E destul loc pentru toată lumea: De ce sunt împiedicați evreii să se roage pe Muntele Templului?

Domul Stâncii de pe Muntele Templului din Ierusalim - foto de Andrew Shiva - WikipediaAr trebui să fie lăsați evreii și cei care nu sunt musulmani să se roage pe Muntele Templului în Vechiul Oraș al Ierusalimului? Palestinienii, iordanienii și mulți musulmani spun un răsunător ”NU!”

Înalta Curte a Israelului garantează libertatea de a accesa platoul sfânt, inclusiv libertatea de închinare. Doar că poliția a prevenit aceasta de frica rebeliunilor palestiniene. Mai sunt încă o mulțime de israelieni care revendică aceste libertăți.

Musulmanii îl numesc Haram al-Sharif - nobilul sanctuar - în arabă. Ei se referă la toată zona drept Al-Aksa, care include moscheea și Domul Stâncii, drept cel de-al treilea cel mai sfânt sit din Islam. Musulmanii pretind că doar ei sunt singuri cărora li se permite să se roage acolo.

Musulmanii, ei trebuie să se roage, dar alții - creștini și evrei - ei pot vizita, doar vizita, nu să facă rugăciune în interior”, a declarat un musulman pe nume Kaman către cei dela CBN News.

Pentru evrei, Muntele Templului este cel mai sacru loc de pe pământ. Două temple evreiești au stat pe acest loc în vremurile Bibliei. Isus a vizitat, a predicat și s-a închinat în cel de-al doilea templu înainte ca acesta să fie distrus de romani în anul 70 d. Hr. Dar musulmanii spun că acesta nu ar fi existat niciodată.

Arheologia susține Biblia, care spune că acesta este cel mai sfânt loc al nostru, este centrul de la începutul poporului evreu - mulți cred a fi de la începutul lumii. Este centrul”, a spus Linda Olmert, director deputat din cadrul Temple Mount Heritage Foundation către cei de la CBN News.

Pentru mulți ani, rabinii au spus că a fost interzis evreilor chiar și să se apropie cu piciorul de acest loc, dar să se mai și roage pe Muntele Templului... pentru că era prea sfânt. Acum evreii religioși și cei nereligioși vor să își dobândească drepturile la cel mai sfânt loc din cadrul Iudaismului.

Vrem libertate pentru toată lumea să se poată ruga pe Muntele Templului”, a spus Olmert. ”Isaia spune că acesta va fi un loc pentru toate națiunile”.

Pentru mult timp în cadrul a doi ani, guvernul israelian a permis la doi membrii Knesset să viziteze Muntele Templului. Unul dintre ei a fost Yehuda Glick (de care am scris în acest articol), care a supraviețuit la o încercare de asasinare datorită activismului său pe Muntele Templului. Israeliții de aripă stânga au protestat față de vizita sa acolo, de teama violenței arabe.

Aceste provocări pe care membrii noștri din Knesset le fac la Muntele Templului nu sunt doar periculoase, ele încalcă totodată și ceea ce reprezintă tradiția evreiască, adică suveranitatea și incluziunea”, a susținut Hagit Ofran, de la organizația Peace Now.

Dar Glick respinge ideea că el ar provoca violența prin a merge la un sit sfânt evreiesc.

Fac apel la voi să cooperați cu noi, toți aceia care dorim pacea în acest loc, și să stopăm blamarea altora și să vă opriți din a spune că au loc proteste violente deoarece mergem la Muntele Templului”, a spus Glick. ”Teroarea este datorită teroriștilor și datorită tuturor acelora care o incită, și noi nu le oferim teroriștilor nici o prezență”.

Încă din anul 1967 de la Războiul de Șase Zile, Iordania a deținut controlul religios asupra Muntelui Templului, Israelul menține securitatea - și doar musulmanii se pot ruga acolo.

Oficialii israelieni restrâng destul de tare vizitele evreilor la situl contestat pentru a preveni violența musulmanilor.

Cred că prin dedicarea noastră față de starea de sine a lucrurilor, noi ajutăm la menținerea păcii și securității în Ierusalim”, a spus Generalul de Brigantină (în rezervă) Yossi Kupperwasser, fost director general al Ministrului Afacerilor Strategice.

Dar Olmert spune că de fapt e vorba de drepturile civile.

Singurul loc pe care-l cunosc cu certitudine în Israel, și unde există într-adevăr violare a drepturilor civile așa cum ne așteptăm să le avem în lumea Vestică, în țările democratice libere, de fapt este împotriva evreilor de pe Muntele Templului”, a spus el.

Olmert a spus că există loc destul pentru toată lumea.

Cred că atunci când va veni Mesia, El va rezolva toate problemele. Până atunci, cred că există un loc pentru toate națiunile pe Muntele Templului.

Notă. Material apărut pe site-ul Charisma News, preluat din site-ul CBN News - toate drepturile rezervate. Dacă citați acest material în alte site-uri, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.