7 întrebări pe care să ţi le pui înainte să postezi chestii politice pe internet

Zilele trecute am scris un articol legat de evenimentele istorice prin care trece ţara noastră. Nu am studii politice în spate, nu am scris nimic despre politică. Am urmărit lucrurile - dar nu ca să mă urmărească ele pe mine după aceea - ci ca să pot înţelege ceea ce se întâmpla, şi am înţeles ceea ce a trebuit să înţeleg. Ceea ce veţi citi în materialul de mai jos are de a face cu ceea ce postăm noi pe site-urile sociale - şi nu numai - legat de chestiunile politice care ne afectează mai mult sau mai puţin pe noi, cultura noastră, direcţia în care merge ţara noastră.

Să te iei la discuţii pe site-urile de socializare cu oamenii, în particular în chestii politice, poate fi uneori complicat sau poate cazi într-o capcană. Este important să ne punem câteva întrebări cheie înainte de a posta pe internet chestiuni legate de politică, sau înainte de a împărtăşi un link de la un articol ce spune ceva legat de o chestiune politică.

Cum pot să discute creştinii politica pe site-urile de socializare într-un mod evlavios?


Atunci când luăm în considerare cât de divizive pot fi lucrurile politice şi cât de des spunem lucruri în tensiunea unui moment, care poate influenţa felul cum oamenii îl văd pe Isus şi Evanghelia, creştinii trebuie să petreacă mai mult timp în a se gândi cu atenţie înainte de a posta ceva despre politică pe site-urile de socializare. De fapt, sugerez o listă de şapte întrebări pe care să ţi le pui înainte să postezi ceva legat de politică, sau înainte de a da un "share" la un link de la un articol despre o chestiune politică.

1. Am datele corecte?


"Un nebun nu găseşte plăcere în învăţătură, ci doar în a-şi exprima opinia sa". Deşi Regele Solomon, care a spus aceste cuvinte, nu a putut să prevadă apariţia site-urilor de socializare, el cunoştea inima umană. Proverbe 18:2 ne aminteşte importanţa auzirii şi înţelegerii subiectului înainte de a începe să discutăm despre el. Cu cât este mai dezbinatoare problema în discuţie, cu atât mai mult timp vom avea nevoie să petrecem în înţelegerea ei.

2. Oare trebuie să fie spus acest lucru?


"Nici un cuvânt stricat să nu vă iasă din gură, ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie ca să dea har celor ce-l aud" (Efeseni 4:29).

Întreabă-te dacă ceea ce vei spune/posta va aduce har celor care îl vor auzi/citi. Vor creşte ei în înţelegere şi vor dobândi o mai mare pricepere în perspectiva Bibliei cu privire la subiectul din discuţie? Oare cuvintele tale îi vor îndruma pe oameni spre Hristos? Sau oare cuvintele ce le vei spune/posta vor fi doar ca să-ţi dai drumul la ele din gură? Vei aduce lumină sau vei produce doar fierbere?

3. De ce trebuie să fiu eu persoana care să spună/posteze aceasta?


Să pretindem că ceea ce vrei să spui despre politică pe site-urile de socializare trebuie spus. Acum trebuie să iei în considerare dacă eşti persoana potrivită care să o spună. Ai vreo iluminare în acest subiect care să nu fi apărut în altă parte, sau tu doar repeţi un argument pe care l-ai mai citit în altă parte? Ai vreun rol sau vreo responsabilitate unde oamenii să caute direcţie? De ce să fi tu persoana care spune ceea ce ai de gând să spui?

4. Spun lucrurile într-un fel care-l reprezintă pe Hristos?


"Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia" (Coloseni 4:6). Oamenii care au experimentat harul ar trebui să vorbească într-un fel care arată har. Deseori noi postăm primul lucru care ne vine în minţile noastre cu privire la un subiect, nu-l mai citim să vedem cum sună, şi ajungem să aducem ruşine asupra lui Hristos şi a bisericii sale prin vorba noastră spusă în pripă. Opiniile exprimate care nu sunt gândite înainte şi care îi insultă pe alţii sunt un semn de imensă nebunie, demonstrează o lipsă de dragoste faţă de aproapele nostru, şi nu aduce cinste lui Isus.

Înainte să postezi ceva, citeşte-o de trei sau patru ori. Fă un screen de la aceasta şi trimite-l unui prieten. Este drăguţ spus? Este clar? Este desemnat pentru binele altora? Va avea oare un impact negativ asupra felului cum gândesc alţii despre Isus?

5. Cum aş putea fi înţeles greşit?


Au învăţat mulţi lecţiile lor pe facebook. Cineva postase ceea ce a considerat că este lipsa de dedicare a Preşedintelui Donald Trump faţă de chestiunile pro-viaţă şi spunea că a fost o greşeală teribilă că s-a nominalizat acest om ca preşedinte. Aprope imediat... prietenii acestei persoane cu postarea au perceput preocupările sale despre Trump ca fiind o adeziune faţă de Hillary Clinton. Lecţia învăţată din acest caz a fost că nu avea să se câştige nimic din chestionarea deciziei de a nominaliza pe Trump, care în acest moment a avut loc în trecut. "Concursul prezidenţial" a avut loc practic între Donald Trump şi Hillary Clinton. Această persoană a eşuat să ia în considerare felul cum oamenii vor interpreta preocupările sale despre un candidat ca fiind o susţinere a celuilalt. Aceasta nu a produs deloc har, ci doar confuzie.

Aşa că opreşte-te şi tu înainte să postezi ceva. Comunici în mod clar, există oare vreo posibilitate ca un număr semnificativ de oameni să te înţeleagă greşit?

6. Care sunt motivele mele pentru ceea ce spun/postez?


Trebuie să fim atenţi cu privire la motivele noastre deoarece ele vor determina ceea ce spunem, cum o spunem, când o spunem, şi felul cum vom răspunde faţă de oamenii care sunt în dezacord cu noi. Dacă motivul nostru este de a ne da drumul la gură pentru că suntem mânioşi, vom vorbi dur, aspru, imediat, şi îi vom vlăgui pe cei care sunt în dezacord cu noi. Pe de altă parte, dacă motivele noastre se oglindesc cu cele ale Apostolului Pavel din 1 Corinteni 10:31-31, atunci noi vom vorbi cu har, blândeţe, cu prudenţă, şi vom răspunde cu răbdare la cei ce nu sunt de acord cu noi.

7. Pot aştepta până mâine să pot spune asta?


Atunci când Abraham Lincoln se mânia pe cineva... el reacţiona prin ceea ce el a numit o "scrisoare aprinsă". El punea scrisoarea deoparte până ce emoţiile sale se răcoreau. Apoi se punea şi citea scrisoarea cu o minte răcorită. El a lăsat multe scrisori nesemnate şi netrimise.

Da, având în considerare faptul că Abraham Lincoln scria scrisori în loc să facă postări pe site-urile de socializere, practica sa ne oferă un exemplu demn de urmat pentru noi astăzi. Dacă postezi lucruri cu un topic senzitiv, poate aştepta până mâine? Dacă poate aştepta o zi, salvează-l ca schiţă şi revizuieşte-o mâine. O să descoperi în timp ce citeşti aceasta cu ochi proaspeţi că nu ar trebui să o postezi. Sau poate că ai observa că este de folos oamenilor şi apeşi pe butonul "postare". În oricare caz, cu cât aştepţi mai mult înainte să te bagi pe tine însuţi în conversaţie cu atât va fi mai bine.

Notă: Materialul de mai sus a fost preluat din site-ul Christian Headlines, adaptat dintr-un articol scris de Scott Slayton pe CrossWalk.com; fotografia de la începutul acestei postări a fost preluată din site-ul sursă. Dacă citaţi acest material în altă parte, rog păstraţi toate link-urile din el şi oferiţi sursa citării, adică acest blog.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.