Când creștinii critică în mod cinic biserica...

Clădirea unei biserici - imagine de Daniel Tseng, preluată de pe unsplash.comScriam recent un articol despre o serie de motive pentru care oamenii din lume nu sunt atrași să vină la o biserică de pocăiți. Câteva din "problemele" menționate acolo erau și... legalismul, despre care am scris un articol recent și care cred că a venit la timpul oportun pentru mulți oameni la care definiția cuvântului "legalism" avea termeni neclari și bizari. Se poate face diferență între oameni atunci când observi felul lor de a fi, felul lor de a se închina la biserică, felul cum aplică în viața personală ceea ce ei învață la biserică. Problema este că lumea necredincioasă (sau cei care nu vin la biserică, ca să înțelegeți despre cine discutăm aici) a privit întotdeauna biserica cu un oarecare dispreț, cu critică aspră, ridiculizare și chiar prin a o defăima.

În discursul său final, Domnul Isus a prezis această animozitate pe care descendenții diavolului (Ioan 8:44) o vor avea față de copiii lui Dumnezeu (Ioan 15:18-25). Deși nu ne bucurăm să fim pe partea unde se primește cinismul, care parcă nu mai are sfârșit, și o mare varietate de alte atitudini ostile, noi nu ne așteptăm ca aceasta să fie parte a vieții de exilați la care ne-a chemat Dumnezeu (Evrei 11:13).

De fapt, ceea ce este puțin neprevăzut este momentul acela când cei din interiorul bisericii par să împărtășească dispoziția plină de ură a lumii față de biserică. Creștinii care exprimă în mod continuu atitudini sceptice, hiper-critice și de neiertare față de familia lor spirituală nu se prea potrivesc cu scriptul din Ioan 13:34, "să vă iubiți unii pe alții așa cum Eu v-am iubit".

Deși aș vrea să spun că trebuie să cauți cu lupa astfel de creștini, experiența mea personală a dovedit contrariul. Nu doar că sunt înrudit cu un număr de credincioși care par să aibă o axă perpetuă de a fi pisălogi cu privire la oamenii lui Dumnezeu, dar și eu am fost odinioară parte a acestei tabere.

Un punct major de atenție din perioada mea de ucenicie a fost atitudinea mea păcătos de cinică față de biserică. Am văzut-o cu un ochi critic, încontinuu arătând cu degetul la prefăcătoriile și la defectele care le percepeam în interiorul ei.

Erau oare parte din stigmatele care le vedeam și de care vorbeam... legitime? Cu siguranță. Există oare un loc pentru critica ajutătoare și pentru a rosti adevărul în dragoste (precum fratele care m-a disciplinat și mi-a arătat atitudinea mea cinică)? Absolut. Doar că eu nu făceam aceasta. Eu nu făceam acea cercetare amănunțită și apoi să expun greșelile bisericii pentru că aș fi avut cele mai bune interese ale ei în inimă. Zgândăream biserica pentru eu nu iubeam biserica. Eu nu o vedeam, în toată slava sa încă neperfecționată, prin ochii Răscumpărătorului ei plin de har. Perspectiva mea era cu mult deplasată față de felul cum Isus vede și contemplează la Mireasa Sa dragă.

Îl voi lăsa pe apostolul Pavel să elaboreze în continuare:

"Soților, iubiți-vă soțiile așa cum Și-a iubit și Cristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfințească, curățind-o prin spălarea cu apă, prin Cuvânt, pentru a o înfățișa înaintea Lui ca pe o Biserică slăvită, neavând vreo pată sau zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci ca să fie sfântă și fără cusur. Tot așa trebuie să-și iubească și soții soțiile, și anume ca pe trupurile lor. Cel ce-și iubește soția se iubește pe sine. Fiindcă nimeni nu și-a urât vreodată trupul, ci îl hrănește și are grijă de el, la fel cum face și Cristos pentru Biserică. Căci noi suntem mădulare ale trupului Său, „carne din carnea Lui și os din oasele Lui.“ „De aceea bărbatul își va lăsa tatăl și mama și se va alipi de soția lui, iar cei doi vor fi un singur trup.“ Taina aceasta este mare – mă refer la Cristos și la Biserică." (Efeseni 5:25-32)

Isus iubește biserica.

Isus s-a dat pe Sine pentru biserică.

Isus a curățat și spălat biserica.

Isus hrănește și îndrăgește biserica.

Afecțiunea care se revarsă din inima lui Hristos față de Mireasa Lui, răscumpărată cu sângele Său, este dincolo de măsură și de orice înțelegere. El nu este ignorant cu privire la păcatele care o pătează în prezent. El vede, cu mai mare claritate decât oricine altcineva, felul în care ea este defectuoasă. Cu toate acestea, imperfecțiunile ei nu înăbușe dragostea Lui pentru ea. Deși El o vede așa cum este ea, El vede totodată și ceea ce a făcut-o El să fie și ceea ce va deveni ea - cu splendoare, fără pată, sfântă și fără riduri sau cusur.

Nu ni se spune că ar trebui să împărtășim dispoziția lui Isus față de biserică. Oare cum am putea să-l iubim pe Isus fără să iubim biserica (1 Ioan 4:20)?

A iubi biserica nu înseamnă să dăm cu luciu peste fărădelegile care există în interiorul ei - în interiorul nostru. Trebuie să ne îndemnăm reciproc (Evrei 3:13) să aruncăm afară păcatul și să urmărim sfințirea spre care ne cheamă Isus (Evrei 12:14). Și totuși, dacă chiar împărtășim inima lui Hristos pentru biserica Sa, atitudinea noastră față de ea nu va fi una de cinism lipsit de dragoste, ci una de har și de bunăvoință. O vom onora, o vom îndrăgi și, atunci când trebuie să vorbim de neajunsurile ei, o vom face cu o inimă plină de dragoste sinceră (Efeseni 4:15).

Notă: Materialul de mai sus este adaptat dintr-o postare scrisă de Matt Moore (foto alăturat) pe site-ul său, preluat de Christian Post, unde Matt este contributor frecvent. Pentru mai multe informații despre Matt Moore, puteți accesa site-ul său la www.moorematt.org; dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.