Biserica Nazarinenilor a exclus un teolog din cauza promovării LGBT

Thomas Jay Oord, un autor și pastor care a fost expulzat de Biserica Nazarineanului pentru susținerea sa LGBT. | Captură de ecran: YouTube/Thomas Jay Oord

Biserica Nazarinenilor a hotărât să excludă un teolog și un autor din denominație datorită susținerii sale a căsătoriei dintre persoane de același sex.


Părintele Thomas Jay Oord din Nampa, Idaho, a fost găsit vinovat sâmbătă (27 iulie 2024) de către o instanță a Bisericii Nazarineanului pentru promovarea unor învățături care contravin pozițiilor bazate pe biblic ale denominației.


Mai exact, instanța bisericii a contestat o carte pe care Oord a scris-o împreună cu fiica sa bisexuală, intitulată Why the Church of the Nazarene Should Be Fully LGBTQ+ Affirming (De ce Biserica Nazarinenilor ar trebui să afirme pe deplin LGBTQ+).


„Oord este vinovat de o conduită nepotrivită a unui slujitor cât și pentru predarea unei doctrine care nu sunt în armonie cu declarația doctrinară a Bisericii Nazarinenilor”, se arată în decizia, citată de Raportul Roys.


„Oord nu a arătat absolut deloc pocăință sau dorință de a se supune autorității bisericii... comportamentul său prezintă un model de desconsiderare și lipsă de respect față de autoritate.”


Samuel Powell, profesor pensionar de teologie la Universitatea Point Loma Nazarene și fost decan al Școlii de Teologie și Lucrare Creștină, a declarat pentru Roys Report că sentința sa a fost fără precedent.


„Caterisirea nu a fost neașteptată, dar excluderea lui din calitatea de membru este dură și răzbunătoare”, a afirmat Powell. „Facem tot ce putem pentru a păstra oamenii. Nu a existat niciodată o încercare de a elimina membrii care nu cred totul.”


La rândul său, Oord a postat o copie a hotărârii pe blogul său, explicând în postare că „acum sunt considerat un eretic care a fost caterisit și excomunicat”.


El a susținut, de asemenea, că "rezumatul procedurilor de judecată și al declarațiilor martorilor din acest verdict nu este corect" și că martorii săi au fost "foarte nemulțumiți de modul în care mărturiile lor sunt caracterizate aici (și pe bună dreptate)".


"Singura afirmație foarte corectă este că nu mă căiesc pentru că iubesc persoanele homosexuale", a adăugat Oord în postarea sa de pe blog.


Biserica Nazarinenilor își trage originile din Mișcarea de Sfințenie Wesleyană din secolul al 19-lea și este membră a Consiliului Metodist Mondial. Denominația raportează că are peste 30.000 de biserici la nivel global și aproximativ 2,6 milioane de membri.


Oord nu este prima personalitate a Bisericii Nazarinenilor din Statele Unite care se confruntă cu pedeapsa pentru promovarea unor opinii progresiste cu privire la problemele LGBT în cadrul denominației metodiste.


Rev. Selden Dee Kelley III, pastor principal la Prima Biserică a Nazarinenilor din San Diego, California, a fost găsit vinovat anul trecut de încălcarea învățăturii bisericii de către un juriu format din nouă membri și, ca urmare, și-a pierdut acreditările de predicare.


Kelley a contribuit și cu un eseu la cartea lui Oords, De ce Biserica Nazarineanului ar trebui să afirme pe deplin LGBTQ+ , care a fost lansată în aprilie 2023.


Kelley a contestat decizia și se pare că are sprijinul congregației sale, care a votat pentru a-și continua salariul în timpul procesului de apel.


Acest material a fost publicat inițial pe 30 iulie 2024 în site-ul Christian Post (de unde a fost preluat) și a fost scris de Michael Grybosky.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.