Patru modalități prin care Dumnezeu își conduce poporul Său

Cuplu care merge pe calea ferată - imagine de pe biblestudytools.comV-ați găsit vreodată în situații în care nu ați fi văzut o cale de ieșire sau confuzia încețoșa direcția spre care trebuia să mergeți? Mă refer la spiritual cât și la fizic: ceea ce Dumnezeu vroia ca tu să realizezi prin credință și ceea ce trebuia să realizezi fizic, prin acțiunile tale. Personal văd patru metode pe care le folosește Dumnezeu ca să ne conducă în voia Sa. Dacă nu ați reușit să citiți articolul ”Ce înseamnă "facă-se voia Ta" pentru creștinul de astăzi?” vă recomand să îl citiți înainte de a parcurge acest material.

1. Decret: Dumnezeu decretează și desemnează în mod suveran circumstanțele pentru ca noi să ajunge unde vrea El să fim, chiar dacă noi nu avem vreo parte conștientă în a ajunge acolo. De exemplu, Pavel și Sila s-au găsit în temniță și rezultatul final a fost mântuirea temnicerului și a casei lui (Faptele Apostolilor 16:24-34). Acesta a fost planul lui Dumnezeu, dar nu și al lui Pavel. Dumnezeu face aceasta adesea - ne pune în locuri unde nu am plănuit sau am decis să fim. Aceasta este călăuzirea unui decret. Este unic mai presus de celelalte trei moduri de călăuzire deoarece include în ele (din moment ce decretele lui Dumnezeu includ toate deciziile noastre) și pentru că se întâmplă în mod infailibil (din moment ce ”nimic nu poate împiedica ca planurile lui Dumnezeu”, Iov 42:2). Celelalte trei călăuziri ale lui Dumnezeu (pe care le veți citi mai jos) implică ideea de a fi conduși în mod conștient.

2. Direcție: Aceasta este pur și simplu simplu ceea ce face Dumnezeu pentru noi prin a ne dărui poruncile și învățăturile Bibliei. Ele ne direcționează în mod specific în ceea ce trebuie să facem și ceea ce nu trebuie să facem. Cele Zece Porunci sunt un exemplu. Nu fura. Nu ucide. Nu minți. Sau Predica de pe Munte: Iubește-ți dușmanii. Sau Epistolele: Fiți plini de Duhul Sfânt. Îmbrăcați-vă cu smerenie. Aceasta este conducerea direcției. Dumnezeu își revelează direcțiile Sale în Biblie.

3. Discernământ: Majoritatea deciziilor pe care le facem nu sunt enunțate în mod specific în Biblie. Discernământul este modul în care urmăm conducerea lui Dumnezeu în cadrul procesului de aplicare spirituală senzitivă a adevărului biblic la particularitățile situației noastre. Romani 12:2 descrie aceasta: Nu vă conformați acestui veac, ci lăsați-vă transformați prin reînnoirea minții voastre, ca să puteți discerne care este voia lui Dumnezeu, cea bună, plăcută și desăvârșită. În acest caz Dumnezeu nu declară un cuvânt specific cu privire la ceea ce trebuie să facem. Dar Duhul Său ascute mintea și inima prin cuvânt și rugăciune așa încât noi să avem înclinații față de ceea ce va fi cel mai slăvit pentru El și ajutător pentru alții.

4. Declarație: Acesta e cel mai puțin comun mijloc de călăuzire al lui Dumnezeu. El ne declară în mod simplu ceea ce trebuie să facem. De exemplu, conform cu Faptele Apostolilor 8:26, ”Un înger al Domnului i-a vorbit lui Filip astfel: „Ridică-te și du-te spre sud, pe drumul din pustie, care coboară din Ierusalim spre Gaza!“” Și conform cu Faptele Apostolilor 8:29, ”Duhul i‑a zis lui Filip: „Du‑te și prinde din urmă careta aceea!“”.

* * * * * * * *

Notați următoarele trei implicații:  

Prima, Noi trebuie să ne odihnim întotdeauna în decretele lui Dumnezeu. Ele vor fi întotdeauna pentru binele nostru dacă Îl iubim și suntem chemați după scopul Său (Romani 8:28). Aceasta ar trebui să înlăture îngrijorarea din viețile noastre și să ne plaseze într-o stare de pace în timp ce noi căutăm călăuzirea ”direcționată”, ”de discernământ” și ”declarată” a Domnului.

A doua, există implicația că îndrumarea lui Dumnezeu prin decret s-ar putea să producă acte care sunt contrare călăuzirii Sale prin direcție, discernământ sau declarație. Cu alte cuvinte, El s-ar putea să direcționeze ”Să nu ucizi”, dar decretează moartea devastatoare a Fiului Său (Faptele Apostolilor 4:28). Există taine aici, dar este arătat în multe locuri din Biblie că Dumnezeu voiește ca anumite lucruri să se întâmple pe care El le interzice în Cuvântul Său.

Și în final, încrederea noastră că noi urmărim cu acuratețe pe Dumnezeu în fiecare din aceste călăuziri crește pe măsură ce ne ridicăm de jos în sus pe această listă. Declarațiile din partea lui Dumnezeu percepute în mod subiectiv sunt cele mai puțin comune și cele mai ușor abuzate dintre toate căile prin care conduce Dumnezeu. Încrederea noastră că am cunoscut voia lui Dumnezeu în această modalitate nu va fi la fel de măreață ca în celelalte metode care se relatează direct cu Cuvântul scris al lui Dumnezeu. A discerne ceea ce este de făcut pe baza principiului biblic atunci când nu avem o poruncă specifică pentru decizia noastră exactă va produce mai puțină încredere decât atunci când avem o direcție explicită din Biblie. Și adevărul că Dumnezeu este suveran și ghidează toate lucrurile este fundamentul de bază pe care stau toate celelalte. E un loc bun pe care să ne odihnim.

John Piper - imagine preluată de pe google imagesMaterialul de mai sus a fost scris de John Piper (foto alăturat) pe site-ul desiringGod.org, apărut în site-ul Bible Study Tools (de unde a fost adaptat). John Piper este fondator și învățător în cadrul organizației desiringGod.org și este cancelar al Bethlehem College & Seminary din Minneapolis, Minnesota, SUA. Pentru 33 de ani a slujit ca pastor al Bethlehem Baptist Church din același oraș. El este autorul a mai mult de 50 de cărți, printre care și Reading the Bible Supernaturally. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.