Trei sfaturi ajutătoare pentru cei care se luptă cu citirea regulată a Bibliei

În primul articol din această serie am oferit câteva motive pentru care creștinii ar trebui să citească Biblia cel puțin patru zile în fiecare săptămână. Al doilea articol a explicat de ce citirea regulată a Bibliei este o provocare pentru mulți. Vă redau mai jos un sumar al lucrurilor discutate:

  • Noi am devenit condiționați în a citi Biblia în fugă. Biblia nu a fost scrisă spre a fi citită în acest mod.
  • Biblia poate fi o provocare pentru a fi citită, chiar și pentru cititorii pasionați care înțeleg vremurile și culturile în care a fost scrisă Biblia
  • Părți ale Bibliei pot fi plictisitoare; mulți cititori se împotmolesc în acele părți
  • Cea mai populară versiune a Bibliei în limba engleză, King James Version, folosește termeni arhaici care fac din anumite pasaje să fie dificil de înțeles
  • Părțile familiare ale Bibliei pot deveni perimate, ceea ce ne conduce spre o stare de a le trece cu vederea atunci când ne confruntăm cu ele.

Cu câțiva ani în urmă am fost la o întâlnire CLC (Christian Leadership Concepts - Concepte de Conducere Creștină), un program destul de provocator, de o durată de doi ani, pentru grupe mici de bărbați care doreau să meargă mai profund în credința lor. CLC punea accentul pe importanța aspectului de a avea un timp zilnic de liniște cu Dumnezeu, ceea ce era ceva ce eu nu făcusem niciodată. Mai jos sunt trei lucruri pe care le-am învățat și care ar trebui să vă ajute în timpul vostru de liniște spre a putea avea un timp mai regulat în Cuvântul lui Dumnezeu.

1. Nu merge singur.
CLC nu a fost singura organizație care să mă provoace să petrec timp în citirea Bibliei în fiecare zi. Cam la fiecare biserică la care am fost mi s-a recomandat să am un timp zilnic de liniște/meditație. Aceiași recomandare am primit-o la alte conferințe creștine, la evenimentele cu tinerii, și în multe cărți creștine pe care le-am citit. Doar că nu am fost consistent până ce nu am ajuns să fiu într-un grup CLC. Aceasta pentru că CLC nu doar că lansa o provocare, ci mă și înconjura cu un grup de oameni care mă ajutau să ating această provocare.

Nu ai nevoie de o echipă mare. Dacă ești precum mine, atunci cu siguranță că mai ai nevoie de o altă persoană care să fie partener cu tine în această cutezare - și aventură - de a citi Cuvântul lui Dumnezeu în mod regulat. A avea unul sau mai mulți parteneri în citirea Bibliei îți oferă beneficii precum cele de mai jos:

  • Interacțiune: A auzi idei de la alții și a-ți exprima gândurile în cuvinte poate ajuta pe oricine din cadrul grupului să înțeleagă pasajele provocatoare și să aplice mai mult Cuvântul lui Dumnezeu la viața de zi cu zi.
  • Responsabilitate: Tu și partenerii tăi din acest grup vă ajutați reciproc să rămâneți în grafic cu citirea regulată a Bibliei.
  • Suport: Membrii de echipă sunt cei cărora le pasă mai mult decât doar de a realiza un țel. Lor le pasă de fiecare membru al echipei și se vor dedica să ofere suport continuu, însoțit de rugăciune.

2. Încearcă un plan de citire a Bibliei.
Dacă vrei să te înscrii în provocarea de a citi Noul Testament sau întreaga Bibliei, atunci ar trebui să ai un plan de citire. Există o mulțime de planuri gratuite. Mai jos sunt câteva exemple preluate de la Ligonier Ministries:

  • Planul de citire a Bibliei pentru 5 zile: Biblia într-un an, cu citire în cinci zile pe săptămână
  • Plan de citire a Bibliei pentru 52 de săptămâni: Biblia într-un an, fiecare zi din săptămână se concentrează pe un gen diferit: Epistole, Legea, Istoria, Psalmii, Poezia, Profeția și Evangheliile.
  • Citirea de patru ori pe zi a Bibliei: Biblia într-un an, cu citirea ei de patru ori pe zi, începând în Geneza, Psalmi, Matei și Faptele Apostolilor.
  • Plan de citire a Bibliei cu cartea lunii: Biblia într-un an, cu completarea citirii anumitor cărți în fiecare lună.
  • Plan de citire a Bibliei cu câte un capitol pe zi: Biblia în trei ani, un capitol pe zi.
  • Planul Noul Testament 5x5x5: Citirea Noului Testament într-un an, citind de luni până vineri.

Un plan de citire oferă structură, țeluri și pietre de hotar, care te vor ajuta să stai în grafic cu citirea Noului Testament sau a întregii Biblii. Ceea ce nu oferă un plan de citire, totuși, este intuiție cu privire la ceea ce citești. Dacă vrei să ai o astfel de perspicacitate, recomand canalul de YouTube Biblie Project. Pentru fiecare carte a Bibliei, canalul acesta oferă una sau mai multe videoclipuri de citire a Bibliei. Fiecare dintre ele este un film animat care oferă un sumar al cărții (sau porțiuni ale ei) cu informații neprețuite despre autor, contextul în care a fost scris, structura cărții și tema sau temele sale, elementele cheie și trăsăturile principale.

3. Găsește un devoțional care funcționează pentru tine.
Unii oamenii preferă să contempleze la pasajele Bibliei pe cont propriu, în timp ce alții se inspiră de la alții. Dacă ești în tabăra a doua - și nu ai o echipă de citirea a Bibliei sau nu vorbești cu membrii echipei prea des - atunci s-ar putea ca un devoțional să fie o opțiune bună pentru tine. Fiecare registru din cadrul unui devoțional tipic este un verset sau pasaj din Biblie însoțit de gândurile autorului asupra acelui verset sau pasaj. Acele gânduri sunt desemnate să te ajute să înțelegi versetul sau pasajul și să-l aplici la viața ta.

Majoritatea devoționalelor sunt disponibile spre a fi cumpărate, dar există și o mulțime de devoționale gratuite. Un devoțional gratuit poate fi disponibil pe un site, distribuit pe email, sau oferit printr-o aplicație pe smartphone.

Eu mi-am dorit un devoțional care să mă ajute să intru într-un ritm de a trasa tărie zilnică din Biblie. După ce am căutat în zadar luni la rând, m-am decis să scriu eu unul... rezultatul fiind cartea Daily Strength for Men - Tărie zilnică pentru bărbați (foto alăturat, poate fi comandată făcând click pe copertă, momentan este doar în limba engleză), care este disponibilă din noiembrie 2018 (anumite părți din carte pot fi accesate și pe site-ul dailystrengthformen.com).

Rugăciunea mea este ca oricare resurse le-ai folosi, să te aprofundezi mai mult în Cuvântul lui Dumnezeu și să crești mai aproape de Dumnezeu, sursa tăriei noastre.

Chris Bolinger - imagine preluată de pe amazon.comNotă: Materialul de mai sus este o adaptare după o postare scrisă de Chris Bolinger (foto alăturat) pe 1 octombrie 2018 în secțiunea Voices de la Christian Post. Chris este autorul cărții Daily Strength for Men (Tărie zilnică pentru bărbați) disponibilă din noiembrie 2018 de la editura BroadStreet Publishing. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.