Un nou studiu arată că aderarea la credințele și practicile evanghelice este cel mai fiabil indicator al sprijinului pentru Israel în rândul creștinilor

Susținătorii Israelului participă la un miting care solicită eliberarea persoanelor deținute răpite de teroriștii Hamas și în sprijinul statului Israel, la National Mall din Washington, D.C., 14 noiembrie 2023. (Foto: Shay Shohat/Flash90)

Organizația evreiască mesianică Chosen People Ministries a publicat rezultatele unui sondaj realizat la începutul acestui an, care a măsurat impactul războiului din Gaza asupra opiniilor creștinilor cu privire la Israel și evrei. 


Sondajul a fost realizat în perioada 8-14 martie 2024 și a inclus 2.033 de adulți creștini autoidentificați, cu o marjă de eroare de ±2,2. Chosen People a fost unul dintre principalii sponsori ai studiului, alături de Alianța pentru Pacea Ierusalimului și de evreii și creștinii care doresc să înțeleagă mai bine conflictul dintre Israel și Hamas și sunt preocupați de valul în creștere al antisemitismului din zilele noastre. 


Studiul a fost realizat de Dr. Motti Inbari, profesor de studii evreiești la UNC Pembroke, și de Dr. Kirill Bumin, decan asociat al Metropolitan College și director al programelor de vară ale Universității din Boston. 


Studiul a arătat că creștinii evanghelici sunt mai predispuși să sprijine Israelul decât palestinienii în actualul război din Gaza, în timp ce sprijinul pentru Israel a fost mai puțin pronunțat în rândul creștinilor romano-catolici. 


Studiul a arătat că sprijinul pentru Israel al creștinilor evanghelici autoproclamați este strâns legat de vârstă și de cunoștințele biblice. 


Acordul cu afirmația "Legământul lui Dumnezeu cu poporul evreu rămâne intact astăzi" a fost cel mai mare indicator al sprijinului pentru Israel dintre diferiții factori examinați. Sprijinul pentru Israel a crescut de trei ori în rândul respondenților care au fost de acord cu această convingere. Aproape jumătate (48%) dintre toți respondenții au declarat că cred că legământul lui Dumnezeu cu poporul evreu rămâne intact în prezent. 


Aproximativ același număr (48%) au declarat că ei cred că "poporul evreu are dreptul la pământul Israelului prin legământul pe care Dumnezeu l-a făcut cu Avraam". 


Un alt indicator comun al sprijinului pentru Israel a fost acordul cu afirmația: "Evreii au nevoie de un stat al lor după Holocaust", respondenții având cu 122% mai multe șanse să sprijine Israelul în războiul actual dacă au această părere. 


Sondajul a arătat că respondenții cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani au manifestat cel mai mare sprijin pentru Israel, în timp ce respondenții cu vârste sub 30 de ani aveau cu 47% mai puține șanse să sprijine Israelul în comparație cu cei cu vârste peste 65 de ani. 


Unele dintre principalele constatări ale sondajului au fost: 


  • 87% dintre toți respondenții sunt îngrijorați de antisemitismul din America în prezent, doar 12% nefiind deosebit de îngrijorați de nivelurile actuale ale antisemitismului din Statele Unite.
  • 48% dintre respondenți cred că este "cu siguranță" antisemit să spui că Israelul nu are dreptul să existe, iar alți 14% cred că astfel de opinii sunt "într-o anumită măsură"
  • 43% dintre respondenți cred că universitățile americane de top fie tolerează antisemitismul "într-o anumită măsură", fie tolerează antisemitismul "destul de mult", în timp ce 13% cred că aceste universități nu tolerează antisemitismul.
  • Dintre cei care cred că "universitățile americane de top" tolerează într-o anumită măsură antisemitismul, 74% cred că aceste universități îl "promovează în mod activ"
  • 49% dintre respondenți dau vina "în principal pe Hamas" pentru războiul actual; doar 8% atribuie vina "în principal pe Israel"; 39% dau vina "în mod egal pe ambele părți"; și 4% dau vina "pe altcineva".
  • 45% dintre creștini consideră că răspunsul Israelului la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 este "în mare parte justificat"; 36% consideră că acțiunea Israelului este "parțial justificată"; în timp ce 19% consideră că răspunsul Israelului este în mare măsură sau "în mare parte nejustificat". În schimb, doar 11% consideră atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023 și războiul ulterior cu Israelul ca fiind "în mare parte justificate".
  • 29% spun că biserica lor se roagă pentru Israel, în timp ce 17% spun că biserica lor se roagă pentru palestinieni. 5% spun că biserica lor trimite bani Israelului, în timp ce 3% spun că biserica lor trimite bani palestinienilor.


Dr. Inbari și Dr. Bumin au constatat că clericii protestanți principali devin din ce în ce mai mult pro-palestinieni și susțin valorile progresiste, în timp ce congregații lor s-ar putea să nu fie. 


Ei au constatat că 80% dintre respondenții protestanți nu au auzit niciodată de mișcarea de boicot, dezinvestire și sancționare (BDS), în timp ce doar 7% au fost de acord.


Cercetătorul Motti Inbari a împărtășit o concluzie surprinzătoare a studiului, și anume că atitudinea celor mai mulți imigranți față de Israel se schimbă cu cât imigrantul rămâne mai mult timp în Statele Unite. 


"În esență - cu cât cineva locuiește mai mult timp în SUA, cu atât devine mai pro-Israel și mai puțin pro-Palestina", a spus Inbari. "Cultura americană pro-Israel schimbă atitudinile imigranților în timp". 


Dr. Bumin a declarat că amploarea violenței în război "nu pare să aibă un impact asupra modului în care majoritatea respondenților percep conflictul și pe care parte a conflictului o susțin". 


Cu toate acestea, sondajul a constatat, de asemenea, o scădere în comparație cu studiile anterioare a comportamentelor evanghelice de bază, cum ar fi frecventarea regulată a bisericii și citirea Bibliei. Studiile anterioare au demonstrat că ambele comportamente au o corelație ridicată cu sprijinul pentru Israel. Cincizeci și șase la sută dintre respondenți au declarat că nu merg niciodată sau rareori la biserică, în timp ce 28% merg săptămânal. Evanghelicii au raportat cea mai mare prezență la biserică. 

Material publicat inițial pe 17 iulie 2024 în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat și adaptat). Tradus și folosit cu permisiunea în scris din partea allisrael.com.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.