Facebook se consideră similar unei biserici... și ne întrebăm de ce nu vin oamenii la biserică duminica?

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, vorbește la o întâlnire pe 25 mai 2017 la Harvard University din Cambridge, Massachusetts - foto de Brian Snyder/Reuters - preluată de pe religionnews.comZilele trecute vorbeam cu un prieten vechi despre... Facebook. De fapt el începuse subiectul. Se plângea de faptul că sunt predicatori în România care predică ”contra” Facebook-ului, dar ei au mii de prieteni pe Facebook, și pagină proprie și postări fără număr. El măcar spunea pe aia dreaptă, ”man, eu am spus de Facebook și de pericolele sale, dar eu nu am și nici nu voi avea cont... deși unii mi-au făcut cont să se folosească de numele meu”.

Așa că după ce am avut conversația cu el, tocmai ce am dat de această relatare interesantă despre Facebook în care este asemuit cu ... o biserică. Membrii ei se adună spre a se încuraja și mângâia reciproc, să verifice cine este bolnav sau cine se luptă cu probleme; își spun unii altora ”La mulți ani”... Da, doar că Facebook nu este biserica.

Este Facebook.

Fondatorul și CEO al Facebook, Mark Zuckerberg declara săptămâna trecută în Chicago la Primul Summit al Comunităților Facebook că cele două sunt similare în felul în care crează comunitatea... și îi aduce pe oameni laolaltă.

Cu toți ne primim sensul din cadrul comunităților noastre”, declara Zuckerberg.

Fie că e vorba de biserici, echipe de sport sau grupe de vecini, acestea ne dau tăria să ne extindem orizonturile și să ne îngrijim de chestiunile mai mari. Studiile au dovedit faptul că... cu cât suntem mai conectați, cu atât mai fericiți ne simțim și cu atât mai sănătoși suntem. Oamenii care merg la biserică sunt mult mai probabil să se ofere ca voluntari și să dea bani la diferite organizații de caritate - dar nu pentru că ei ar fi religioși, ci pentru că sunt parte a unei comunități.

Zuckerberg a făcut această analogie săptămâna trecută în timp ce anunța noua misiune a cel mai mari rețele sociale din lume: ”Să aducem lumea mai aproape și laolaltă”. Acest mesaj apare după ce Facebook a atins 2 miliarde de utilizatori marția trecută (adică pe 27 iunie 2017, dacă citiți acest material mai târziu) și își extinde misiunea sa anterioară, așa cum a descris-o și fondatorul și CEO-ul ei, ”să facem lumea mai deschisă și mai conectată”. (În aceiași zi cei de la ProPublica au publicat o recenzie a documentelor interne în care se pune în lumină algoritmii folosiți de cenzorii Facebook-ului pentru a determina limbajul de ură din cadrul postărilor de pe această rețea de socializare...)

Diverse publicații creștine au interpretat remarcile lui Zuckerberg în diferite feluri; unii au spus că el sugera faptul că rețeaua socială ar trebui să se inspire de la biserică... în timp alții au creionat faptul că el are în viziune un viitor în care Facebook să înlocuiască biserica.

Vorbind la o audiență formată în mare parte din administratori ai câtorva grupuri populare de pe Facebook, Zuckerberg a anunțat un țel de a conecta 1 miliard de oameni via grupuri și i-a încurajat pe administratori să invite și să poarte de grijă la cei din grupurile lor - în mare parte precum fac cei dintr-un cler bisericesc.

În diferitele călătorii din locuri și țări diferite unde am fost, o temă este clară: Fiecare comunitate mare are lideri mari”, a declarat el.

Gândiți-vă la asta. O biserică nu doar că se adună; ea are un pastor care se îngrijește de bunăstarea congregației sale, se asigură că are hrană și adăpost. O echipă de ligă de tineret are un antrenor care motivează pe copii și îi ajută să țintească mai bine. Liderii sunt cei care trasează cultura, care ne inspiră, care ne oferă o plasă de siguranță și se îngrijesc de noi.

După ce am citit toate acestea... îmi venea să râd de ceea ce au mai început unii să facă. Nu doar că ateii își iau inspirație de la bisericile creștine, mai nou a început și Facebook să... o facă pe biserica, probabil profitând de cei care nu au mai mers la biserică și le oferă tot felul de grupuri și de pagini unde sunt transmise chiar și online slujbele de la biserică... numai să nu mai meargă lumea la biserică. Da, știu că nu acesta e scopul, dar cam așa văd eu că decurg lucrurile acum.

Probabil că e ceva bun și în asta. Dacă tot sunt oferite șanse de transmisie online gratuit - bine, nu chiar gratuit, că trebuie să ai internet de viteză mare să poți transmite o slujbă online și să se înțeleagă ceva acolo - de ce să nu profiți să transmiți online slujba de la biserică? Poate că așa o să vadă și alții ce înseamnă să fii și să vii la o slujbă, și să poți să și socializezi cu oamenii... pentru că online... totul e practic un fel de ”relație la distanță”, unde nu poți să atingi pe oameni, nu poți să miroși grătarul de după biserică, nu poți să te uzi cu pistoalele cu apă vara... așa cum am văzut că practică anumite biserici acum... și multe altele. Ideea e că dacă ai ales să stai acasă și ești pe Facebook în loc să fi mers la biserică, cred că împlinești singur misiunea fondatorului Facebook, și nu misiunea și chemarea Celui care ți-a salvat viața din păcat, și aici faci cea mai mare greșeală din viața ta de credincios, indiferent care este numele bisericii la care mergi, unde ești pe lista de membrii sau nu.

Notă. Materialul de mai sus este o spicuire dintr-o relatare scrisă pe 28 iunie 2017 de Emily McFarlan Miller, un reporter al Religion News Network, de unde a fost preluată și fotografia de la început. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.