Când predica de la biserică te adoarme încet

persoană adormită într-un scaun - foto de Ben o'bro - unsplash.comSe spune că o biserică oferea, după slujba de duminică, la cei prezenți, cafea. (Apropo, am fost la mai multe biserici unde se servea cafea doar la finalul slujbei. Nu am înțeles niciodată de ce nu se servea cafeaua l început...) Motivul pentru care acea biserică oferea cafea la finalul slujbei era unul bizar (ca să nu zic banal, logic): Ca oamenii să conducă treji mașina spre casă. La bisericile unde am fost, la care se servea cafea la final, nu era menționat motivul pentru care se dădea cafeaua aia, bună, rea, mai caldă sau mai fierbinte. Unii credeau că este un timp de părtășie. Faza e că nu toți serveau cafeaua aceea, ci beau ceai sau altceva. Eu vreau să cred că acea cafea de la final avea un scop "tainic".

Adevărul uneori doare: mergem duminica la biserică și participam la slujbă, venim treji și cineva, cam în timpul predicii... ne adoarme. Și apoi, când ajungem acasă ne punem și criticăm negativ predica, predicatorul, biserica, slujba, dar nu zicem nimic de cafea. Ai băut-o acasă înainte să mergi la biserică, sau după slujba de biserică, ori deloc, dar tu ai fost adormit în timpul predicii! Ce banalitate!

La multe slujbe de biserică am fost tentați să închidem un ochi, sau poate pe amândoi. Poate la rugăciune, poate predica era aiurea, poate chiar nu mai suportai ceea ce ”debita” persoana care era în față la amvon, sau de unde ”vocifera” ceva către comunitatea din acea biserică.

Recent am dat de un articol interesant unde autorul acelei postări a enunțat vreo 9 motive pentru care oamenii au adormit la o slujbă de biserică la care a participat și el. Unele motive chiar m-au amuzat, altele m-au lăsat cu gura căscată. Unii dintre cei care au comentat la postarea sa... au avut tupeul să aducă și alte motive interesante. Vă redau și vouă câteva din acestea, ca să vă minunați și voi.

Iată lista cu motivele pentru care oamenii au adormit în biserică: unii oamenii chiar au fost obosiți (nu am înțeles de ce au mai venit la biserică să arate la ceilalți din jur acest lucru); unii au ajuns la acel prag al vârstei unde sunt marcați de oboseală (nu dăm cu numele, știm cu toți despre cine este vorba); unii au petrecut seara de dinainte (și au venit totuși la biserică, să își mărturisească din păcatele comise... probabil...); unii poate au luat medicamente cu efecte secundare (da, e bine să mai citiți prospectele de la medicamentele pe care le luați, mai ales dacă urmează să mergeți la biserică după aceea!); unii nu pot să fie atenți pentru 30 de minute (deși unele predici s-ar putea să depășească acest prag, așa cum am găsit în studiul celor de la PEW care l-am postat recent aici); unii nu prea stau jos în timpul săptămânii (și atunci când stau... adorm, logic); unii nu se simțeau bine (motiv în plus ca fiecare biserică să se uite la oamenii care le intră în biserică și să mai facă o verificare a persoanelor... să nu infecteze pe alții din jur!); unii erau plictisiți (aici se includ multe persoane, dar nu am înțeles cum produce plictiseala somnolență, deși autorul spune că dacă o persoană e plictisită... în mod logic adoarme la biserică...); unii chiar nu erau interesați în chestiuni spirituale (și somnul le justifica prezența lor la biserică). Unul dintre cele mai haioase motive enunțate de comentatorii la acest articol invoca motivul că sala aceea de biserică nu ar fi fost aerisită de 20 de ani... și lipsa oxigenului a determinat în unii o stare de somn. :)

De fapt nu vroiam să discutăm de ce adorm oamenii la biserică, ci cam ce trebuie să faci când alții adorm în timpul slujbei. Voi oferi câteva linii călăuzitoare pentru cei care merg la biserică și care văd lângă ei, sau poate chiar în sala bisericii, persoane care adorm. Aș vrea ca aceste sfaturi personale să le luați în considerare după ce le veți analiza personal, s-ar putea să nu fie aplicabile în orice context.

1. Când cineva doamne la biserică, ridică-te în picioare și spune, ”Amin! Eu am plecat de aici că predicatorul adoarme lumea! S-ar putea să fie de folos acest gest. Mai ales dacă în acea biserică se transmite LIVE predica pe internet. Cu siguranță că se vor observa și persoanele care au ”picat în adormire” și vor fi aduse la consiliul frățesc să se afle motivul pentru care au venit la biserică adormiți. Și persoana care a rostit predica din acea slujbă va primi mustrare că a folosit un ton monoton și a ”ispitit” pe mulți să cadă în adormire. Sau echipa de muzicanți a ales o melodie prea lentă și cineva din sală (sau mai mulți poate) au considerat melodia a fi un fel de ”cântec de leagăn” și i-a ajutat să se relaxeze în sala de biserică. Vorba aia, ”somnul dulce... mult aduce” :)

2. Dacă ești predicator și vezi pe cineva dormind în sală, pune pe participanți să ridice mâna și să recunoască următoarele: ”cine din cei prezenți este treaz în această dimineață/seară? O să ridice mâna toți, mai puțin cei care sunt adormiți. Nu e un gest stânjenitor, o să îi faci pe cei din sală să se destindă, să își verifice vecinii din jur să vadă care a adormit în papuci... pe scaun. Am mai auzit predicatori care ziceau în timpul predicii dacă mai sunt oamenii cu el. Dacă îi vezi pe oameni în biserică, probabil că mai sunt cu predicatorul... dacă nu mai sunt... atunci nu. Așa că să formuleze corect întrebarea: care sunteți treji, să vedem care doarme. :)

3. Dacă ești în biserică și persoana de lângă tine a ațipit, șoptește-i în ureche: ”hei, vezi că urmezi la predică! Probabil că va reacționa ori șocat, ori va ieși afară. Asta dacă nu cumva face parte din unul din cele 9-10 motive enunțate mai sus. Înainte să spui totuși aceste cuvinte în urechea persoanei, verifică dacă biserica are un cadru medical... că poate va face ”complicații” că îl trezești pe om din somn și el poate suferea de vreo boală.

4. Dacă vezi o persoană adormită în biserică, și ești în față, oprește slujba și păstrați câteva minute de liniște, ca să se audă cum sforăie persoana respectivă. Apoi poți continua slujba. Va trebui ca acest gest să fie repetat la slujbele de biserică pentru a conștientiza pe toți cei care participă că biserica nu face altceva decât ceea ce spune și în Scriptură: ”Opriți-vă și să știți că Eu sunt Dumnezeu” (Psalmul 46:10a). Și tăcerea este o modalitate de închinare înaintea lui Dumnezeu.

5. Atunci când vezi o persoană adormită la timpul de predică, transmite cumva predicatorului că acea persoană a adormit și să facă ceva spontan să îl/o trezească. Probabil că acest gest este și va fi unul dintre cele mai provocatoare. Pentru că predicatorul își va da seama că omul acela a adormit la slujbă poate și din cauza predicării sale... și va trebui să se redreseze și el cumva.

Ceea ce mi se pare și mai ciudat astăzi... când căutam pasajul de Scriptură de mai sus în aplicația eBiblia... am văzut că versetul zile de astăzi este despre adormit!

De aceea să nu dormim ca ceilalți, ci să veghem şi să fim treji” - 1 Tesaloniceni 5:6.

Așa am tras concluzia că postarea de astăzi a fost menită cu un scop bun. Nu uitați să distribuiți mai departe această postare dacă ați fost motivați de cele de mai sus. Vă doresc odihnă plăcută acasă, nu la biserică!



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.