Artefacte din perioada celui de-al Doilea Templu, descoperite în Ierusalim, dezvăluie detalii despre ultimele zile ale orașului înainte de distrugerea din anul 70 d.Hr.

Foto: Lămpi de ulei intacte “Herodiene” sau “răzuite” de la sfârșitul perioadei celui de-al Doilea Templu descoperite în canalul de drenaj din orașul David, în 2024 (Foto: Eliyahu Yanai, Orașul David)

Artefacte remarcabile au fost descoperite recent în cursul unei noi săpături în canalul de drenaj de sub strada principală din Ierusalim, din perioada celui de-al Doilea Templu. Printre aceste artefacte se numără semințe de struguri, coji de ouă vechi de 2.000 de ani și lămpi de ceramică intacte care încă mai prezintă urme de funingine.


Săpăturile, conduse de Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) și finanțate de Orașul lui David, oferă o perspectivă asupra evoluției urbane a Ierusalimului în ultimele decenii înainte de distrugerea Templului în anul 70 d.Hr. de către armatele împăratului Titus.


“Resturile vieții de pe strada principală a Ierusalimului au fost măturate în gura canalului, unde au rămas captive între ziduri, păstrate exact așa cum erau în momentul distrugerii orașului.”, a declarat Dr. Ayala Zilberstein, directorul săpăturilor, în numele IAA.


“Descoperirile mici ne spun o poveste mare, de la apogeul de prosperitate și splendoare al Ierusalimului, când străzile sale erau pline de viață, până la momentele de declin ale orașului în timpul rebeliunii împotriva romanilor și abandonul său total după distrugerea Templului și a orașului”, a adăugat ea.



Pe măsură ce excavatorii au săpat în canal, aceștia au descoperit numeroase obiecte care reflectă bogăția și grandoarea Ierusalimului în perioada celui de-al Doilea Templu, o perioadă în care orașul era plin de activitate. În cadrul unei săpături meticuloase conduse de Nissim Mizrahi, echipa a descoperit vase intacte, inclusiv flacoane ceramice pentru parfum și ulei, precum și un flacon delicat din sticlă care a rămas în mare parte intact.


Analiza inițială a vaselor de ceramică și sticlă efectuată de Dr. Yael Gorin-Rosen și Dr. Shulamit Terem a scos la iveală o colecție extrem de bogată și diversă, inclusiv unele tipuri rare.


Descoperiri din vechiul canal de drenaj (Foto: Emil Aladjem, Autoritatea Israeliană pentru Antichități).


Printre artefactele descoperite s-a numărat și un balon de ceramică spart, datat tot în secolul 1 d.Hr. și denumit în mod obișnuit “sticlă în formă de pară”. Acest obiect era folosit în mod obișnuit în timpul lui Isus în scopuri zilnice și pentru a conține uleiuri și parfumuri.


“Prin această mare varietate de vase și farfurii, care s-au acumulat în canalul de drenaj, întâlnim aproape întregul set de veselă al locuitorilor Ierusalimului. Spre deosebire de setul limitat de vase găsite în general la excavarea bucătăriei unei singure gospodării, ansamblul din canal provine din mai multe case și de pe diferite străzi din oraș, prezentându-ne astfel exemple din aproape toate produsele pe care le aveau de oferit comercianții orașului”, a declarat Zilberstein.


În straturile superioare de sedimente, au fost descoperite rămășițe ale distrugerii orașului, inclusiv lămpi de ceramică întregi și nesparte, datate la sfârșitul perioadei celui de-al Doilea Templu, cu funingine păstrată pe marginile lor ca dovadă a incendiilor care au ars odată în interiorul lor.


Aceste lămpi cu ulei, datând din perioada celui de-al Doilea Templu, utilizate în general în timpul lui Isus, dar și în anul 70 d.Hr., sunt numite “lămpi erodiene” sau “lămpi cu ulei răzuit”. Acest stil de lampă a fost utilizat pe scară largă de evrei și păgâni în Țara Sfântă în timpul secolului 1 d.Hr. și era cel mai potrivit pentru obiceiurile evreiești, deoarece era făcut din ceramică și nu avea desene figurative pentru a respecta interdicția Vechiului Testament de a reprezenta animale sau oameni.


Ilustrație: O lampă cu ulei Herodiană, sau o lampă “răzuită” datată în secolul 1 d.Hr. din Țara Sfântă (Foto: Anton Cherkov / All Israel News).


Realizată la roata olarului, lampa începe ca un bol mic cu o deschidere în partea de sus pentru uleiul de măsline. O margine mică previne scurgerile. După uscarea parțială, olarul atașează duza, unde ar fi aprins un fitil de in, și răzuiește legătura, dând numele lămpii.


În urmă cu câțiva ani, la câțiva metri sud de locul în care au fost găsite aceste lămpi cu ulei, a fost descoperită în trecut o sabie romană intactă, încă în teaca sa de piele, în timpul unor săpături conduse de arheologul Eli Shukron.


Arheologii examinează acum posibilitatea ca, la fel ca sabia, lămpile cu ulei să fi fost deținute de rebelii care s-au refugiat în canalul din partea de jos a orașului în timpul asediului și distrugerii Ierusalimului de către romani.


Acest canal, care servea drept principala arteră subterană a Ierusalimului, trecea pe sub diverse structuri, inclusiv piețele aglomerate de la poalele Muntelui Templului și de-a lungul întregii lungimi a Orașului lui David, care este situat în partea de sud a orașului.


Straturile esențiale excavate în canal sunt eșantionate folosind tehnici inovatoare: Straturile de sol acumulate în canal au scos la iveală o comoară de descoperiri organice, ceea ce a determinat o serie de teste de laborator pentru a descoperi rămășițe care nu sunt vizibile pentru ochiul uman.


În timpul unei analize preliminare, condusă de Vitali Sterman și Dr. Yotam Asher de la IAA, s-a observat un contrast distinct între straturile din perioada vibrantă a orașului și straturile mai recente datate în perioada asediului orașului și a distrugerii sale de către legiunile romane.


Rămășițe de obiecte de sticlă de lux și rare descoperite în canalul de drenaj (Foto: Eliyahu Yanai, Orașul David).


“Cu cât te apropii mai mult de straturile din ultimele zile ale orașului - există din ce în ce mai puține dovezi ale artefactelor umane și începe să se contureze imaginea dispariției vitalității orașului”, a observat Zilberstein.


Având în vedere potențialul arheologic încorporat în straturile acumulate în canal, tot solul excavat a fost conservat cu grijă și trimis la proiectul de cernere din Parcul Național Emek Zurim.


Pe lângă monede și mărgele colorate, proiectul de cernere a scos la iveală, în mod neașteptat, resturi alimentare care au oferit informații despre dieta evreilor antici. Cercetătorii au descoperit semințe de struguri, sâmburi de cereale, oase de pește și chiar coji de ouă. Aceste descoperiri aruncă lumină asupra obiceiurilor alimentare ale locuitorilor Ierusalimului în timpul unei perioade de viață urbană vibrantă.


Zilberstein a comentat: “Având în vedere că majoritatea acestor canale municipale erau întreținute și curățate în mod regulat, găsirea de straturi de nămol în canalul principal de drenaj, umplându-l până la aproape jumătate din înălțimea sa, indică o neglijare treptată a întreținerii orașului. Și, într-adevăr, chiar această neglijență și abandonare la care suntem acum martori aici corespunde istoriei procesului de distrugere a Ierusalimului.”


Directorul IAA, Eli Escusido, a declarat: “În aceste zile, când cuvântul ‘distrugere’ capătă o relevanță mai mare decât de obicei, este foarte valoros și important să privim înapoi în trecutul nostru, să ne amintim de unde venim și prin ce am trecut, să ne conectăm cu istoria noastră și să dobândim astfel o viziune mai largă asupra vieții noastre aici, în Israel.”


“Ca parte a noilor săpături care au loc acum lângă Zidul de Vest și Orașul lui David, o mare bogăție de descoperiri ne dezvăluie un oraș magnific, plin de viață, care, prin natura sa, subliniază amploarea distrugerii și ne face să înțelegem ce s-a pierdut.”


Acest material a fost publicat inițial pe 15 august 2024 în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat și adaptat). Tradus și folosit cu permisiunea în scris din partea allisrael.com.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.