Cinci motive pentru care ne luptăm să citim Biblia în mod regulat

un om ține o Biblie în mână la o întâlnire - imagine preluată de pe christianpost.comÎn articolul anterior am oferit patru motive pentru care să citim Biblia în mod regulat. Chiar dacă nu ai reușit să citești acel articol, probabil că ai un sentiment puternic că... trebuie să-ți citești Biblia mai mult decât o faci acum. Se pare că majoritatea americanilor, inclusiv cei care nu sunt creștini, se simt astfel, conform unui studiu din martie 2018 efectuat de American Bible Society (pe link aveți pdf-ul cu descoperirile lor, e destul de exhaustiv materialul, dacă doriți să-l aprofundați). Ideea e că relativ există puțini oameni care își citesc Biblia în mod regulat, sau care să crească implicarea lor de citire a Bibliei în anul care va urma.

Se spune că ”numărul magic” pentru frecvența citirii Bibliei este de patru zile pe săptămână. Cercetătorii au găsit că oamenii care citesc mai frecvent Biblia sunt mult mai puțin probabil să se angajeze în comportament riscant - adică în abuzul de alcool, a avea sex în afara căsniciei, a urmări pornografia sau implicarea în jocurile de noroc, am discutat în articolul anterior pe scurt despre acestea - și sunt mult mai predispuși să-și împărtășească credința lor creștină cu alții și să-i ucenicizeze.

În ultimii opt ani, doar aproximativ 20% dintre adulții din Statele Unite au raportat că au citit Cuvântul lui Dumnezeu în patru sau mai multe zile pe săptămână. Numerele reale sunt probabil mult mai joase... pentru că oamenii tind să supra-raporteze un comportament dezirabil. Creștinii citesc Biblia mai mult decât necreștinii, însă majoritatea creștinilor din SUA nu sunt cititori regulați ai Bibliei. Ei vor să fie... dar nu sunt.

Iată mai jos cinci motive pentru care noi ne luptăm să citim Biblia în mod regulat:

1. Citim în grabă.
Vi s-a întâmplat să comunicați cu cineva pe email și să-i scrieți detaliat și lămurit ceva și ... să nu primiți răspuns la mesaje? Mie da. Mesajele lungi nu sunt citite. Cei cărora le sunt adresate vor să găsească sumarul, esențialul.

Acum însă a apărut mesageria instantă, smartphone-urile, site-urile de socializare. Astăzi nu mai e nevoie să lucrezi la o companie de informația tehnologiei ca să fi inundat cu tot felul de lucruri de citit. Și noi citim în fugă totul. Dacă nu obținem ceea ce avem nevoie în câteva secunde, mergem mai departe.

Biblia nu a fost scrisă în biți de sunete care să se audă bine pe un smartphone. Nu a fost desemnată pentru oamenii ocupați care vor răspunsuri rapide la întrebări specifice.

2. Biblia este o provocare să o citești.
Chiar și pentru cititorii avizi, Biblia poate fi o provocare să o citești. Pentru începători este chiar lungă, cu 66 de cărți și 1189 de capitole. Circa 40 de autori diferiți au scris porțiuni ale Bibliei, lucrarea lor fiind cuprinsă nu doar în câțiva ani, ci multe secole. Acei autori au scris în câteva limbi diferite și au folosit sintaxe, matafore și structuri de propoziții cu care mulți dintre noi ne luptăm astăzi.

Biblia este o carte diversă ce include nu doar relatări și învățături, dar și poeme, genealogii și legi detaliate. O mare parte a Noului Testament este formată din scrisori ce au fost scrise pentru audiențe specifice din primul secol. Acele scrisori au fost dictate și captate pe viu, unele dintre transcrieri includ propoziții foarte lungi care sunt împachetate cu idei teologice complexe.

Chiar și creștinii mai vechi care știu multe despre autorii Bibliei și vremurile și culturile în care aceștia au trăit... se luptă cu anumite părți ale Bibliei. Noi, însă, ne putem lupta să citim și să înțelegem mult mai multe din Cuvântul lui Dumnezeu.

3. Părți ale Bibliei sunt plictisitoare.
Ai încercat să citești toată Biblia într-o perioadă determinată de timp, cum ar fi într-un an? Eu da. De câteva ori. Nu am reușit niciodată. Am început cu Geneza cu entuziasm și am trecut prin ea foarte repede. Exodul merge bine. Și apoi m-am lovit de duetul dinamic al cărților Levitic și Numeri. Vă redau mai jos o privire de ansamblu al primelor 15 capitole din Levitic:

Capitol(e)          Topic(e)
1-6                       legile pentru jertfe
6-7                       preoții și jertfele
8-9                       Aaron și fiii săi
10                        moartea lui Nadab și Abihu
11-12                  legi despre mâncare și naștere de copii
13-14                  legea cu privire la leproși
15                        legi cu privire la scurgerile trupești

Dacă reușesc să trec de aceste două cărți, apoi mă lovesc de obicei de un zid undeva în cartea Regilor sau în Cronici. Și majoritatea celor 42 de capitole din Iov sunt aparent conversații fără sfârșit dintre Iov și prietenii săi.

Vechiul Testament este încărcat cu material crâncen, chivernisit, dar părțile plictisitoare pot părea insurmontabile.

4. Versiunile cele mai populare prezintă provocări speciale.
Spre exemplu, versiunea King James (KJV) a Bibliei în engleză a fost scrisă în 1611 și încă este alegerea de top a 55% dintre cititorii de Biblie din America, iar popularitatea ei crește mai rapid decât oricare altă versiune. Însă folosirea în cadrul ei a termenilor arhaici fac dintr-o carte provocatoare să devină aproape imposibil de înțeles pentru mulți oameni, descurajându-i să mai aprofundeze în text pe cont propriu.

5. Părțile bine citite pot deveni perimate.
Am reușit să citesc toată Biblia de la cap la coadă, dar admit că există părți ale Bibliei cu care sunt foarte familiar. Știți povestirea cu Bunul Samaritean? Cred că am citit-o, am reciti-o, am auzit sute de predici despre ea de nenumărate ori. Nu prea sunt eu priceput la memorarea scripturilor, dar am memorat melodia Messiah a lui Handel după ce am cântat-o cu alții și ascultând-o de așa de multe ori.

Atunci când ajung la un pasaj familiar din Biblie parcă intru pe pilot automat. Citesc povestirea, dar nu prea acord atenție... pentru că a devenit perimată pentru mine.

Deci, care este soluția?

Există o imensă valoare în citirea Bibliei în mod regulat. Mulți oameni vor să citească Biblia mai mult, dar se luptă cu aceasta. Care să fie răspunsul? În următorul articol vă voi oferi câteva ponturi care să vă ajute să citiți Biblia mai regulat.

Chris Bolinger - imagine preluată de pe amazon.comNotă: Materialul de mai sus este o adaptare personală după o postare scrisă de Chris Bolinger (foto alăturat) pe 30 septembrie 2018 în secțiunea Voices de la Christian Post. Chris este autorul cărții Daily Strength for Men (Tărie zilnică pentru bărbați) disponibilă din noiembrie 2018 de la editura BroadStreet Publishing. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.