Să dăm peste cap isteria

Hristos mai presus de viruși și boli infecțioase - imagine făcută de mine cu aplicația kapwingDe vreo două, poate chiar trei luni doar despre coronavirus se scrie și se vorbește peste tot. De parcă s-ar fi introdus acest cuvânt nou în dicționarele tuturor țărilor și acum silabisesc toți pe rând, în limba lor, cum se scrie, cum se pronunță, cum se ia, cum se dă, cum se lecuiește, cum se moare. Astăzi mi-am propus să schimb eu macazul și să dau peste cap isteria pe care o propagă așa de mulți, fără să își dea seama că fac reclamă fără-sens unui virus care este o nimica înaintea Creatorului cerurilor și a pământului.

Zilele trecute am văzut pe Instagram-ul unei persoane/organizații pe care o urmăresc eu, fotografia care am reprodus-o eu la începutul acestei postări. Mi s-a părut foarte optimistă. Cineva s-a gândit să dea ”altă interpretare” acestui cuvânt de care scrie și vorbește toată lumea din jurul nostru:

Christ Over Viruses and Infectious Diseases
(tradus prin: Hristos mai presus de viruși și boli infecțioase)

Culmea este că a găsit și un verset din Biblie care să se lege de acel ”19” de la final, citez din Iosua 1:9 versiunea NTR:

Oare nu Eu ți-am poruncit: fii tare și curajos! Nu te îngrozi și nu te înspăimânta, fiindcă Domnul, Dumnezeul tău, este cu tine oriunde vei merge!

Așa mai da! În sfârșit cineva vede ”altfel” lucrurile, mi-am zis atunci. Apoi am început să observ că... lucrurile nu stau așa cum gândim noi. Pentru că mulți oameni din societatea noastră, din toate țările, mai puțin sau mai mult afectate de acest virus, au luat decizii spre binele celor din jurul lor - deși există și persoane care nu au altceva mai bun de făcut decât să dea boala altora. Pe drept au meritat amenzile primite din partea autorităților... pe nedrept au primit limitările unii și alții...

Despre ce este vorba?

Păi chiar astăzi când am ieșit din casă să merg să cumpăr ceva de la un magazin... în autobuz erau puse limitatoare și zone de prevenție pentru șoferi; nu puteai să te apropi de ușa din față, nici să stai pe locurile din față. Probabil că s-au gândit cei de la regia de transport să își protejeze în acest mod angajații care fac un serviciu pentru cetățenii orașului nostru. Bravo lor, ce să zic!

Culmea e că ieri nu avea nimeni nimic, de azi parcă toți ar avea ceva!

Au început toți să creadă tot ce zice unul și altul pe Facebook, pe WhatsApp și pe toate celelalte canale de socializare, de tv și bârfe. Au pus limitări la întrunirile publice ale bisericilor ca să se evite răspândirea virusului. Unii, după posibilități, au transpus totul pe online. De duminica aceasta, 15 martie 2020, multe biserici nu mai au slujbe publice în clădiri... ci în mediul online. Poate că nu toți au astfel de posibilități. Auzisem chiar pe un pastor de la o biserică din America (tot pe Instagram anunța și el, și voi posta mai jos anunțul său, să îl urmăriți, nu știu cât timp va mai fi disponibil... dar mi s-a părut ”interesant” abordarea lui din aceste zile).


El nu doar că spunea că ”ne vedem la biserică”, dar și menționa foarte CLAR, ne vom vedea DOAR ONLINE!!!!!

Au creat unii - ca cei de mai sus - programe ”custom-made”. Cu mulți ani în urmă discutau unii și alții că în biserici vom vedea holograme ale predicatorilor... și toți ne-au râs în nas când am postat această știre aici. Acum se adeverește! Această estimare a fost lansată în decembrie 2013 ca urmare a unui studiu efectuat de LifeWay Resources. Acum 7 ani nu credeau unii că vom ajunge să avem slujba de biserică ... online, sau DOAR online (cum se va întâmpla cu multe biserici pe 15 martie 2020). Nu am nimic de argumentat.

Ceea ce de fapt vroiam să argumentez este că pasajul din Iosua 1:9, deși îl citeam, îl știam, unii poate chiar l-am memorat... acum parcă ne-a cam depășit. Vedem în jurul nostru semnele sfârșitului. Chiar doctorul nostru de familie era mai pesimist decât Iosua 1:9! Spunea (deși nu l-am înregistrat, și nici nu îi dau numele) că trebuie să ne spălăm pe mâini și să ne pregătim, că acesta este sfârșitul, dacă vrea Domnul... așa o vom sfârși.

Alții s-au conformat cu cerințele conducătorilor societății de frica amenzilor. Nu am nimic de argumentat la asta. Unii chiar au primit idei cum să facă bani lunile acestea dintr-un... amărât de virus. Am ajuns să vedem cum rafturile magazinelor se golesc pentru că oamenii cred că e sfârșitul lumii. Și-au luat unii și alții alimente perisabile și neperisabile, hârtie igienică cât pentru restul secolului, dar nu a luat nimeni o carte bună să citească! Ce o să facă oamenii aceștia în perioada de carantină? O să numere zilele în care au mâncat ca proștii și au înfundat apoi canalizările, sau își vor mai băga în cap informații și cunoștințe utile, așa ca de final de veac?

Probabil că în aceste luni au învățat și unii ce înseamnă ”igiena”. Cum să folosești săpunul. Cum să folosești excesiv spirtul medicinal. Vedeam chiar în autobuz oameni cu șervețele umede în mâini. Acum 2-3 săptămâni în urmă toți erau bine, frumos... de 2-3 zile toți sunt cu ”capul”!

Și am mai văzut ceva interesant zilele trecute. Tot într-un autobuz de la noi. La o anumită stație s-au urcat 4 asiatici. Nu pot să spun dacă erau chinezi sau nu. Unul dintre ei purta o mască pe față (apropo, avea nasul și gura acoperită), restul nu. Și-au validat biletele (ceea ce alți conaționali de-ai noștri au uitat, sau nu mai fac, pentru că plătesc alții pentru ei, nu?) și s-au așezat pe scaunele disponibile din autobuz. Una dintre aceste 4 persoane și-a scos ulterior o mască roză (deci au apărut măști și pe alte nuanțe, ca să știți și voi acum) și și-a acoperit gura și nasul cu ea și privea liniștită pe geam. Ceilalți români din jur s-au grăbit repede să coboare din autobuz și să se ferească de ei. De parcă ei ar fi fost moartea pe picioare și acum îi secerau pe toți cu privirea și cu vorbele lor!

A, dar am mai văzut ceva foarte tare! O femeie, în mașina ei proprie, avea o mască peste gură (nu avea nasul acoperit) și urechile acoperite. Se proteja în propria mașină de... aerul din mașina ei probabil. Vroiam să îi fac semn din autobuzul unde mă aflam atunci... că nu și-a acoperit năsucul... că nu era neapărat să își acopere și urechile... gura oricum stătea închisă... nu am înțeles de ce a lăsat nasul descoperit. Făcea pe interesanta sau pe inteligenta oare?

Să revenim la realitate.

Isteria care o simțim și o vedem în jur ne scoate din sărite. Am vorbit cu oameni care la început spuneau că nu cred în ”corona” (apropo, cineva din autobuz pronunțase ”coroana”), dar după câteva zile au început să fie și ei afectați emoțional, sufletește de ceea ce vedeau la știri, de ceea ce spuneau ceilalți din jur, de toate gunoaiele din jur. Cum să nu fi afectat dacă identitatea ta personală este defectată?

Nu avem remedii pentru toate stările aiurea. Faza e că și dacă v-aș spune să nu mai credeți în toate care se aud în jur despre acest virus, o să mă faceți ”extremist”. Dacă Domnul ne-a spus în Cuvântul Său să nu ne înspăimântăm de nimic, și noi continuăm să trăim și să credem într-o isterie nebună, înseamnă că am deviat credința noastră de la Cel care este mai presus de toate în ceva care este atât de aproape de noi (și de gunoi).

Ce credință este și asta?

Atunci când îl punem pe Hristos mai presus de toate lucrurile, și știm Cine este El, ce a făcut El pentru noi, cum avem răscumpărarea, iertarea, vindecarea și eliberarea de toate amenințările prin crucea Sa, plasăm pe locuri inferioare îngrijorarea, problemele și fricile noastre. Dumnezeu nu ne-a creat ca să fim roboți, nici ca să trăim în frică. El ne-a creat să avem o relație cu El. El ori este Tatăl nostru și noi copiii Săi, ori noi suntem orfani și ne hrănim cu isteria din jur. Schimbați macazul, vă rog!



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.