De ce tot mai mulți atei Îl găsesc pe Dumnezeu în vremurile moderne

Două mâini care se ating - imagine de mododeolhar - pexels.com

Există o credință comună conform căreia ateismul câștigă popularitate în lumea modernă, în special în Statele Unite. Cu toate acestea, o tendință interesantă contrazice această presupunere: un număr tot mai mare de persoane care anterior se identificau ca atei își exprimă acum credința în Dumnezeu. Dacă acest lucru este adevărat, ne putem întreba care sunt motivele care stau la baza trecerii la credință în rândul foștilor atei într-o societate din ce în ce mai seculară.


The Surprising Rebirth of Belief in God: Why New Atheism Grow Old and Secular Thinkers Are Considering Christianism Again - amazon.comCartea lui Justin Brierley The Surprising Rebirth of Belief in God: Why New Atheism Grow Old and Secular Thinkers Are Considering Christianism Again (Renașterea surprinzătoare a credinței în Dumnezeu: De ce noul ateism îmbătrânește și gânditorii seculari se gândesc din nou la Creștinism) oferă dovezi convingătoare pentru resurgența teismului. Justin documentează conversațiile sale provocatoare cu atei și teiști proeminenți, evidențiind schimbările profunde de perspectivă experimentate de mulți atei pe măsură ce trec de la necredința în Dumnezeu la îmbrățișarea existenței divinului. Un lucru pe care Justin l-a remarcat în ultimii ani, discutând și intervievând atei din toate mediile, a fost schimbarea lor de ton.


El scrie: „Dezbaterile bombastice dintre ateii militanți și apologeții creștini au fost mult mai puțin frecvente. În locul lor au venit tot mai mulți invitați seculari care sunt mult mai deschiși față de valoarea culturală și socială a Creștinismului, chiar dacă ei înșiși nu sunt credincioși. Unii dintre acești gânditori și personalități sunt îngrijorați de orientarea societății către o cultură de anulare a politicii bazate pe identitate și se găsesc adesea mai în acord cu interlocutorii lor creștini în aceste probleme decât cu unii dintre confrații lor laici.


Când vine vorba de trecerea la credința în Dumnezeu, este clar că nu există un răspuns universal. Justin descoperă o gamă variată de motive, de la realizarea treptată a faptului că știința singură nu poate explica pe deplin misterele universului, la întâlniri sau revelații puternice care pun la îndoială viziunile anterioare asupra lumii, până la dorința de a găsi un sens și o legătură mai profunde pe care materialismul nu reușește să le satisfacă. Aceste povești diverse ne luminează și ne încurajează să fim deschiși cu privire la motivele credinței.


Una dintre cele mai semnificative convertiri de la ateism la Creștinism din ultimii ani a implicat-o pe Ayaan Hirsi Ali. Ea a șocat lumea academică și mulți atei din întreaga lume atunci când a postat un articol pe site-ul ei intitulat „De ce sunt acum creștină: Ateismul nu ne poate echipa pentru războiul civilizațional”. Ayaan, care a fugit din Somalia pentru a evita o căsătorie musulmană aranjată, s-a identificat ulterior ca atee în timp ce locuia în Țările de Jos. De asemenea, ea a participat la conferințe alături de personalități cunoscute, precum Richard Dawkins și Sam Harris.


Trecerea lui Hirsi Ali la Creștinism nu a avut loc peste noapte. În timp, ea a început să recunoască pericolele tot mai mari ale Islamului radical, a căutat certitudinea morală în afara ateismului și, în cele din urmă, a găsit speranță și inspirație în povestea Creștinismului.


O altă schimbare notabilă a avut loc în cadrul unuia dintre principalii susținători ai ateismului, Dr. Peter Boghossian, care a scris o carte intitulată A Manual for Creating Atheists (Un manual pentru crearea ateilor).


Chiar dacă Boghossian nu este religios, el și-a îndulcit semnificativ limbajul. Obișnuia să considere Creștinismul și adepții acestuia drept principalii adversari ai științei, adevărului și gândirii raționale, dar și-a dat seama că s-a înșelat. Acum, el își îndreaptă mare parte din atenție către amenințările reale reprezentate de ideologii de stânga. După cum spune Justin în The Surprising Rebirth of Belief in God, „Peter Boghossian cu greu a avut o convertire damascenă la Creștinism. Dar el a suferit o schimbare remarcabilă în atitudinea sa față de întrebările care contează și față de bătăliile pe care trebuie să le ducă. Ateul înflăcărat a dispărut, fiind înlocuit de cineva profund tulburat de direcția în care se îndreaptă o cultură post-creștină. El, împreună cu mulți dintre colegii săi, a început să realizeze că în Occidentul postmodern găinile se întorc acasă pentru a se cuibări.


Relatările acestor călătorii spirituale ne reamintesc puternic că credința este o călătorie profund personală. Aceste povești și altele similare stârnesc în mod incontestabil inspirație și motivație, determinându-i pe oameni să se gândească la propriile convingeri și nutrind un sentiment profund că viața este mai mult decât se vede la prima vedere.


Resurgența surprinzătoare a teismului în rândul foștilor atei are implicații semnificative pentru viitorul credinței în lume. Aceasta indică faptul că ateismul nu este singurul rezultat al unei epoci seculare și că teismul nu este un lucru al trecutului. Aceasta ne reamintește că oamenii au o capacitate inerentă de a se minuna, de a transcende și de a recunoaște o putere mai mare decât ei înșiși.


Această tendință încurajatoare ne invită pe toți să abordăm întrebările profunde ale vieții cu umilință, empatie și disponibilitatea de a fi uimiți de experiențele și frumusețea care dezvăluie prezența iubitoare și înțelepciunea lui Dumnezeu. De asemenea, demonstrează că teismul nu este un salt irațional al credinței, ci un răspuns rezonabil și rațional la existența lui Dumnezeu.


Teismul oferă o nouă speranță pentru cei care caută sens, scop și adevăr într-o lume haotică și dezorientată. Teismul nu este un fenomen în declin, ci unul înfloritor și în evoluție.


De la crearea lumii, însușirile Lui nevăzute – puterea Lui veșnică și dumnezeirea Lui – au fost clar arătate, fiind înțelese din ceea ce a fost creat, pentru ca ei să fie fără vreo apărare” (Romani 1:20, NTR). 


Hijacking Jesus: How Progressive Christians Are Remaking Him and Taking Over the  Church - amazon.comMaterial scris de Jason Jimenez pe 24 iulie 2024 în site-ul Christian Post (de unde a fost preluat). El este fondatorul și președintele organizației Stand Strong Ministries  și este un vorbitor respectat de viziune creștină asupra lumii și profesor în cadrul Summit Ministries. Este cel mai bine vândut autor al cărților Hijacking Jesus: How Progressive Christians Are Remaking Him and Taking Over the  Church (Deturnarea lui Isus: Cum creștinii progresiști Îl remodelează și preiau controlul asupra Bisericii), Challenging Conversations: A Practical Guide to Discuss Controversal Topics in the  Church (Conversații provocatoare: Un ghid practic pentru discutarea subiectelor controversate în biserică) și Parenting Gen Z: Guiding Your Child through a Hostile Culture (Părinți ai Generației Z: Îndrumarea copilului dumneavoastră într-o cultură ostilă).


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.