GUEST POST: La un an mai târziu, Israelul este încă în agonie

Israelieni vizitează locul masacrului de la festivalul de muzică Re'im, în sudul Israelului, 6 octombrie 2024. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

La un an întreg de la atacurile din 7 octombrie 2023, națiunea Israel este încă traumatizată și mulți dintre oamenii săi sunt încă în mare suferință. Un an întreg mai târziu, zeci de ostatici sunt încă în Gaza, dacă nu morți, iar familiile lor sunt în agonie zilnică. La exact un mai târziu, războiul cu Hamas continuă, dar acum există și un război cu Hezbollah în Liban, precum și un posibil război cu Iranul însuși. Un an întreg mai târziu, în loc să crească simpatia pentru Israel, crește ura față de Israel.


În urmă cu un an, ceva de neconceput s-a întâmplat pe pământul israelian. Un pogrom în masă a avut loc în interiorul granițelor acestui stat minuscul, singurul loc care ar fi trebuit să fie sigur pentru poporul evreu. Sistemele de securitate lăudate ale națiunii au eșuat lamentabil și bebeluși au fost măcelăriți, femei au fost violate, bătrâni au fost executați și familii întregi au fost arse de vii.

Îmi amintesc că m-am trezit în dimineața zilei de 7 la vestea că teroriștii Hamas au inundat Israelul și că până la 100 de israelieni au fost uciși. Imposibil, m-am gândit. Nu astăzi, în Israel. Nu se poate așa ceva. Apoi au apărut informații că mai mulți soldați au fost luați ostatici. Și acest lucru era de neconceput, cu consecințe potențiale îngrozitoare.

La urma urmei, soldatul IDF Gilad Shalit a lâncezit ca ostatic în Gaza timp de cinci ani lungi înainte de eliberarea sa, care a necesitat eliberarea de către Israel a 1.027 de prizonieri palestinieni în schimbul vieții sale - iar unul dintre acești prizonieri a fost Yahyah Sinwar, creierul masacrului din 7 octombrie 2023. Ce ar face Hamas cu mai mulți ostatici israelieni?

Pe măsură ce acea zi îngrozitoare se desfășura, vestea a fost mult mai devastatoare decât orice ne-am fi putut imagina. Iată ce am scris în urmă cu un an, pe măsură ce veneau mai multe rapoarte: „Inimă frântă. Șoc. Agonie. Devastare. Confuzie. Furie. Acestea sunt doar câteva dintre emoțiile care inundă inimile a milioane de israelieni în mijlocul unui atac terorist fără precedent din partea Hamas. Este momentul să ne oprim și să ne rugăm pentru intervenția milostivă a lui Dumnezeu.

Ceea ce face ca acest atac să fie și mai insidios este faptul că are loc la aproape 50 de ani de la infamul Război Yom Kippur din 1973. La acel moment fatidic, Israelul a fost atacat în mijlocul a 24 de ore de rugăciune și post în cea mai sfântă zi a anului, Yom Kippur, Ziua Ispășirii.

Atacul actual, din 7 octombrie 2023, nu a venit doar sâmbătă, de Sabat, ci în ceea ce se numește Simchat Tora, „bucuria Torei”, cea mai mare zi de sărbătoare din calendarul evreiesc. Aceasta este punctul culminant al Sărbătorii Corturilor (Sukkot), o zi de cântec, dans și bucurie.

Dar în această zi, în loc de dans, sunt plânsete și jale. Vărsarea de sânge a umplut țara

Mai întâi au existat rapoarte despre un număr limitat de victime. Apoi știri șocante despre 40 de israelieni uciși și 700 răniți. Apoi rapoarte despre mai mult de 100 de morți și 900 de răniți. Iar luptele continuă în timp ce scriu, cu rapoarte despre soldați israelieni luați ostatici de Hamas.


Abia mai târziu am aflat că 1.200 au fost uciși, 3.400 răniți și aproape 250 luați ostatici. Mintea se zvârcolește la aceste cifre.

Am avut privilegiul dezgustător de a viziona filmul de 47 de minute compilat de forțele de apărare israeliene pe baza înregistrărilor de pe camerele de supraveghere, a camerelor video de pe corpul teroriștilor și a înregistrărilor video de pe telefoanele mobile, inclusiv multe de la victimele însele cu puțin timp înainte de a muri. Am vizitat, de asemenea, locul festivalului de muzică Nova, precum și un teren mare plin cu sute de vehicule arse, multe dintre ele fiind, de asemenea, ciuruite de gloanțe. Simpla prezență în aceste locuri și vizionarea filmărilor IDF au fost copleșitor de dureroase - și tot ce am făcut a fost să văd de la distanță agonia de nedescris a unei națiuni.

Din acea zi fatidică, peste 700 de soldați israelieni au murit pe câmpul de luptă și, în fiecare seară, israelienii urmăresc știrile cu groază, așteptând să afle ultimele decese.

Apoi, există sarea arzătoare care a fost turnată în rănile corporatiste ale Israelului în aceste luni, cum ar fi atunci când IDF a ucis din greșeală trei dintre oamenii lor în Gaza, tineri care au reușit să scape de răpitorii lor, doar pentru a fi împușcați și uciși atunci când au fost confundați cu teroriștii.

Sau vestea că până la 20% dintre soldații IDF uciși au fost victime ale focului prietenos, atât de dificil este războiul din Gaza.

Sau vestea că 6 ostatici israelieni, bărbați și femei care au îndurat aproape un an de iad, inclusiv un tânăr care și-a pierdut o mână pe data de 7, au fost executați de răpitorii lor în timp ce IDF se apropiau, împușcați cu sânge rece în ceafă.

Sau realitatea îngrozitoare că, un an întreg mai târziu, Kfir Bibas este încă în captivitate - avea doar 8 luni când a fost răpit de teroriști. În captivitate cu Kfir este și fratele său mai mare. Acesta avea doar patru ani când a fost răpit.

Acesta este răul pur, nealterat.

Și în tot acest timp, o mulțime de oameni de stânga și de dreapta neagă că au fost violate femei pe 7 septembrie 2023. Sau că au fost uciși copii. Sau că unii copii au fost arși de vii.

Și în tot acest timp, Israelul este acuzat că a comis un genocid împotriva poporului palestinian și că s-a angajat în acte teroriste împotriva militanților Hezbollah.

Un an mai târziu, durerea rămâne mare, iar națiunea suferă de PTSD corporativ, chiar dacă rămâne profund divizată, ceea ce sporește trauma. Chiar și în America, studenții evrei din campusurile universitare se simt în prezent nesiguri - și pe bună dreptate.

Vă rog să vă rugați pentru mila lui Dumnezeu față de poporul Său Israel și pentru ca El să aducă cumva frumusețea din cenușă și viața din moarte. Și, oricât de mult m-am concentrat asupra națiunii evreiești în acest articol, să ne rugăm pentru mila lui Dumnezeu și pentru palestinienii care suferă. Și ei sunt victime ale islamului militant și terorist.

Ai milă, Doamne, și intervine!


Acest material a fost scris inițial de Dr. Michal Brown (foto alăturat) pe 7 octombrie 2024 în cadrul secțiunii de Opinii a site-ului All Israel News (de unde a fost preluat și adaptat). Michael L. Brown este fondatorul și președintele AskDrBrown Ministries și al FIRE School of Ministry, precum și gazda emisiunii de radio The Line of Fire, difuzată zilnic la nivel național. Material tradus și folosit cu permisiunea în scris din partea allisrael.com.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.