Cumpărând cocaină, predicându-l pe Isus: Cum "pastorul sub acoperire" și-a păstrat credința în Hristos în ciuda întunericului și a tentațiilor

Pastorul Dale Sutherland lucrează sub acoperire și numără bani. | Fotografie furnizată de Dale Sutherland

Timp de peste 20 de ani, Dale Sutherland s-a ocupat de tinerii din Washington, D.C., ducând în același timp o viață dublă care a dus la diverse contacte cu moartea.


Ca ofițer sub acoperire la narcotice în perioada de vârf a războaielor cocainei crack din anii 1980 și începutul anilor 1990, se dădea uneori drept proxenet, cumpărător de droguri sau persoană implicată în plănuirea unei crime.


"A fost o nebunie în sensul că le spuneam copiilor ce să nu facă în timp ce eram la biserică, iar apoi, seara, eram acolo, în aceste cluburi", a declarat Sutherland pentru The Christian Post.


"Nu am lucrat întotdeauna în cluburi, dar uneori am făcut-o, și întotdeauna a existat alcool în jur. Și, cu siguranță, am avut de a face, de asemenea, cu o mulțime de prostituție. Am lucrat chiar sub acoperire ca proxenet pentru o vreme."


După ce s-a retras din poliție, Sutherland servește acum ca pastor la CityLight Church din Falls Church, Virginia. De asemenea, el se dedică încercării de a atenua tensiunile dintre poliție și civili prin intermediul organizației sale nonprofit, Code 3 Association. El a lansat recent un nou parteneriat cu God Behind Bars pentru a oferi la sute de mii de deținuți acces la lucrarea sa prin intermediul iPad-urilor.

Pastorul Dale Sutherland conducând la biserică. Sutherland a lucrat ca ofițer de narcotice sub acoperire și pastor de tineret în Washington D.C. timp de peste 20 de ani. | Fotografie furnizată de Dale Sutherland
Pastorul Dale Sutherland conducând la biserică. Sutherland a lucrat ca ofițer de narcotice sub acoperire și pastor de tineret în Washington D.C. timp de peste 20 de ani. | Fotografie furnizată de Dale Sutherland

Deși nu mulți pastori de tineret sunt și ofițeri de narcotice, Sutherland a simțit că această slujbă era ceva ce trebuia să facă.


În timp ce frecventa Colegiul Biblic Washington din Maryland, Sutherland s-a simțit chemat să slujească tinerilor din mediul urban din capitala țării, nu din cauza unui trecut similar, ci din cauza unei dorințe sincere de a sluji. Planul său inițial era să lucreze ca ofițer de poliție timp de doi ani pentru a învăța mai multe despre viața pe stradă, gândindu-se că acest lucru l-ar pregăti mai bine pentru a sluji tinerilor din mediul urban.

"Chestia cu chemarea este întotdeauna un lucru ciudat", a spus Sutherland. "Nu pot spune că am avut vreodată, știi tu, un vis sau un moment sau ceva de genul acesta în care mi-am spus: "Asta este ceea ce trebuie să fac"".

"Dar am încercat să îl urmez îndeaproape pe Domnul, să îi cer îndrumarea și să urmez ceea ce Domnul dorea ca eu să fac. Dar aș spune că claritatea a fost în jurul ideii că am crezut cu adevărat că este nevoie de mine să lucrez în oraș."

Odată ce s-a alăturat poliției din D.C., Sutherland și-a iubit munca. A petrecut 20 de ani ca ofițer înainte de a se pensiona în 2013. În 2001, Sutherland și-a început cariera ca pastor de tineret în cadrul McLean Bible Church din Virginia, asumându-și ulterior rolul de pastor principal și director al activităților de informare.

"Întotdeauna am avut mai multe slujbe în același timp", a spus el, râzând.

La patru luni după ce a început să lucreze în poliție, Sutherland a fost transferat în unitatea de combatere a moravurilor pentru a ajuta. A făcut prima sa achiziție sub acoperire în august 1988. Își amintește că instruirea sa pentru a efectua o captură de droguri a constat în faptul că un ofițer superior l-a instruit: "Intră și cumpără droguri".

Deși pastorul și-a păstrat credința în Dumnezeu în ciuda faptului că a intrat într-o lume atât de păcătoasă, Sutherland a spus că munca a fost uneori o provocare spirituală, deoarece a fost martor la multe lucruri îngrozitoare în timpul cazurilor sub acoperire.

În timpul unei operațiuni sub acoperire, Sutherland a pretins odată că dorea să angajeze un asasin plătit. În timp ce plănuia crima împreună cu alte două persoane, un bărbat și o femeie care nu știau că Sutherland era polițist i-au sugerat să taie capul victimei.

Sutherland a avut multe situații limită în care aproape și-a pierdut viața. În 1992, ofițerul s-a apropiat de un tânăr informator care s-a adresat forțelor de ordine după ce niște infractori i-au ucis unchiul. Sutherland s-a împrietenit cu tânărul, care avea doar 20 de ani, construind o relație, vorbind și rugându-se cu el.

Planul era ca informatorul să îl prezinte pe Sutherland infractorilor în calitate de cumpărător, însă situația a luat o întorsătură tragică.

"Trebuia să cumpărăm două uncii de crack, dar am întârziat; altfel, ei ar fi fost acolo și ne-ar fi așteptat", a explicat fostul ofițer. "Dacă am fi ajuns la timp, ne-ar fi ucis pe amândoi".

După ce a ajuns cu 45 de minute întârziere, informatorul a coborât din mașina în care a ajuns împreună cu Sutherland pentru a se întâlni cu infractorii într-un alt vehicul. Bărbații din mașina opusă l-au împușcat mortal pe informator.

"Și a fost greu în acea zi pentru că, știi tu, ești cu tipul, iar apoi sunt la spital și mă uit la cadavrul lui și îmi amintesc găuri de gloanțe de la gât până la glezne", a spus Sutherland.

Dar, în ciuda întunericului, Sutherland nu și-a pierdut niciodată credința în Dumnezeu.

"Mi-am dat seama cât de finală este această viață", a continuat el, "iar Hristos este cu adevărat singurul răspuns, deoarece nu avem nicio garanție cu privire la ceea ce se va întâmpla mâine sau chiar mai târziu astăzi."

Confruntat cu violența și moartea, pastorul a declarat că Domnul a rămas milostiv, chiar și atunci când a fost cufundat într-o lume care nu a aderat la valorile creștine. În orice caz, credința lui Sutherland a fost întărită, iar el a meditat zilnic la cuvântul lui Dumnezeu în această perioadă a vieții sale.

"Umblând cu Domnul, vorbind cu El de-a lungul drumului și păstrând sfatul dumnezeiesc mergând la biserică, știți, toate aceste lucruri m-au ținut cu adevărat concentrat asupra lui Dumnezeu", a spus Sutherland. "Dar a fost o provocare. Categoric. Și sunt la fel de putred ca oricine altcineva, așa că cu siguranță am fost ispitit de lucrurile lumii."

În februarie, pastorul a început un podcast intitulat "Cops, Criminals, and Christ" pentru a evidenția puterea credinței în lumea aplicării legii și a criminalității.

Prin cealaltă slujbă a sa, The Undercover Pastor (Pastorul sub acoperire), Sutherland produce podcasturi, postări săptămânale pe blog și alte conținuturi menite să îi aducă pe oameni mai aproape de Domnul.

De asemenea, el a încheiat un parteneriat cu God Behind Bars pentru a ajuta deținuții din închisori să aibă acces la slujbă. Deși parteneriatul dintre cele două organizații este nou, Sutherland a spus că au văzut cel puțin 300 de deținuți venind la credință în prima lună.

"În cariera mea de polițist, obișnuiam să închid oameni, dar acum, în cariera mea de slujitor, eliberăm oameni", a spus pastorul.

Acest material a fost publicat inițial pe 29 august 2024 în site-ul Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat) și a fost scris de Samantha Kamman, care este reporter în cadrul acestei publicații. 

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.