Adunătura de Dumnică a Ateiştilor... tocmai s-a dublat!

Biserică (sursă foto: Shutterstock)Nu ştiu dacă vă mai amintiţi de articolul care l-am scris aici anul trecut, în octombrie 2013, articol prin care anunţam ceea ce au declarat cei de la ABCNews, ulterior preluat de site-ul Prophecy News Watch, o ştire prin care se anunţa lumii întregi că ateii îşi deschideau bisericile lor (ce ciudat, nu?) în lumea aceasta.

La momentul scrierii acestor rânduri, aceste întâlniri de gen reţea, are deja 35 de "biserici" (în Marea Britanie (7), Statele Unite ale Americii (16), Belgia (1), Olanda (4), Noua Zeelandă (1), Canada (2), Franţa (1), Ungaria (1) şi Germania (2), conform articolului din TheBlaze.com de unde am preluat acestă informaţie).

Parcă îmi este şi greu să folosesc termenul biserică, pentru că acesta derivă de fapt de la grecescul ἐκκλησία (ekklesia), un cuvânt format din două cuvinte, ek (care înseamnă din sau către) şi kaleo (care înseamnă a chema), practic reprezintă pe acei oameni chemaţi din lume şi către Dumnezeu, rezultatul fiind biserica (trupul mistic al lui Hristos), sau trupul universal (sau total) de credincioşi pe care Dumnezeu i-a chemat din lume în împărăţia Sa. Termenul de "biserică" din limba engleză (church) provine de la grecescul "kyriakos", adică "cei care aparţin Domnului" (sursă definiţii aici).

[Se pare că definiţia bisericii pentru comunitatea vorbitoare de limba română nu există decât parţial pe wikipedia aici, şi am ales să aleg această sursă pentru că există sute de interpretări cu privire la ce este şi ce nu este de fapt biserica. Aici vorbim strict de termenul "biserică" pe care îl utilizează ateii de care vorbim în acest articol.]

Dacă aţi reuşit să recitiţi articolul legat de deschiderea "Adunăturii de Duminică" (o traducere mai corectă pe care am considerat-o pentru aceşti atei care se întâlnesc ca să sărbătorească viaţa, după cum spun ei...) atunci nu voi mai face o recapitulare legată de cei care au fondat-o. Un jurnalist din cadrul site-ului TheBlaze.com relata recent despre creşterea lor şi spunea cum aceştia "au plantat case seculare de închinare în oraşe şi sate din lumea aceasta". Una dintre aceste comunităţi a fost deschisă copiind exemplu altor biserici creştine - ce ciudat!

Mai jos veţi avea posibilitatea să urmăriţi două reportaje diferite efectuate de 2 reporteri, unul în America, altul în Anglia, să vedeţi cam cum se desfăşoară întâlnirile lor (materialul de mai jos este de pe youtube şi este posibil să nu mai fie disponibil ulterior)





Iată ce declară sau cum îşi explică această "mişcare" întrunirile lor: "Adunarea de Duminică este o congregaţie fără de dumnezeu care sărbătoreşte viaţa. Motto-ul nostru: trăieşte mai bine, ajută adesea, minunează-te mai mult. Misiunea noastră: să ajutăm pe fiecare să-şi găsească şi să-şi împlinească potenţialul pe deplin. Viziunea noastră: o congregaţie fără de dumnezeu în fiecare sat, comună şi oraş care doreşte una".

Nu sună rău deloc pentru o comunitate care a fost fondată de nişte comedianţi. Însăşi fondatorul său, Jones Sanderson (tipul cu barbă de pe scenă, din videoclipul al doilea, foto alăturat) a declarat către New York Daily News că "Suntem mari fani ai religiei. Noi credem că bisericile fac lucruri mari".

Fără să intrăm în prea multe întrebări şi să începem să arătăm cu degetul la ei... poate că este momentul să ne întrebăm de ce aceşti oameni copiază exemplul bisericilor creştine. Este oare pentru că ele au devenit prea "de ne-crezut" încât cei care participă la slujbe le consideră a fi simple întruniri de club, strângeri de fonduri, muzică bună, 2-3-4... sau cine ştie câte discursuri pe teme diferite, încă nişte muzică şi apoi nişte fursecuri, ceai sau cafea şi... la gară?

Este timpul să ne gândim de ce au ajuns aceşti oameni să "imite" biserica creştină şi nu au făcut ceva total straniu. E prea dificil de înţeles dacă spunem că "nu au avut inspiraţie"? Sau că ei sunt nişte plagiatori şi că au schimbat doar numele? Poate că da, poate că nu. Problema este că mulţi dintre cei care merg la astfel de "adunături" sunt oameni care odată au fost într-o biserică creştină şi ei nu au fost prezentaţi cu Evanghelia lui Isus Hristos. Cu siguranţă că ei au fost prezentaţi unei religii. Nu li s-a spus - şi nu li se va spune niciodată într-o biserică în care Hristos nu este prezent - că relaţia cu Creatorul este mai importantă decât religia. Şi până la urmă şi ateismul este o religie, şi ei cred în ceva!!! Şi nu vrem să arătăm cu degetul la ei acum. Vrem doar să ne uităm la noi şi să vedem dacă nu cumva noi, prin felul nostru de a fi, i-am trimis pe oameni la aceste adunături, în loc să le arătăm prin viaţa noastră pe Isus. Aveţi la ce să vă gândiţi în această săptămână. Poate că la anul revin cu alt articol şi vedem dacă "adunătura de duminică a ateilor" a progresat sau a regresat. Rămâne de văzut ce vom face de acum înainte. Acum să vedem noi cine e religios cu adevărat!

Notă: fotografiile din această postare şi materialele video au fost preluate din articolul din care am găsit informaţia, precum şi din postarea scrisă de mine în octombrie 2013. Dacă citaţi acest material în altă parte, rog păstraţi toate link-urile şi această notă de final.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.