Parteneriat şi bloguri - de ce merită să ai blog şi să fii într-o reţea

Pe 27 septembrie 2013 primeam un email surpriză de la Victor, admin-ul principal de la toateblogurile.ro, un site unde sunt înscris de ceva vreme (şi care se pare că astăzi nu funcţionează din nu ştiu ce motive). În acel mesaj Victor mă anunţa de concursul Super Blog 2013, la care am decis să particip - cred că mai mult din curiozitate, apoi dintr-o simplă testare a aptitudinilor proprii - şi să ajung să înţeleg ulterior ce înseamnă să scrii cu scop pe un blog.

Deşi blogul meu nu are vechime prea mare, cum au ceilalţi participanţi de la concursul SuperBlog, pe care am reuşit să-i cunosc prin intermediul grupului de pe Facebook - şi vă mulţumesc pe această cale că existaţi, că am putut să îmi fac prieteni noi, să ne depănăm tot felul de chestii, mulţumiri, nemulţumiri, opinii, frustrări, etc.  - am înţeles ce înseamnă să ai un blog şi de ce se merită să fii într-o reţea de bloguri.

Chiar zilele trecute, când participan la probele de la Super Blog 2013, unul dintre bloggeri a postat pe pagina sa de facebook o cutie de bere cu lămâie şi un pahar de wiskey (în care turnase berea respectivă) şi pe care am început să fim tag-uiţi o parte din noi. Când am intrat să văd "despre ce era vorba", respectivul blogger... era în aşteptarea notelor la o probă... şi se relaxa la un pahar de bere, şi ne-a invitat şi pe noi - ce gest frumos!

Zilele care au urmat am postat pe blog la mine un articol legat de bere şi biblii, articol care m-a făcut să sar în topul Zelist. Articolul era de fapt o adaptare şi o traducere făcută de mine după un articol primit într-un newsletter de la alt blog pe care îl urmăresc destul de frecvent. Am menţionat în articol tot ceea ce era de menţionat şi... după ce am intrat pe blog la mine în zilele care au urmat, am fost suprins să văd că evoluţia blogului meu pe Zelist era crescută... şi atunci am observat importanţa parteneriatului cu ei: Zelist îmi oferea informaţii legate de ce alte bloguri împărtăşesc postările mele, sau cine comentează la mine pe blog, ori ce alte bloguri similare cu al meu există în blogosfera românească (desigur şi dacă este înscris în site-ul Zelist pentru a putea primi astfel de monitorizări profesioniste).

Spre marea mea uimire am descoperit cel puţin 4 bloguri - care sunt înscrise într-o altă reţea de bloguri unde apare şi blogul meu - şi unul dintre aceşti patru a avut "îndrăzneala" să copieze articolul meu despre bere, să-i schimbe titlul, şi să dea totuşi ca sursă blogul meu. Al doilea blog a copiat cuvânt cu cuvânt de la primul şi a dat ca sursă... blogul respectiv. Deja mi se părea că munca mea era bătaie de joc, aşa că am luat legătura cu administratorul acelui blog să rectifice sursa, şi a refuzat, menţionând că el l-a copiat de la primul blog de care vă scriam mai sus... - Ce gest frumos, nu?

Nu e rău să fii într-o reţea de bloguri - aşa mai distribuie lumea ceea ce ai scris - şi în schimb primeşti tot felul de reacţii şi comentarii, şi eşti motivat să scrii următorul articol, următoarea postare, următoarea provocare.

Ceea ce nu înţeleg unii bloggeri este idea principală a reţelei şi a parteneriatului de bloguri: fiecare este unic în felul său şi ceea ce scriem este diferit. Dacă ajungem să ne copiem unul pe altul şi nu ne respectăm munca, mai bine ne schimbăm numele din blogger în "distribuitor copy-paste". O să creem o reţea de plictiseală: o postare care e modificată de altcineva, altul schimbă doar titlul, poate mai bagă şi poze în plus sau în minus.... O reţea de bloguri este menită să ajute pe alţi bloggeri să găsească inspiraţie în ceea ce vor scrie mai departe, şi să creeze articole sau postări unice.

Ce mai interesantă şi mai importantă provocare pentru mine ca blogger este aceea de a scrie pentru a fi citit şi, în acelaşi timp, pentru a adresa subiecte pe care alţii le tratează cu indiferenţă, superficialitate sau care sunt evitate. Când facem parte dintr-o reţea cu un amalgam de subiecte, postări, articole, creem o diversitate pentru cititori, şi data viitoare vor ştii unde să ne găsească dacă au nevoie de un "articol de referinţă" pentru o anumită temă.

Ţin să mulţumesc încă o dată celor de la toateblogurile.ro, care au avut iniţiativa de a crea site-ul lor, unde am descoperit - şi am lăsat ca şi eu să fiu descoperit - multe alte bloguri de interes, să citesc ceea ce scriu alţii, să văd cum gândesc alţii şi să răspund la ceea ce au scris ei. Vreau să muţumesc şi echipei de la Zelist.ro care face o treabă atât de bună în a indexa şi crea rapoarte de tot felul, care îi ajută pe bloggeri să vadă evoluţia blogului lor; în platforma de administrare a blogului meu nu aveam cum să descopăr cine îmi "copiază" articolele, şi dacă le copiază şi oferă şi sursa de unde le-a preluat. Cu Zelist însă acest lucru este posibil, şi sunt recunoscător. Sunt recunoscător nu pentru că am descoperit pe mulţi care copiază cu neruşinare din munca altor bloggeri, ci pentru că serviciile lor sunt excelente. Ăsta da gest frumos!

Notă: Această postare a fost scrisă pentru SuperBlog 2013. Victor (de la toateblogurile.ro), dacă vei citi vreodată aceste rânduri, ♥ mulţumesc din inimă ♥ pentru email-ul tău din 27 septembrie 2013, cu care mi-ai deschis uşa să pot participa la SuperBlog 2013, şi să cunosc alţi bloggeri şi să-mi fac prieteni noi! Dacă nu ai fi trimis acel mesaj atunci, probabil că rămâneam în continuare unde eram anterior.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.