”Nu mai sunt un baptist sudic”: Beth Moore părăsește denominația Baptistă Sudică

Beth Moore - foto preluat de pe Living Proof Ministries FacebookBeth Moore, renumită autoare și profesor biblic, rupe legăturile cu denominația Southern Baptists (Baptiștii Sudici) din SUA. Într-un interviu publicat marți 9 martie 2021 de Religion News Service, Moore a spus că se îndepărtează de confesiunea Baptistă Sudică.


Sunt încă baptistă, dar nu mă mai pot identifica cu Baptiștii Sudici”, a spus Moore pentru RNS. ”Iubesc atât de mulți oameni Baptiști Sudici, atâtea biserici Baptiste din Sud, dar nu mă identific cu unele dintre lucrurile din moștenirea noastră care nu au rămas în trecut.”


Potrivit presei, abuzurile sexuale pe scară largă, ascensiunea naționalismului creștin și dezbaterea actuală despre Teoria Raselor Critice din cadrul denominației au jucat toate un rol în plecarea lui Moore.


În interviu, Moore a evidențiat câteva momente care au lăsat-o dezamăgită cu privire la denominația mai sus menționată.


În octombrie 2016, Moore ar fi ascultat casetele ”Access Hollywood” în care fostul președinte Donald Trump vorbește în mod explicit despre femei. Șocată de casete, Moore a spus că se aștepta ca ai săi colegi Baptiști Sudici să-l denunțe pe Trump, dar în schimb, a menționat ea, aceștia s-au unit în jurul lui.


Dezorientarea acestui lucru a fost uluitoare, doar uluitoare”, a spus Moore pentru RNS, arătând spre cât de hotărâți au fost liderii Baptiști Sudici atunci când au denunțat comportamentul lui Bill Clinton din anii '90.


Fiind ea însăși pro-viață, Moore a împărtășit că a înțeles de ce platforma pro-viață a lui Trump a fost atractivă pentru unii creștini dar, având în vedere casetele, ea nu a putut obține sprijinul larg răspândit în privința lui, în cadrul comunității de credință.


El a devenit steagul, copilul poster pentru marea speranță albă a evanghelicilor, mântuirea bisericii din America. Nimic nu m-ar fi putut pregăti pentru asta”, a spus ea.


În același an, acuzațiile de abuz și conduită necorespunzătoare din cadrul bisericilor Baptiste Sudice au început să apară la suprafață, determinând-o pe Moore să pună la îndoială punctul de vedere al denominației față de femei.


Apoi, în 2019, după ce Moore a răspuns la tweet-ul unui prieten spunând că va vorbi la o biserică de Ziua Mamei, a privit cum liderii SBC (Convenția Baptistă Sudică) își îndepărtau atenția de la ceea ce devenise spre ceea ce Moore a numit „cel mai mare scandal de abuz sexual care a existat vreodată a lovit denominația noastră”, și spre subiectul dacă femeile ar trebui să predice de la amvon. În acest timp, Moore a primit critici dure din partea mai multor omologi de sex masculin din cadrul SBC pentru predicarea într-o biserică. Probabil că cel mai notabil aici este momentul când Moore a primit critici de la pastorul unei mega-bisericii, John MacArthur, care, în timp ce vorbea la o conferință de conducere, i-a spus lui Moore ”Du-te acasă”. Acest lucru, asociat cu dezbaterile actuale despre Teoria Raselor Critice, care au determinat mai mulți lideri proeminenți de culoare din cadrul SBC să abandoneze denominația, pare să fi fost un punct de rupere pentru Moore.


Pe lângă părăsirea denominației, Moore a declarat pentru RNS că pune capăt, de asemenea, parteneriatul de lungă durată cu organizația LifeWay Christian. RNS raportează că cei doi se vor sprijini reciproc. Se așteaptă ca LifeWay să continue să vândă cărțile lui Moore și să promoveze unele dintre evenimentele sale, dar compania nu va mai publica cărțile lui Moore și nu va mai pune la cale evenimentele sale.


Aceștia sunt oameni pe care îi iubesc atât de mult și sunt iubiți pentru totdeauna”, a spus Moore despre echipa LifeWay. ”Pur și simplu nu am mai putut considera multe lucruri din slujirea mea în calitate de adult ca fiind mai degrabă o manifestare a harului decât acel dar al parteneriatului cu LifeWay.


Directorul LifeWay Women, Becky Loyd, a împărtășit sentimente similare pentru Moore, spunând către RNS într-un e-mail că ”Relația noastră cu Beth nu s-a încheiat, vom continua să o iubim, să ne rugăm și să o sprijinim pe Beth pentru anii următori. LifeWay îi este atât de recunoscător Domnului că ne-a permis să fim o mică parte a modului în care Dumnezeu a folosit-o pe Beth de-a lungul mai multor ani pentru a ajuta femeile să se îndeletnicească cu Scripturile în moduri profunde și semnificative, și să le ajute să crească în relația lor cu Isus Hristos”.


Materialul de mai sus a fost scris pe 9 martie 2021 de Kayla Koslosky, redactor al ChristianHeadlines.com (de unde a fost preluat). Ea este licențiată în engleză și istorie și a scris anterior și a fost redactor-șef al ziarului Yellow Jacket. Ea continuă să scrie pe blogul ei din 2012 și a contribuit și la IBelieve.com și Crosswalk.com. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea Cre(s)tină în care trăim și să păstrați toate link-urile din el. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.