Papa Francis conduce biserica în erezie, spune un grup de cercetători catolici într-o scrisoare de mustrare către Vatican

Papa Francis în cadrul unei mase de la portul Contecar din Cartegene, Columbia în 10 septembrie 2017 - foto de Stefano Rellandini (Reuters), preluat de pe christianpost.comUn grup de peste 60 de clerici și cercetători catolici conservativi au scris o scrisoare de 25 de pagini către Papa Francis, o acuzare că el a susținut și propagat opinii eretice „direct sau indirect” cu privire la căsnicie, moralitate și sacramentul Sfintei Împărtășanii.

Cu durere profundă, dar mișcați de fidelitatea față de Domnul nostru Isus Hristos, prin dragostea pentru Biserică și pentru papalitate, și prin devoțiunea filială față de dumneavoastră, suntem constrânși să vă adresăm o corecție către Sfințenia Voastră pe motivul propagării de erezii”, spunea scrisoarea, a căror semnatari includ academicianul german Martin Mosebach, fostul președinte al Vatican Bank, Ettore Gotti Tedeschi și generalul superior al Societății Sf. Pius X, Episcopul Bernard Fellay.

Scrisoarea, care a fost livrată pontifului la rezidența sa din Santa Marta, explică faptul că catolicii credincioși și cei practicanți au dreptul și datoria de a emite o astfel de corecție față de papă.

Aceasta citează din Amoris Laetitia (despre care am scris și în acest articol, coperta alăturată), documentul pontifului despre căsătorie și viața de familie, și îl acuză pe Francis de „insinuarea sau încurajarea” pozițiilor eretice.

Deoarece anumiți comentatori au argumentat faptul că aceste texte pot fi interpretate într-un mod ortodox, Corecția continuă să listeze celelalte cuvinte, fapte și omisiuni ale lui Francis care fac tot mai clar, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că el dorește ca cei din Catolicism să interpreteze aceste pasaje într-un fel care este, în fond, eretic”, declară Joseph Shaw, unul dintre semnatarii și purtătorul oficial de cuvânt pentru acest efort. „În particular, papa a apărat crezurile că ascultarea față de legea morală a lui Dumnezeu poate fi imposibilă sau indezirabilă, și că persoanele din Catolicism ar trebui să accepte uneori adulter ca fiind ceva compatibil cu a fi un urmaș al lui Hristos.

Semnatarii spun că ei nu fac o judecare a culpabilității lui Francis „în propagarea celor șapte erezii pe care le listează ei, din moment ce nu este sarcina lor să judece dacă păcatul ereziei a fost comis (păcatul ereziei, adică, erezia formală, este comis atunci când o persoană se depărtează de credință prin a se îndoi sau a nega un anume adevăr revelat cu o deplină alegere a voinței).

Shaw adaugă, „Trebuie de asemenea notat faptul că alții care au vorbit în apărarea credinței catolice au fost supuși represaliilor. Așadar, semnatarii vorbesc pentru un număr de clerici și laici credincioși cărora le lipsește libertatea de vorbire.

În această scrisoare, semnatarii îndeamnă ca „Papa Francis să condamne ereziile pe care el le-a susținut în mod direct sau indirect, și ca el să învețe adevărul credinței catolice în integritatea sa”.

Scrisoarea a fost transmisă pe 11 august 2017, dar abia acum a fost făcută pe deplin publică. Aceasta nu este prima dată când clerul și laicii și-au exprimat îngrijorările cu privire la învățătura Papei.

Acum doi ani în urmă s-a semnat o petiție de către 800.000 de indivizi și asociații, care îndemnau pe papă să clarifice învățătura Bisericii în privința căsniciei și a familiei.

Materialul de mai sus a fost scris de Anugrah Kumar, contributor în cadrul Christian Post (de unde am preluat fotografia de la început) pe 26 septembrie 2017. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.