos nu a înviat. Pe măsură ce cercetăm adânc în temele noastre, trebuie să fim siguri că facem aceasta pe baza principiului “credem pentru că El a înviat”, nu “El a înviat pentru că noi credem”.


Observați diferența în afirmația de mai sus. Atunci când ne împărtășim credința cu alții, trebuie să ținem povara dovezii asupra noastră. Trebuie să abordăm această conversație din punctul de vedere al acurateței istorice atunci când o împărtășim cu un sceptic sau un necredincios. Și trebuie să ne întrebăm: “Istoria stă în picioare?


Eu cred că relatările despre răstignire, înviere și, în cele din urmă, înălțarea la cer rezistă în fața unei analize amănunțite. Cu toate acestea, o declarație prin care ne exprimăm convingerea că Hristos a înviat s-ar putea să nu-l ajute pe sceptic. În schimb, trebuie să furnizăm dovezi solide că ceea ce credem este de fapt adevărat.


Rachel BakerExistă o multitudine de resurse disponibile în lumea modernă pentru a susține aceste afirmații extrem de îndrăznețe și care ne schimbă viața. Așadar, vă încurajez, fie individual, fie în grupuri mici, să vă faceți temele. Scufundați-vă adânc în acest domeniu de studiu, aplicați acest studiu la evanghelizarea voastră, deveniți un fel de savant și folosiți aceste cunoștințe pentru a oferi o bună apărare pentru Evanghelie.


Sfințiți-L în inimile voastre pe Cristos ca Domn, fiind întotdeauna pregătiți să răspundeți oricui vă întreabă despre rațiunea speranței care este în voi, dar cu blândețe și teamă ...” (1 Petru 3:15-16a, NTR)


Acest material a fost scris de Rachel Baker pe 18 iulie 2023 în site-ul CrossWalk (de unde a fost preluat și adaptat). Rachel Baker este autoarea cărții Deconstructed (Deconstruit), un ghid de studiu biblic pentru oricine se simte copleșit sau neechipat pentru a studia Cuvântul lui Dumnezeu. Este soția unui pastor și director al departamentului de slujire la femei, care crede în conducerea prin vulnerabilitate și autenticitate. Este o majoretă, o încurajatoare și, uneori, un sergent de instrucție. Ea slujește în biserica locală alături de soțul ei, Kile, în Nevada de Nord. Au doi copii minunați și trei câini. Pentru mai multe informații despre ea și despre resursele ei pentru a vă construi căsnicia, luați legătura cu ea pe Instagram la @hellorachelbaker.



Resurse recomandate de autoare (disponibile în limba engleză, vă las link-ul la cărți mai jos, cele care sunt disponibile și în limba română veți găsi link-ul la ele mai jos, desigur):

Why Do You Believe That (De ce crezi asta) de MaryJo Sharp


Cât de încrezători vă simțiți când vorbiți despre chestiuni legate de credință? Vrei să-ți poți exprima convingerile cu mai multă eficiență? Alăturați-vă lui Mary Jo într-un studiu practic de șapte sesiuni și obțineți înțelegere și abilitate pentru a-L împărtăși pe Isus în mod eficient cu alții și vă veți înțelege mai bine propria credință. Răspunde la îndoieli, construiește-ți încrederea și începe să schimbi vieți.


Caracteristici:


  • O carte de studiu biblic cu segmente de studiu personal de finalizat între 7 săptămâni de sesiuni de grup și ghid de lider pentru a conduce discuția în cadrul grupurilor mici
  • Materiale video de predare îmbogățite, aproximativ 20-30 de minute pe sesiune

Beneficii:


  • Vă echipați pentru a vă împărtăși și apăra credința în mod conversațional.
  • Vă simțiți mai confortabil în credința voastră - știind ceea ce credeți.
  • Vă răspundeți la propriile îndoieli și întrebări și începeți să schimbați vieți.

Mary Jo SharpMaria Jo Sharp
Fostă atee din nord-vestul Pacificului, Mary Jo a fost crescută fără religie. Acum este profesor asistent de apologetică la Universitatea Baptistă din Houston și fondatoarea și directoarea Confident Christianity Apologetics Ministry. Mary Jo este autoarea cărții publicată de Editura Zondervan intitulată “Why I Still Believe: A Former Atheist’s Reckoning With the Bad Reputation Christians Give a Good God“ (De ce încă mai cred: socotelile unui fost ateu cu reputația proastă pe care creștinii o dau unui Dumnezeu bun), precum și studiul biblic LifeWay, “Why Do You Believe That?“ (De ce crezi asta?). Ea este un vorbitor itinerant despre apologetică în toată America de Nord și s-a angajat în dezbateri formale despre Islam. Ea se concentrează pe folosirea iubirii și a logicii pentru a descoperi adevărul.




Reasonable Faith (Credința rezonabilă) de William Lane Craig

Perfectă ca manual, dar excelentă pentru cititorii laici, această ediție actualizată construiește un caz pozitiv pentru Creștinism prin aplicarea celor mai recente idei la temele teologice de bază.


J. Gresham Machen a spus odată că “Ideile false sunt cele mai mari obstacole în calea primirii Evangheliei” – ceea ce face apologetica mult mai importantă. Dorind să implice nu doar academicieni și pastori, ci și laici și căutători creștini, William Lane Craig a revizuit și actualizat secțiuni cheie în această a treia ediție a textului său clasic pentru a reflecta cele mai recente lucrări din astrofizică, filozofie, calcul probabilistic, argumente pentru existența lui Dumnezeu și epistemologie reformată.


Abordarea sa – aceea a apologeticii pozitive – acordă o atenție deosebită întrebărilor și preocupărilor cruciale, inclusiv: relația dintre credință și rațiune, existența lui Dumnezeu, problemele cunoașterii istorice și ale miracolelor, pretențiile personale ale lui Hristos și istoricitatea învierii lui Isus. El arată că există motive întemeiate să credem că Creștinismul este adevărat. După cum spune Craig, “Dacă ai un argument solid și convingător pentru Creștinism, nu trebuie să devii expert în religii comparate și culte creștine. O justificare pozitivă a credinței creștine copleșește automat toate viziunile concurente asupra lumii, lipsite de un caz la fel de puternic.


William Lane CraigWilliam Lane Craig
William Lane Craig este profesor cercetător de filozofie la Școala de Teologie Talbot și profesor de filozofie la Universitatea Baptistă din Houston. El și soția sa, Jan, au doi copii mari. La vârsta de șaisprezece ani, ca junior în liceu, a auzit pentru prima dată mesajul Evangheliei creștine și și-a predat viața lui Hristos. Dr. Craig și-a continuat studiile universitare la Colegiul Wheaton (B.A. 1971) și studiile postuniversitare la Trinity Evangelical Divinity School (M.A. 1974; M.A. 1975), Universitatea din Birmingham (Anglia) (Ph.D. 1977) și Universitatea din München (Germania) (D.Theol. 1984). Din 1980-86 a predat filozofia religiei la Trinity, timp în care el și Jan și-au întemeiat familia. În 1987 s-au mutat la Bruxelles, Belgia, unde Dr. Craig a continuat cercetarea la Universitatea din Louvain până când și-a asumat poziția la Talbot în 1994.

A scris sau editat peste patruzeci de cărți, titluri (disponibile în limba engleză, dar vă redau titlul lor în română în paranteză) precum The Kalam Cosmological Argument(Argumentul cosmologic Kalam); Assessing the New Testament Evidence for the Historicity of the Resurrection of Jesus(Evaluarea dovezilor Noului Testament pentru istoricitatea învierii lui Isus); Divine Foreknowledge and Human Freedom(Preștiința divină și libertatea umană); Theism, Atheism and Big Bang Cosmology(Teism, ateism și cosmologia Big Bang); God, Time and Eternity(Dumnezeu, timpul și veșnicia); God over All(Dumnezeu deasupra la toate), și God and Abstract Objects (Dumnezeu și obiectele abstracte), On Guard: Defending Your Faith with Reason and Precision (În Gardă: Cum să-ți aperi credința cu argumente logice și precise, tradusă și în limba română, dar nu mai este pe stoc...), precum și aproape 200 de articole în reviste profesionale de filozofie și teologie, inclusiv The Journal of Philosophy, New Testament Studies, Journal for the Study of the New Testament, American Philosophical Quarterly, Philosophical Studies, Philosophy și British Journal for Philosophy of Science. În 2016, Dr. Craig a fost numit de The Best Schools drept unul dintre cei mai influenți cincizeci de filozofi în viață.


Curriculum Vitae al Dr. Craig poate fi citit aici: http://www.reasonablefaith.org/site/PageServer?pagename=curriculum_vitae


Lista publicațiilor: http://www.reasonablefaith.org/site/PageServer?pagename=publications_main


(Cartea “Credința rezonabilă” a apărut în limba română sub titlul “Credința rațională – adevăr creștin și apologetica”, tipărită de Editura Casa Cărții în 2021, care poate fi comandată de pe Libris.ro sau eMag.ro – click pe link-uri pentru varianta dorită, aceste site-uri fac expedieri în România)




Site-ul Cross Examined (Crucea examinată) de Frank Turek

Site-ul CrossExamined.org (disponibil în limba engleză, dar puteți folosi browserul să vă traducă materialele în limba română, desigur) oferă o varietate de resurse pentru a susține credința creștină și a examina critic afirmațiile împotriva acesteia, inclusiv podcast-uri, videoclipuri pe YouTube, bloguri și articole care abordează subiecte precum apologetica, politica, sexualitatea și viziunea biblică asupra iubirii, precum și răspunsuri la întrebări comune despre Creștinism și moralitate. De asemenea, site-ul promovează evenimente și cursuri online, oferind materiale gratuite și oportunități de a se abona la newsletter-ul săptămânal pentru conținut actualizat.


CrossExamined.org este o organizație non-profit înființată în 2006, care organizează seminarii dinamice I Don't Have Enough Faith to Be An Atheist (Nu am destulă credință să fiu un ateu) în campusuri universitare, biserici și licee. Condusă de Frank Turek și alți apologeți creștini, CrossExamined.org există pentru a aborda problema faptului că 3 din 4 tineri creștini părăsesc biserica în timpul facultății, mulți dintre ei fiind sceptici din punct de vedere intelectual. În plus față de I Don't Have Enough Faith to Be An Atheist, prezentatorii CrossExamined.org abordează și alte subiecte cu care se confruntă tinerii din zilele noastre.


Frank TurekFrank Turek
Dr. Frank Turek este un vorbitor dinamic și autor premiat sau coautor a patru cărți: Stealing from God: Why Atheists Need God to make their Case (Furtul de la Dumnezeu: De ce ateii au nevoie de Dumnezeu pentru a-și susține cauza), I Don't Have Enough Faith to be an Atheist (Nu am destulă credință să fiu un ateu, este tradusă și în română, dar nu mai este disponibilă), Correct, Not Political Correct (Corect, dar nu corect politic) și Legislating Morality (Legiferarea moralității). În calitate de președinte al CrossExamined.org, Frank prezintă dovezi puternice și distractive pentru Creștinism în biserici, licee și campusuri universitare seculare, care încep adesea ostile mesajului său. El a dezbătut, de asemenea, pe mai mulți atei proeminenți, inclusiv Christopher Hitchens și David Silverman, președintele American Atheists.


Frank găzduiește în fiecare săptămână un program TV de o oră numit Nu am suficientă credință pentru a fi ateu, care este difuzat miercuri seara pe canalul DirecTV 378 (NRBTV). Programul său radio numit CrossExamined with Frank Turek este difuzat pe 186 de posturi în fiecare sâmbătă dimineața la ora 10 a.m. (în America) est și este disponibil continuu pe aplicația gratuită CrossExamined.


Frank este un invitat pe scară largă în mass-media ca expert în apologetică și comentator cultural. A apărut în sute de programe radio și multe programe TV de top, printre care: The O'Reilly Factor, Hannity and Colmes, Faith Under Fire și Politically Incorrect. El scrie, de asemenea, o coloană pentru Townhall.com și alte câteva site-uri. Fiind fost aviator în Marina SUA, Frank are o diplomă de master de la Universitatea George Washington și un doctorat de la Seminarul Evanghelic de Sud (SUA). El și soția sa, Stephanie, sunt binecuvântați cu trei fii adulți.




Cold Case Christianity (Cazul rece al Creștinismului) de J. Warner Wallace 


Detectivul de omucideri J. Warner Wallace aplică zece reguli comune de dovezi pentru a susține Creștinismul în această ediție complet actualizată și extinsă a clasicului apologetic care a schimbat vieți în întreaga lume.

Fiind un ateu devotat, J. Warner Wallace nu și-a putut imagina credința în termeni de credință creștină – până când nu a aplicat același proces de investigație pas cu pas pe care l-a folosit în munca sa de detectiv de omucideri în cazul Creștinismului. În lumina celor zece reguli comune de probă pe care le-a folosit pentru a rezolva crime de-a lungul carierei sale, Wallace și-a dat seama că nu mai poate nega adevărul lui Isus Hristos. Și viața lui nu a fost niciodată la fel.

Un bestseller dovedit, cartea Cold-Case Christianity arată:


  • Cum ne ajută abilitățile de detectivi să determinăm credibilitatea istorică a Bibliei
  • Rolul pe care dovezile îl joacă în definiția creștină a credinței
  • De ce relatările martorilor oculari din Evanghelii demonstrează istoricitatea lui Isus
  • Cum ajută regulile dovezilor să pledeze pentru dovada Creștinismului


Această ediție actualizată și extinsă include:


  • 300 de ilustrații și elemente grafice noi
  • O introducere actualizată care include mărturia autorului despre trecerea de la ateism la credință
  • Conținut complet actualizat și design de pagină
  • O nouă postfață care răspunde la întrebările frecvente despre credibilitatea Noului Testament


O carte ideală pentru căutătorii spirituali, precum și pentru creștinii care doresc să articuleze cazul lui Isus și credibilitatea Bibliei, această explorare captivantă a Creștinismului răspunde la cele mai importante întrebări cu privire la validitatea Bibliei.


J. Warrner WallaceJ. Warner Wallace
J. Warner Wallace este un detectiv de omucideri, vorbitor național popular și autor de bestselleruri. El continuă să ofere consultanță cu privire la investigațiile cazurilor reci în timp ce servește ca membru senior la Centrul Colson pentru viziunea creștină asupra lumii. El este, de asemenea, profesor adjunct de apologetică la Universitatea Biola și membru al facultății la Summit Ministries. J. Warner a fost un ateu conștiincios și vocal până la vârsta de treizeci și cinci de ani, când a aruncat o privire serioasă și expansivă asupra dovezilor pentru viziunea creștină asupra lumii și a stabilit că Creștinismul era demonstrabil adevărat. După ce a devenit un urmaș al lui Hristos în 1996, Jim a continuat să adopte o abordare probatorie a adevărului în timp ce examina viziunea creștină asupra lumii. În cele din urmă a obținut o diplomă de master în studii teologice de la Seminarul Teologic Baptist Golden Gate.


Activitatea profesională de investigație a lui J. Warner a primit recunoaștere națională; cazurile sale au fost prezentate mai mult decât orice alt detectiv pe NBC Dateline, iar munca sa a apărut și pe CourtTV și Fox News. De asemenea, el apare la televizor în calitate de consultant de investigație (cel mai recent pe truTV) și a avut un rol în God's Not Dead 2, pledând pentru istoricitatea lui Isus. J. Warner a primit Medalia Poliției și Pompierilor pentru Valoare "Superioritate Susținută" pentru munca sa continuă în domeniul omuciderilor și Premiul CopsWest după rezolvarea unei crime din 1979. Bazându-se pe peste două decenii de experiență în investigații, J. Warner oferă cititorilor și audienței sale instrumentele de care vor avea nevoie pentru a investiga afirmațiile Creștinismului și pentru a face un caz convingător pentru adevărul viziunii creștine asupra lumii.




Site-ul Women in Apologetics (Femeile în apologetică)

Site-ul Women in Apologetics (WIA) (disponibil în limba engleză, dar puteți folosi browser-ul web pentru a vă traduce materialele în limba română) oferă o varietate de resurse pentru a educa, echipa și încuraja femeile în apologetica creștină. Printre acestea se numără conferințe, cursuri auto-ghidate, articole și recomandări de programe de apologetică. WIA promovează participarea activă a femeilor în apărarea credinței și oferă materiale gratuite, precum și înregistrări ale conferințelor anterioare, pentru a ajuta la pregătirea lor în lucrarea către musulmani și în ucenicia din cadrul familiei. Organizația primește laude de la lideri creștini pentru impactul său în comunitatea apologetică și pentru rolul strategic pe care îl joacă în echiparea femeilor cu o înțelegere profundă a credinței lor.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.