Puternicul adevăr: De ce este mult mai culminant caracterul decât reputația

Două mâini care unesc niște bucăți de puzzle - foto de bongkarn thanyakij - pexels.comÎncă de la începutul formării națiunii Americii de Nord ca republică, caracterul era ceea ce curgea prin venele multor oameni. Însăși fondatorii acestei țări credeau în ideea unui caracter individual care era ceva critic în privința formării acestei națiuni. Ei credeau că modul cel mai bun de a avea o societate care era dreaptă și operată spre binele comun al tuturora era acela de a insufla caracter.

De fapt, cu greu poți călători undeva în America astăzi fără să nu fi confruntat de importanța istorică a caracterului ca fiind însăși țesătura acestei țări. Două cuvinte îți vor spune tot ceea ce trebuie să știi: ”George Washington”.

Cu siguranță că Washington nu a fost cel mai sclipitor, educat sau chiar cel mai capabil lider politic și filozofic al Revoluției. El ar fi fost primul care să admită aceasta.

La trei momente diferite din istoria timpurie a Americii, viitorul țării atârna într-o balanță. În aceste trei momente critice, toți oamenii iluștri erau în jurul lui, cum ar fi Ben Franklin, Thomas Jefferson, John Adams, Alexander Hamilton și James Madison, alături de mulți alții care au decis în mod unanim să-l aleagă drept lider. Ei au ales ca George să fie Comandantul Șef al Armatei Continentale, Președintele Convenției Constituționale și singurul Președinte al Statelor Unite ales în mod unanim.

Character Still Counts by James Merritt - foto preluat de pe amazon.comDe ce? Un motiv citat în mod comun în apariția lui ca lider suprem a fost caracterul său (James Merritt, Character Still Counts, Eugene, OR. Harvest House Publishers, 2019, p. 14).

Mai mult decât se spune despre tine - Ce văd alții în tine?

George Washington nu a fost ales datorită lucrurilor spuse de alții despre el, ci datorită a ceea ce au văzut alții în el. Nu reputația sa a fost cea care atrăgea pe oameni la el precum un magnet, mai degrabă era caracterul său. Fondatorii au știut încă de la început că dacă vor neglija caracterul din cetățenii țării, întreaga republică avea să fie într-un risc.

Cuvântul ”caracter” provine de la grecescul χαρακτήρ (chrakter), care se referă la însemnul sau la înscrisurile de pe o monedă sau de pe un sigiliu (Robert A. Wilson, Character Above All, New York, Somne & Schuster, 1995, p 147).

Cu alte cuvinte, caracterul este impresia - sau amprenta - pe care viața ta o lasă altora.

O mulțime de oameni confundă caracterul cu reputația. Deși cele două sunt cuvinte înrudite, ele sunt mai degrabă verișoare decât gemene. 

Reputația este ceea ce alți oameni gândesc că ești. Caracterul este ceea ce știe Dumnezeu că ești tu.

Caracterul este adevărul despre tine pe care îl vede Dumnezeu

Reputația ta este ceea ce alți oameni gândesc despre tine în exterior. Caracterul este ceea ce tu și Dumnezeu cunoști prea bine despre tine în interior. Pe biroul meu am un citat al unui evanghelist din secolul 19, Dwight L. Moody, care a spus, ”Dacă eu am grijă de caracterul meu, reputația mea va avea grijă de sine”. 

Studiile arată că în decursul timpului a existat oarecum o schimbare tăcută în masă, liniștită în ceea ce privește prezența și importanța caracterului care odinioară au fost structura de bază a societății noastre. 

Să vă dezvălui un secret. Un sondaj recent efectuat de Gallup a adus la lumină faptul că atunci când americanii iau în considerare direcția în care merge națiunea... un procent imens de 72% de persoane au tras concluzia că starea valorilor morale din Statele Unite se înrăutățește tot mai mult. 

Atunci când ”Imaginea este totul”, caracterul e în declin

Sunt semne pretutindeni în jurul nostru. Furie. Lipsă de amabilitate. Nivelul crescut al înșelăciunii din partea copiilor în școală și a adulților în privința declarațiilor fiscale. Tristul regres al respectului pe terenurile de sport, în camerele de luat pauza de la locul de muncă, și chiar pe holurile Congresului. Dacă ai vreo îndoială, mergi pe oricare platformă de media socială să vezi comentariile vitriolice care sunt făcute parcă de persoane fără conștiință. Parcă poți simți duhoarea cadavrului de ”caracter” care este peste tot în jurul nostru.

Ne confruntăm cu o problemă gravă în cultura noastră de astăzi și aceasta pentru că punem un accent mai mare pe reputație decât punem pe caracter.
 

Noi spunem ”Imaginea este totul”. Eu nu cred că imaginea este totul; eu cred că integritatea este totul

Atunci când pui față în față dificultățile vieții, presiunile și problemele care ne năpădesc pe fiecare dintre noi - și ești ispitit să îți compromiți integritatea, să dai în gunoi cu onestitatea și autenticitatea ta, și să depinzi de reputația ta - tu ai să te îndoi precum un acordeon. 

Caracterul este singurul lucru care te va ajuta să treci prin toate acestea. E trist să ne gândim la ce a spus cineva o dată: ”Reputația unui om nu ar recunoaște caracterul său dacă acestea s-ar întâlni pe stradă”.

O doamnă pe nume Carolyn s-a dus la un doctor nou care s-a uitat peste cele șaptisprezece pagini de istoric medical al ei. În cele din urmă doctorul și-a ridicat ochii spre ea și i-a spus: ”Carolyn, arăți mai bine în persoană decât arăți pe hârtie”. Din nefericire, prea mulți oameni arată mai bine pe hârtie decât arată în persoană.

Dumnezeu prețuiește caracterul

La finalul zilei și la finalul vieții tale, Dumnezeu nu te va judeca bazat pe reputația ta, ci bazat pe caracterul tău. Una din echipele cele mai încununate de succes din domeniul fotbalului american este Dallas Cowboys. Atunci când ei au apărut prima dată ca organizație, managerii au avut o abordare neobișnuită. În loc să viziteze echipele de fotbal cu cele mai multe reușite, ei au mers la afacerile încununate de succes (la lideri de industrie precum General Motors, IBM, Xerox și altele). Ei au cerut executivului de conducere să le spună ce căutau ei în liderii lor. 

Fără nici o excepție, acești mari lideri de afaceri, probabil unii dintre cei mai mari din lume, au spus că ei se uită după ”caracterul și integritatea individului” (Zig Ziglar, Raising Positive Kids in a Negative World, Nashville, TN., Oliver Nelson Books, 1985, p. 49-50).

Aș dori să încurajez pe toți cei care ați parcurs acest articol să faceți tot ce puteți pentru a stoca focul caracterului în interiorul vostru, al copiilor voștri și al oamenilor pe care îi influențați. Solomon, un rege înțelept care a trăit acum mii de ani în urmă, a spus: ”Un nume bun este mai de dorit decât o bogăție mare și a fi iubit prețuiește mai mult decât argintul și aurul” (Proverbele 22:1).

Un nume bun nu poate fi cumpărat, furat, sau chiar moștenit. Acesta poate fi dobândit doar prin caracter. 

Zi de zi noi construim viețile noastre prin alegerile pe care le facem. Caracterul bun este construit cărămidă cu cărămidă, gând cu gând, acțiune cu acțiune, obicei cu obicei. Caracterul este forjat prin a afișa sârguința cu privire la cine suntem noi în interior mai degrabă decât ceea ce arătăm noi în exterior. În calitatea noastră de caractere mici, uneori ne mai și scurtcircuităm. 

Așa că... atunci când s-au spus toate și s-au terminat de făcut toate lucrurile, și când praful vieții tale s-a stabilizat, amintește-ți: Caracterul încă contează. Întotdeauna a contat și mereu va conta. 

James Merritt, foto preluat de pe amazon.comNotă: Materialul de mai sus este o adaptare a unui articol scris de James Merritt (foto alăturat) pe 13 februarie 2020 în site-ul CrossWalk, de unde a fost preluat. James Merritt (PhD) este autorul cărții Character Still Counts: It Is Time To Restore Our Lasting Values (Caracterul încă mai contează: E vremea să restaurăm valorile noastre de durată - coperta mai sus, se poate comanda făcând click pe ea sau pe titlul cărții), publicată pe 4 februarie 2020 de editura Harvest House. El este pastor, fost președinte al Convenției Baptiste Sudice și gazda programului TV Touching Lives, care este transmis în toată America și în 122 de țări. În calitate de voce națională a credinței și a leadership-ului, Merritt a for intervievat de Time, Fox News, MSNBC și 60 Minutes. El și familia sa locuiesc la periferia orașului Atlanta, Georgia.

Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați sursa citării, adică Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc. 

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.